Sjajna kampanja Deutsche Telekoma: Dok ‘kačite’ djecu na fejs, predatori vrebaju

Internetom dominiraju različite društvene mreže. Na njima dijelimo svoje misli, fotografije, video i audio snimke. I tome nema ništa loše. Dapače, društvene mreže odličan su alat pomoću kojega dijelimo neke lijepe trenutke svojeg života, pratimo tuđe, stječemo nove poznanike i prijatelje. S druge strane, sve što dijelimo na društvenim mrežama dio je interneta – uvijek i zauvijek. Internet pamti, svi bismo to trebali znati, a internetu pristup imaju različiti profili ljudi od kojih nemaju svi dobre namjere.

Sharenting – roditelji protiv vlastite djece

Znate li što je sharenting? Nastao je spajanjem riječi “parenting” i “sharing”, a označava praksu dijeljenja fotografija, snimki i drugih informacija o djetetu putem društvenih mreža od strane roditelja, bez pristanka djece. To uključuje objave fotografija iz rodilišta, obiteljska slavlja, slike iz parkova, plaže, snimke igre djece s kućnim ljubimcem itd. Označava sve što jedan roditelj ima potrebu i želju podijeliti s drugima na društvenim mrežama, a tiče se djece koja postaju “zvijezde” društvenih medija prije nego što izgovore prvu riječ i naprave prvi korak.

“U sklopu #ShareWithCare kampanje Deutsche Telekom kreirao je ‘A Message from Ella’ video u kojem se roditelji devetogodišnje Elle susreću s deepfake tehnologijom, koja im ilustrira kako AI s javno dostupnim sadržajima – fotografijama, videima, glasovnim snimkama – može kreirati lažan identitet njihove kćerke”, stoji na LinkedInu Hrvatskog Telekoma.

Nema sumnje da roditelji to ne čine u lošoj namjeri, upravo je zato ovakva kampanja nužna. Naime, procjenjuje se da će do 2030. čak 2/3 krađa identiteta nastati kao rezultat sharentinga, a ova kampanja tu je da informira i upozori nas da dobro razmislimo prije nego podijelimo neki sadržaj na internetu. Očuvanje privatnosti i sigurnosti djece svakom bi roditelju trebao biti apsolutan prioritet.


Pročitajte više: Stručnjakinje savjetuju kako djecu zaštititi od predatora


Djeci se oduzima pravo na pristanak

Isto kao što vrebaju djecu u parkovima, predatori vrebaju i na društvenim mrežama. To se ne događa “nekom drugom.” Postavljanjem slika svoje djece na društvene mreže, a pogotovo na javne profile, roditelji povećavaju rizik da će postati njihovom metom. Predatori ne djeluju nužno “iz sjene,” već se često i sami pretvaraju da su djeca, a s malo starijom djecom mogu stupiti u kontakt putem društvenih mreža, bez obzira na to vode li te profile roditelji ili sama djeca.

U videu koji je Deutsche Telekom lansirao u svrhu promocije kampanje, naznačeno je kako preko 75% roditelja dijeli slike svoje djece na društvenim mrežama, a njih 80% ima pratitelje koje nikad nisu upoznali – strance. Među njima su i roditelji devetogodišnje Elle čije fotografije rado dijele na društvenim mrežama, a koja im je u obličju odrasle djevojke jasno i otvoreno rekla kojim su je rizicima svojim ponašanjem izložili.

Roditelji vole zaboraviti da i djeca trebaju dati pristanak. I oni su ljudska bića koja imaju granice, koja nisu nepobjediva, koja su ranjiva. Nažalost, zbog neznanja i nerazumijevanja, ugrožavaju vlastitu djecu – one koje bi trebali štititi.

Foto: YouTube screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -