Nina i Dubravka osvojile Bliski Istok, a sad će zajedno oblikovati budućnost hrvatskog turizma

Život piše razne priče. Pa tako je i ovu. Dubravka Kovačević i Nina Marić udružile su snage u poslovanju, a sve je započelo na konferenciji Žene u turizmu u Opatiji u organizaciji Women in Adria. Obje s bogatim iskustvom – jedna kao hotelska konzultantica, a druga kao operativna direktorica za razvoj i dizajn poslovnih interijera – odlučile su svojim klijentima ponuditi jedinstvenu kombinaciju stručnosti u strateškom dizajnu i upravljanju hotelima.

strateški dizajn i upravljanje hotelima

Kad je Dubravka čula Ninino izlaganje o hotelskoj industriji, shvatila je da Nina ima vrijedan pogled na hotelijerstvo. Prepoznala ju je kao ključnu osobu za buduću suradnju. Nakon konferencije povezale su se preko LinkedIna. Potom je uslijedio video sastanak, a brzo i onaj uživo. Brzo su shvatile da dijele slične interese i vizije pa čak i dio poslovnog puta jer su obje svoje poslovanje odvele čak do Emirata. Sve što se dogodilo nakon toga je, kako kaže Dubravka, povijest.

Dubravka sa suprugom vodi DC&T, tvrtku specijaliziranu za dizajn i realizaciju poslovnih prostora. Oni kreiraju inovativna, funkcionalna i estetski privlačna poslovna okružja. Prostori na kojima oni rade ne samo da izgledaju atraktivno, već ujedno poboljšavaju produktivnost i dobrobit korisnika. Nina se pak sa svojom tvrtkom Oltre Hospitality fokusira na upravljanje i konzultacije u hotelijerstvu. Pruža stručno znanje i iskustvo u operativnim aspektima hotelskog poslovanja.

S nestrpljenjem očekuju buduće projekte

Suradnja ovih dviju vrlo uspješnih žena odvijat će se na sinergijski i strukturiran način. Svojim stručnim znanjem i kompetencijama radit će na unaprjeđenju hrvatskog turizma odnosno hotelijerske industrije. Dubravka objašnjava da će Nina po potrebi biti dio multidisciplinarnog DC&T tima koji uključuje arhitekte, dizajnere, projekt menadžere i prostorne konzultante.

Zajedno će pristupati projektima unutar hotelskog sektora, s ciljem dodavanja vrijednosti svakom hotelu s kojim surađuju. Trenutno su u uzbudljivoj fazi razvoja svoje suradnje. Aktivno rade na dogovoru partnerstva s nekoliko renomiranih hotelskih lanaca te s nestrpljenjem očekuju buduće projekte.

“S obzirom na godine provedene u hotelijerstvu, u suradnju donosim dubinsko razumijevanje operativnih aspekata hotela i ključnih potreba u organizacijskom segmentu. Kroz ovu suradnju, hoteli s kojima radimo će imati priliku za unapređenje svojih operativnih funkcija, ali i za inovativna rješenja u strateškom dizajnu i prostornom planiranju”, naglašava Nina.

DC&T može se pohvaliti kao jedina kompanija na tržištu koja nudi inovativni Design + Build pristup. Ovaj im pristup omogućava integraciju cjelovitih rješenja za njihove klijente – od konceptualizacije do izvođenja radova i opremanja prostora. Udruživanjem snaga s Oltre hospitality postižu kvalitetno razumijevanje hotelskog poslovanja i potreba gostiju.


Pročitajte više: Nina Marić svjetskim iskustvom hotele pretvara u mjesta rezervirana mjesecima unaprijed


Trendovi uređenja hotela ovise o ‘strani svijeta’

Kad je riječ o trenutnim trendovima u uređenju interijera u hotelijerstvu, naglasak je na održivosti. Dubravka navodi zelenu gradnju, automatiziranu tehnologiju, modularnost u dizajnu te ergonomiju kao važne faktore. U skladu s tim trendovima iz DC&T odlučili su prošiti svoju ponudu i sklopiti suradnju s talijanskim brendom namještaja Sitia. Ova im suradnja donosi inovativnost i svježinu te pruža mogućnost da klijentima ponude rješenja koja su odgovorna prema okolišu i održiva na duge staze.

Nina objašnjava kako dizajneri u hotelijerstvu ili ugostiteljstvu sve više koriste tehnike biofilnog dizajna. Tipična karakteristika biofilnih projekata je unošenje prirodnih elemenata u interijer radi povezivanja s prirodom. Primjerice, korištenje dnevnog osvjetljenja, prirodna ventilacija, unutarnji vrtovi i vegetacija, organski građevinski materijali i slično.

Iako poslovanja i Dubravke i Nine idu izvan granica Hrvatske, njihova je suradnja usmjerena prvenstveno na hrvatsko tržište, u skladu s konceptom Design + Build. Ipak, njihova vizija i stručnost nisu ograničene samo na Hrvatsku – otvorene su za prilike i na drugim tržištima, naglašava Nina. S obzirom da su radile u mnogo različitih dijelova svijeta, usporedile su kako se razlikuju pristupi estetici i dizajnu na različitim dijelovima svijeta.

“Europa, Azija i arapski poluotok na kojima imam iskustva su zaista tri apsolutno različita svijeta sa očitim kulturnim i povijesnim razlikama koje su u prošlosti, kao i danas, utjecale na dizajn i estetiku”, tvrdi Nina.

strateški dizajn i upravljanje hotelima

Postoje velike razlike u dizajnu ovisno o destinaciji

Europski se dizajn razlikuje od destinacije do destinacije. Kroz stoljeća su se razvijali razni stilovi koje je polako oblikovao obalni ili ruralni okoliš, klima, religija, kolonijalizacije, industrijske revolucije, ratovi, socijalizam, relativno siromaštvo. U povijesnim gradovima stil je klasičniji. Japanski dizajn je pak apsolutna suprotnost i teži minimalizmu. Oni se fokusiraju na prirodne materijale i neutralne palete boja koje stvaraju osjećaj prozračnosti, čistoće, mira i jednostavnosti.

Na Arapskome poluotoku stilovi su, kaže, dijametralno suprotni. S jedne strane je tradicionalno, a s druge ultramoderno. Tradicionalno karakteriziraju raskošni ukrasi, zagasite boje, plemeniti materijali.  Kad je riječ o ultramodernome, već se puno desetljeće grade fantastične građevine. Ono što se do 2035. najavljuje u Saudijskoj Arabiji, ističe, nećemo vidjeti nigdje drugdje u svijetu. Iskustvo rada na Arapskom poluotoku ima i Dubravka koja kaže da se pristupi estetici i dizajnu koji ima Europa i Bliski istok razlikuju zbog jedinstvenih kulturnih, povijesnih i ekonomskih konteksta. Dok u Europi dizajn interijera često odražava povijesnu i kulturnu baštinu kontinenta te se susreću tradicija i suvremenost, u Dubaiju vlada futuristički pristup. Tamo su hotelski lanci često vrhunac luksuza i inovacija, s tendencijom prema veličanstvenim i impresivnim dizajnima.

S obzirom da je prvi dojam često presudan u turizmu, dizajn interijera je ključan. Dubravka objašnjava da on može stvoriti pozitivan i trajan utisak.

“Gosti traže smještaje koji nisu samo udobni i funkcionalni, već i vizualno privlačni i jedinstveni. Strateški dizajn interijera može pomoći u stvaranju takvog okruženja, pružajući gostima osjećaj ugode, luksuza ili ekskluzivnosti, ovisno o ciljanoj publici i pozicioniranju smještaja”.


Pročitajte više: Bivša revizorica stvara inovativne poslovne prostore


Harmonija funkcionalnosti i estetike

U kontekstu marketinške strategije, atraktivan i jedinstven dizajn interijera može poslužiti kao snažan alat za brendiranje i promociju, naglašavaju suradnice koje je spojila ista strast prema hotelijerstvu i turizmu uopće.

Kada se radi o uređenju hotelskog prostora, ključno je postići harmoniju između funkcionalnosti i estetike. Da bi se ta harmonija postigla, potrebno je detaljno razumijevanje operativnih procesa, kako gosti, ali i zaposlenici koriste hotel.  

“U hotelskom prostoru, svaka soba, hodnik, lobi, restoran, pa čak i vanjski prostori trebaju biti dizajnirani s mislima o funkcionalnosti, udobnosti, pristupačnosti i estetskoj privlačnosti”, objašnjava hotelska konzultantica Nina Marić.

Dubravka ističe da je kod uređenja hotelskog prostora fokus na stvaranju prostora koji su ne samo lijepi za oko, nego i udobni i praktični za goste. Primjerice, hotelske sobe trebaju biti opremljene udobnim namještajem koji je i funkcionalan i estetski ugodan. Također, raspored namještaja treba omogućiti lako kretanje. Boje i teksture trebaju stvarati atmosferu, a prostor se može personalizirati kroz umjetnička djela, lokalne zanate ili specifične dizajnerske elemente.

“Važno je naći pravu ravnotežu između funkcionalnosti i estetike, čineći prostor i udobnim i privlačnim. Svaki hotelski prostor je jedinstven, stoga je prilagođavanje ovih principa specifičnim potrebama i okolnostima ključno za uspješan dizajn”, tvrdi Dubravka.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -