Djela autorice Rosie Kugli o maloljetničkoj delinkvenciji inspiriraju mlade ljude da promijene vlastiti život

Rosie Kugli je diplomirana pravnica, autorica više knjiga za djecu, monografija sportaša te ljubavnih i antiljubavnih romana. Posljednja knjiga, „Hod po rubu“, napisana je u koautorstvu s Marijanom Pleše. „Hod po rubu“, u izdanju Ženska posla, objavljena je uz potporu tvrtke BCC Services koja je prepoznala važnost aktualiziranja teme maloljetničke delinkvencije u hrvatskom društvu.

Knjiga je odmah po izlasku, izazvala iznimno veliko zanimanje javnosti.

U nastavku je i naš razgovor s Rosie, a pričale smo o knjizi, vršnjačkom nasilju, njegovoj prevenciji i kampanji „NIJE COOL BITI BULLY.“

Nasilje i besmisao vjerni pratitelji odrastanja novih generacija

Inspiracija da napiše knjigu „Hod po rubu“, Rosie su bile, kako kaže, porazne brojke koje govore da su nasilje i besmisao vjerni pratitelji odrastanja novih generacija.

„Mladi danas stradavaju više nego ikada prije. Stradavaju u tučama, od zabijenog noža, zalutalog metka. Ne samo na filmu ili u nekoj sumnjivoj četvrti u dalekoj Americi, već tu kod nas, usred bijelog Zagreba, Splita, Zadra ili mirnog Pribislavca blizu Čakovca.“

I statistika ide u prilog tvrdnji da nasilje među mladima sve više uzima maha. Nakon svakog novog slučaja nasilja među maloljetnicima javnost najčešće traži krivca. Pita se tko je pogriješio. Jesu li to roditelji, država, školstvo, mediji?

„A onda gledamo kako se odgovornost, poput ping pong loptice, samo prebacuje“, govori Rosie te dodaje:

„Upravo iz tog razloga, kao književnica ali i majka koja ima dvoje tinejdžera i mislim da je jako važno pisati i progovarati o temama u kojima se otkriva problematika mladih poput nasilja, droge, alkohola, gubitka ideala, morala i obiteljskih vrijednosti.“

Zanimljiva suradnja s novinarkom Marijanom Pleše

rosie kugli

Koautorica knjige „Hod po rubu“ je Marijana Pleše, novinarka crne kronike. Do njihove suradnje došlo je sasvim neočekivano.

„Marijanu Pleše upoznala sam ovo ljeto. Nazvala me da napravi intervju na temu ljubavnih romana. Kliknule smo, na prvu. Naša se kava produžila na dvije jer imale smo puno dodirnih tema. Između ostalog i temu maloljetničke delinkvenciju o kojoj je ona, kao novinarka crne kronike, izvještavala. Onda sam joj, onako,iz neba pa u rebra,rekla: „Hej, idemo napisati priču!“ I to je bilo nevjerojatno iskustvo“, govori nam Rosie.

Pisale su svaka za sebe. Jedna priča napisana je iz dva kuta, ispričana sa strana dviju potpuno različitih osoba, a ujedinjuje se u potresnu, ali prije svega realnu priču jednog tinejdžera koji zapada u “probleme sa sustavom.“

„I upravo taj drugi kut gledanja, drugu stranu priče, Marijana je majstorski izvela. Zaista mogu reći da se radi o mladoj nadi hrvatske spisateljske scene.“

Mladi nude svoj život konačnosti, a još nisu ni počeli živjeti

Knjiga je, objašnjava Rosie, okrutno bolna u prikazu današnje mladeži izgubljene na asfaltu, u lošem društvu, u popravnom domu, bez podrške roditelja, škole, prepuštene na milost i nemilost instituacija koje su zakazale.

„U tom svijetu hodaju po tankom, često smrtonosnom rubu između želja, mogućnosti, stvarnosti. A stvarnost je, najblaže rečeno,zbunjujuća. Imam osjećaj kao da su postali bezosjećajni, a onda opet, zbog svega što se događa oko nas, navodi na zaključak da su naši mladi “izgubljeni” u konfekciji svakodnevnog života.“

Rosie Kugli nema jednostavan zadatak – morala je naučiti kako zaokupiti pažnju mladih (u čemu su joj pomogla vlastita djeca tinejdžerske dobi), zadovoljiti njihovu znatiželju, interese i razvojne potrebe.

Roditelji, škole i institucije, naglašava, dužne su mlađim generacijama objasniti što zapravo znači nepromišljeno i rizično ponašanje, ukazati im na posljedice nasilništva i agresije, objasniti što znači konzumirati drogu i alkohol.

„Dužni smo im objasniti da na taj način svaki put „nude“ sve svoje želje, prijateljstva, nastojanja, planove, emocije, svu ljepotu postojanja – konačnosti, ada još gotovo nisu ni počeli.“

Mogu li književna djela prevenirati vršnjačko nasilje?

rosie kugli

Na pitanje iz naslova ovog odlomka, Rosie spremno odgovara:

„Smatram da djela u kojima se otkriva problematika mladih poput nasilja, droge, alkohola, gubitak ideala, morala i obiteljskih vrijednosti, mogu učiniti neke pomake u društvu.“

Vidjela je to, konkretno, na primjeru svoje knjige za mlade koja se bavila problematikom alkohola, droge i narodnjačkih klubova. „Citirat ću isječak osvrta na moje djelo: „Prema preporuci Gradskog ureda za zdravstvo i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo knjiga „Nisam ti rekla…,“ vrijedni je doprinos u preventivnom radu s učenicima. Knjiga je ujedno i jedna je od provedbenih aktivnosti u okviru Akcijskog plana suzbijanja štetne uporabe alkohola u gradu Zagrebu i Akcijskog plana grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga te drugih oblika ovisnosti.”

Knjiga je predstavljena i na debatama, književnim susretima, televizijskim i radijskim emisijama te, posebno naglašava, mnogim javno-zdravstvenim tribinama i stručnim skupovima, od kojih izdvaja kongres Mladi i ovisnost i stručni simpozij Nove i stare ovisnosti.

Nadalje, u alkohološkom glasniku predstavljen je i osvrt na knjigu, a njena važnost u edukaciji i prevenciji je neizmjerna – gotovo da i nema škole u zagrebačkoj županiji koju dr. Breitenfeld i ja nismo obišli predstavljajući knjigu.

Najbolji poticaj da nastavi su joj, kaže, samoinicijativne poruke mladih koji su pročitali knjigu.

„Pišu o svom životu, o tome koliko su se prepoznali u glavnom liku, koliko su plakali nakon što su pročitali knjigu. Neki su mi čak i napisali da više neće piti. To je vrijednije od bilo koje nagrade, upravo to saznanje da sam nešto promijenila u njihovom životu.“

Važnost javnozdravstvene kampanje „NIJE COOL BITI BULLY“

rosie kugli

Vrijednost rukopisa HOD PO RUBU u izdanju Ženska posla, prepoznao je Gradski ured za zdravstvo i knjiga je uključena u javnozdravstvenu kampanju „NIJE COOL BITI BULLY“ upravo s ciljem da se mladima poučnim, ali i zanimljivim štivom približi tematika vršnjačkog nasilja.

Predstavljanje kampanje upriličeno je u sjedištu Zaklade “Hrvatska kuća srca”, a svoj su obol na predstavljanju i Okruglom stolu dali i Zvonimir Frka Petešić, izaslanik Andreja Plenkovića, predsjednika Vlade Republike Hrvatske,

gradonačelnik Milan Bandić, ali i druge eminentne osobe iz javnog i političkog života uz svesrdnu podršku mladih u ružičastim majicama uz poruku „NIJE COOL BITI BULLY“.

U sklopu kampanje obilježen je i Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Nakon zajedničke fotografije okupljeni učenici škole za medicinske sestre Mlinarska i predstavnici Gradskog ureda za zdravstvo i Grada Zagreba prošetali su Gornjim gradom te posjetili Gradsku vijećnicu gdje ih je primio dr.sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine, a kampanja se nastavlja.

„Zahvalna sam Gradskom uredu za zdravstvo, posebice Pročelniku ureda dr.sc. Vjekoslavu Jeleču i zamjenici Pročelnika dr med. Ivani Portolan Pajić, kao i predsjednici Odjela za mladež zagrebačkog Županijskog suda Lani Petö Kujundžić, koja je napisala i predgovor knjizi, saborskom zastupniku i potpredsjedniku saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ivanu Ćelić, voditeljici Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Danijeli Štimac koji su podržali, i u sklopu kampanje, predstavili knjigu Hod po rubu“zaključila je Rosie Kugli naš razgovor.

Foto: Mario Drausnik

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više