Sofia Vergara odnijela još jednu suludu pobjedu za odlučivanje nad vlastitim tijelom

Sofia Vergara dobila je još jednu pravnu pobjedu u dugogodišnjoj borbi s bivšim zaručnikom oko smrznutih embrija. Koliko je vremena i borbe potrebno da bi žene dobile pravo na potpunu punomoć kod odlučivanja o vlastitom tijelu?


Pročitajte više: Milijuni žena za vrijeme pandemije nemaju pristup kontracepciji


Koliko se Sofia Vergara bori za pravo odlučivanja o svojem tijelu

Nick Loeb već godinama pokušava dobiti potpuno skrbništvo nad dva ženska embrija koje je zajedno sa Sofijom zamrznuo tijekom svoje četverogodišnje veze, a ona je nakon prekida pokrenula nekoliko tužbi protiv Nicka pokušavajući spriječiti njegove namjere.

Kada su se zaručili, 2012. godine, Loeb je izrazio želju da imaju djecu, piše Yourtango. Sofia je htjela surogat majku pa je par odlučio stvoriti embrije. Prema Loebu, tada su potpisali obrazac u kojem se navodi da se svi embriji stvoreni u tom postupku mogu iskoristiti samo uz pristanak obje strane. Međutim, prema Loebu, u obrascu se ne navodi što će biti s embrijima u slučaju prekida.

Iako su nakon toplo-hladnog odnosa prekinuli 2014. godine, za Loeba to očito nije bio prekid. 2015. godine pokrenuo je tužbu ne bi li dobio dva ženska embrija imena Emma i Isabella, piše BBC. Od tada se slučaj vuče po sudu.

Nick je nedavno od suda zatražio da Sofiju natjera na predaju dokumenata te da odgovori na pitanja o incidentima iz njihove veze, kako bi dobio na sudu. Čak ju je optužio i za fizičko i verbalno zlostavljanje. Sofijin tim se tome usprotivio iskazavši da je riječ o uznemiravanju klijentice.

Sud je stao na njenu stranu

Na nedavnom ročištu, sud je odbio svih 11 Nickovih tužbi i rekao da Sofia neće morati odgovoriti ni na jedan od zahtjeva za raznim dokumentima. Nickova jedina “pobjeda” bila je ta što je sudac rekao da može vidjeti Sofijinu vozačku dozvolu i dokumente o njezinom zaposlenju. Sofia Vergara već dugo tvrdi da njihov pisani sporazum čvrsto navodi da se obje strane moraju složiti prije nego što se embriji mogu ugraditi. Ona se s time nije složila i tvrdi da nikada neće.

U jednom trenutku 2017. godine, Nick je čak pokrenuo tužbu u Louisiani jer je država poznata po labilnim zakonima kada su u pitanju prava embrija. Kako su Loeb i Vergara živjeli u Kaliforniji u vrijeme stvaranja embrija, na sudu u Louisiani odlučeno je da bi bilo neprikladno da se tamo vode pravni postupci koji se odnose na embrije.


Pročitajte više: Stvari koje nikako ne smijete reći prijateljici koja se bori s neplodnošću


Sudac iz Louisiane je odbacio Nickovu tužbu izjasnivši se da su oplođena jajašca “građani Kalifornije” i da sud nije nadležan jer su “embriji začeti u Kaliforniji”.

Otprilike u isto vrijeme, izvor je za Page Six rekao da je Nick još uvijek “opsjednut” Sofijom i spreman je učiniti sve što može kako bi ostao povezan s njom, piše Wonderwall.

Slučaj je to koji s obzirom na odluke suda ide pozitivnim tijekom, iako je suluda pomisao na to da se žena morala boriti za pravo glasa nad svojim jajašcima. Suludo je isto kao i činjenica da si mnogi ljudi u 21. stoljeću još uvijek uzimaju za pravo da odlučuju nad ženskim tijelom.

“Ako pobacite, nećete moći noćima spavati”, rečenica je koja bi vas mogla dočekati ako nazovete neku od bolnica u Hrvatskoj i kažete da želite pobaci, prema istraživanju koje je provela Platforma za reproduktivnu pravdu. Situacija je takva u zemlji u kojoj je pobačaj legalan.


Pročitajte više: Žene u Poljskoj se ipak izborile za ono malo prava na pobačaj


Žena je još uvijek drugorazredno biće?

“Odrasla sam u patrijarhalnom društvu u kojem je žena bila i vjerojatno još uvijek jest drugorazredno biće. Žena je uvijek kriva i kritizirana. Biti ženom je na neki način sramota. Ne znam kako bih to bolje formulirala. Za mene je to teška tema”, ovo su riječi fotografkinje Tatsiane Tkachove iz Bjelorusije, gdje je pobačaj na zahtjev do 12. tjedna legalan, piše Lupiga.


Pročitajte više: Pobačaj – ubojstvo ili pravo na izbor?


Ako je takva situacija u zemljama koje su se izborile za pravo na pobačaj, kakva je situacija u zemljama u kojima je pobačaj još uvijek ilegalan?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, godišnje se izvrši 42 milijuna pobačaja, od čega 20 milijuna u nesigurnim okolnostima. Oko 70.000 djevojaka i žena u svijetu godišnje umre od posljedica nelegalno obavljenog prekida trudnoće, a oko pet milijuna žena ima ozbiljne zdravstvene probleme, mnoge od njih s trajnim posljedicama. Organizacije za ljudska prava neprestano upozoravaju da se restriktivni zakoni o abortusu ne poklapaju s ljudskim pravima.

Prekid trudnoće koji ne ugrožava zdravlje žene zapravo je pravo na život žene, njezinu slobodu, privatnost i jednakost. Siguran abortus je spas za mnoge žene kao i pravo na odlučivanje o svojem tijelu, o čemu ne bi trebalo biti rasprave. Postavlja se samo pitanje koliko je još žrtava, prosvjeda i borbe potrebno da svijet postane sigurno i ugodno mjesto za žene?

Foto: Flickr/Peabody Awards, Pixabay/qimono 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Dođite na najopakiji doček jeseni ikada – Kaubojska bundevijada u Općini...

Dolazak jeseni Općina Fužine proslavit će interesantnim događanjima, a posebno atraktivna bit će Kaubojska bundevijada koja se održava u nedjelju 26....
- Advertisment -