Novi slučaj seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu

Prije nekoliko dana društvene je mreže i portale preplavila vijest o (sad već bivšoj) zaposlenici jednog obrta koja je vrlo otvoreno pokazala kako izgleda seksualno zlostavljanje na poslu od strane nadređene osobe. Objavila je screenshotove uznemirujućih poruka koje joj je slao kako bi upozorila druge, a sve je i prijavila policiji.

U porukama joj nudi povišicu u zamjenu za oralni seks i naziva je ‘mala,’ bombardira je telefonskim pozivima i govori kako joj ne misli dati papire za otkaz, prenosi Slobodna Dalmacija.

Je li naša sigurnost naša odgovornost?

Na svojem se LinkedIn profilu vezano uz ovaj slučaj izjasnila i konzultantica Miljana Nikodijević. Majka ju je, potaknuta vlastitim negativnim iskustvima, od malena poticala da ulicom hoda namrštena kako je nitko ne bi uznemiravao, govorila joj da se ne uređuje i da ne bude previše atraktivna.

Svaka žena od malih nogu sluša savjete koji bi joj trebali pomoći da spriječi napad ili da se zaštiti od njih. Tako nam se redovito savjetovalo da na WC idemo zajedno, da u slučaju napada vičemo ‘vatra’ jer ćemo tako lakše privući pozornost ljudi, javljamo jedne drugoj da smo sigurno stigle doma, zovemo i pišemo poruke iz taksija da se zna da nas netko očekuje, krećemo se po osvijetljenim ulicama, a sve znamo trik za samoobranu s ključevima. A nabrojano je tek kap u moru.

Svi su nam savjeti nesumnjivo udijeljeni u najboljoj namjeri. No, problem je što se odgovornost i krivica za stvari koje su van naše kontrole svaljuje upravo na nas. Dodatno, društvo kao da je postavilo granicu nakon koje žena previše pazi na sebe, odnosno nakon koje je ‘paranoična’ i ‘mrzi muškarce.’


Pročitajte više: Više od polovice Britanki seksualno je uznemiravano na poslu, no incidente ne prijavljuju jer ih ne bi shvaćali ozbiljno


Do vrha preko kreveta?

Što ako je u pitanju radno mjesto? Ako žena radi s muškarcima, nemoguće je ne komunicirati s njima, što uključuje i započinjanje razgovora, kao i odgovaranje na pitanja. Jedno i drugo se ženama savjetuje da izbjegavaju kako ih se ne bi uznemiravalo. Rješenje bi bilo da žene rade u isključivo ženskom kolektivu, zar ne?

No, ako žena otvoreno odbije raditi s muškarcima, ona pretjeruje. Ta ista žena kojoj se cijeli život govori kako su muškarci opasni pretjeruje ako se želi maknuti. Ako radi s njima, postoji rizik od seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, a ona je kriva ako se ono dogodi. Nekako je izazvala, možda uskim hlačama, možda razgovorom, a možda je htjela povišicu. Žena je nekako uvijek odgovorna za tuđe ponašanje.

Dodano, ženski se uspjeh naveliko omalovažava. Ako je žena na visokoj poziciji ili je doživjela bilo kakav drugi značajan karijerni uspjeh, uvijek se provlače pitanja je li došla do toga ‘preko kreveta.’ Često se i pretpostavlja da je jer ‘žene koriste svoj seksipil za napredak.’ Pri tome se osuđuje ženu koja je navodno spavala s nekim za napredak, a ne muškarca koji je navodno ponudio napredak u zamjenu za seksualni odnos. Još jednom, žena je kriva što je pristala, a ne muškarac što je iskoristio poziciju moći.

Zar je toliko teško povjerovati kako je žena bila dovoljno sposobna da nešto postigne? Da je pametna, nadarena, marljiva?

“Biraj. Haljina i ured ili ti neće bit lako.”

Vratimo se na poruke koje su potaknule pisanje ovog teksta. Nonšalantne poruke koje nadređeni predstavlja kao nešto posve normalno. Toj ženi se obraća kao da je glupa i ne shvaća da će joj život biti lakši ako jednostavno pristane na ovakve ponude.

“Neka haljina, nešto da se središ, onda ćemo sve lagano,” stoji u njegovoj ponudi na koju žena govori da ne razumije o čemu on govori. On joj uz smijeh odgovara kako je prati i vidi da dobro radi, te kako sigurno želi napredovati.

“Biraj. Haljina i ured ili ti neće bit lako.”

Slijede telefonski pozivi koje žena odbija, te mu šalje poruku kako sutra očekuje potpisati papire o otkazu.

“Nikakvi papiri tebe neće čekati. Još se možemo dogovorit.”

Što očekuje od nje izjašnjava vrlo direktno i bez imalo srama. Nije ga pokolebalo ni saznanje da je u vezi jer “ne mora on ništ znat.” On je svoje rekao, zna što želi i ne odustaje.

“Mala, ti ne kužiš kako stvari idu kod nas. Poso je poso.”


Pročitajte više: Ulično uznemiravanje ženama je svakodnevica što pokazuje i aplikacija Safecity


Raditi s muškarcem, ali na daljinu?

Iskreno, impresionira me hrabrost te žene da nakon svega dođe u ured za išta, pa tako i za potpisati otkaz. Ja se ne bih usudila, a s kojom god sam ženom razgovarala o ovome, ne bi se usudile ni one. Barem ne bez nekoliko ljudi uz sebe, po mogućnosti krupnih muškaraca koji će ga moći zastrašiti. Nije isključeno da je svojeg momka spomenula upravo zato.

Prije ulaska na tržište rada žene se savjetuje da izbjegavaju biti same u sobi s muškim nadređenim. S obzirom na to da taj nadređeni može biti krkan opijen moći, ne čude me takvi savjeti. I opet, jasno mi je da se oni daju u najboljoj namjeri. No, to ne znači da mi snosimo odgovornost za tuđe ponašanje.

U svojoj je Facebook objavi ova žena izjavila kako će prijaviti slučaj. Screenshotove je zajedno s inicijalima poslodavca podijelila kako bi druge upozorila. I svaka joj čast. No, hoćemo li konačno vidjeti pravednu osudu ovog poslodavca od strane sustava, još ne znamo. Kazneni zakon za ovakvo uznemiravanje inače predviđa kaznu zatvora do jedne godine.

Vrijeme je da se nešto poduzme i da se ovako nešto više ne dogodi ni jednoj jedinoj ženi. Jer dokle više?

Foto: Canva / Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -