U Hrvatskoj je jedno najboljih turističkih sela na svijetu. Posjetite Rastoke!

Svjetski, a naše! Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) izabrala je Grad Slunj za jedno od najboljih turističkih sela, i to u konkurenciji od gotovo 260 prijava iz više od 60 zemalja, stoji na stranici Ministarstva turizma i sporta RH. Kako kažu, ovo je „izvanredna ruralna turistička destinacija s priznatim kulturnim i prirodnim dobrima, predanošću očuvanju vrijednosti temeljenih na zajednici i jasnom predanošću inovacijama i održivosti u ekonomskim, društvenim i ekološkim dimenzijama“. Mislite li i vi da je savršeno vrijeme za vikend-izlet u Rastoke? I mi isto!

Rastoke

Odmaranje duše uz Koranu i najljepši zalazak na Napoleonovom magazinu

Destinacija Slunj Rastoke savršena je za one koji se vole odmarati u blizini vode – a najpoznatije odredište svakako je rijeka Korana. Dolina ove rijeke okružena je šumom Jelvik, a upravo kroz tu šumu možete doći do izvora pitke vode. Rijeka Korana tipična je krška rijeka središnje Hrvatske, raznovrsnog toka dužine 134 km koji bogato meandrira, ponire sa slapova ili se lagano prelijeva preko brojnih kaskada da bi nestao pod zemljom i ponovo se pojavio na površini, piše na službenoj stranici Slunj Rastoke. U blizini ove rijeke zasigurno ćete „odmoriti dušu“.

Rastoke

U spomenutoj borovoj šumi Jelvik ćete pak savršeno „razbistriti glavu“, jer ona cijele godine nudi tišinu, samoću i mjesta za izolaciju. Ne znamo je li ljepša u toplijim danima, kad nas štiti od Sunca i vrućina, ili pak tijekom zime, kad pod bijelim plaštem izgleda apsolutno veličanstveno. Put prema šumi će vas dovesti do Napoleonovog magazina, koji će vam poslužiti kao orijentir. Krenite od njega i pratite kanjon Korane, a potom ćete izabrati kako točno želite istražiti šumu.

Napoleonov magazin ostat će vaše odredište ako želite pogledati jedan od najljepših zalazaka sunca slunjskog kraja. Smješten je na padinama iznad rijeke Slunjčice i Rastoka, a riječ je o velikoj kamenoj zgradi izgrađenoj početkom 19. stoljeća, za vrijeme francuske uprave na slunjskom području kao graničnom dijelu Francuskog carstva. Služio je kao skladište žita. Jedna je od rijetkih slunjskih zgrada koja nije nastradala za vrijeme rata. Kad smo kod povijesti, red je da spomenemo i Stari grad Slunj, ostavštinu Frankopanskog grada. Lokalno stanovništvo Slunjsku utvrdu naziva Gradinom, a ona je svjedok neprestanih ratnih stradanja i pustošenja, ali i otpora i obrane protiv Osmanlija.

Rastoke

Pročitajte više: Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu


Za savršenu fotografiju na lokaciji Rastoke – Most mladenaca!

Ako dolazite u društvu „bolje polovice“ ili samo želite savršenu fotografiju, zaputite se prema Mostu mladenaca. Moćanov most je prvi drveni most u Slunju i oduvijek igra važnu ulogu u spajanju slunjske utvrde (Gradine) na desnoj obali i naselja na lijevoj obali Slunjčice. Ime je dobio po prezimenu Moćan – prezimenu stare slunjske obitelji koja ima svoju mlinicu uz most na lijevoj strani obale Slunjčice. Ipak, s obzirom na to da ovo mjesto krasi prekrasan pogled na rijeku Slunjčicu, stari dio grada Slunja, Gradinu i mlinice, upravo je ovo omiljena lokacija za fotografiranje mladenaca u Slunju. Otud ‘Most mladenaca’.

Konkurenciju za ovo veliko priznanje od UNWTO-a činila su „sela, ali i gradovi s manje od 15.000 stanovnika, koji se ističu u njegovanju ruralnih područja i očuvanju krajolika, kulturne raznolikosti i lokalnih vrijednosti te su prepoznati kao primjeri izvrsnosti u području održivog i društveno odgovornog turizma“. Ciljevi dodjeljivanja ove nagrade su poticanje razvoja i uključivanja u ruralna područja, borba protiv depopulacije, unapređenje inovacija i integracija lanaca vrijednosti kroz turizam kao i poticanje održivih praksa. Put pod noge i pravac Slunj Rastoke! Imamo što za vidjeti.

Foto: Canva / Wikimedia Commons / Instagram @slunj_rastoke / Petra Orešković

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -