Suze sv. Lovre – Kad i gdje ćete ih najbolje vidjeti?

Kiša meteora, možda poznatija pod nazivom Suze sv. Lovre, zapravo su Perzeidi, meteori koji izgledaju kao da padaju s neba, a možete ih vidjeti svako ljeto. Pojavljuju se između 17. srpnja i 1. rujna, a ove godine će svoj vrhunac imati u noći s 12. na 13. kolovoza. Suze sv. Lovre naziv su koji obično koristimo upravo za tu ključnu noć.

No, zašto ovaj fenomen nazivamo Suze sv. Lovre i tko je on uopće bio?

Sv. Lovro – mučenik i zaštitnik komičara

Sveti Lovro je bio kršćanski mučenik koji je rođen u današnjoj Španjolskoj u 3. stoljeću, a živio je u Rimu. Brinuo je o siromašnima i pomagao u raspodjeli crkvene imovine potrebitima. Bilo je to u vrijeme kad su kršćani bili progonjeni od strane rimske vlasti, prema naredbi cara Valerijana.

U ljeto 258. Lovro je bio uhićen temeljem svoje vjere, te mu je naređeno da preda svo crkveno bogatstvo. Nije to učinio, već ga je predao siromašnima i bolesnima. Legenda kaže da se zatim obratio progoniteljima i pokazao im sve te potrebite ljude i izjavio kako su oni prava blaga. Zbog toga je osuđen na smrt. Pogubljen je 10. kolovoza iste godine, a prije toga je bio mučen prženjem na vatri.

Prema legendi, tijekom mučenja je junački podnosio bol, te nije dao svojim mučiteljima da znaju da pati. Čak ih je ismijavao i rekao im: “Gotovi ste s ovom stranom, okrenite drugu.”

Njegova hrabrost i duhovitost u najtežim trenucima danas su inspiracija mnogim kršćanima, a sv. Lovro danas je zaštitnik komičara, mesara, kuhara, knjižničara, kožara i studenata, te je jedan od zaštitnika grada Rima. Bazilika sv. Lovre jedna je od najposjećenijih i najznačajnijih zgrada u Rimu. Dan sv. Lovre obilježava se 10. kolovoza diljem svijeta, u noćima kad promatramo kišu meteora koja je danas simbol njegove patnje.


Pročitajte više: Puni Mjesec – ljude pretvara u vukodlake i ostali mitovi


Kad je najbolje promatrati Suze sv. Lovre?

Ove ćemo godine Perzeide najbolje vidjeti u noći s 12. na 13. kolovoza, a lijepo će se vidjeti i 11. kolovoza. Najbolje ih je promatrati u rano jutro, neposredno prije nego što svane.

Najbolje će se vidjeti na otvorenom nebu, bez svjetlosnog zagađenja. Malena sela, usamljene planine, šume i plaže najbolje su lokacije za promatranje ove kiše meteora koju zaista vrijedi vidjeti barem jednom u životu. Dakle, budite što je moguće dalje od većih gradova. Možete si pripomoći i nekom od aplikacija i stranica za traženje čistog neba, kao što je Light pollution map.

Ostanite u mraku, nemojte svijetliti ekranima mobitela jer će vam odvratiti pozornost od spektakla na nebu kojeg ne možete dostojanstveno zabilježiti nikakvim uređajem. Gole oči pružit će vam najbolji doživljaj, čak bolji nego da si pripomognete dalekozorima.

Povedite voljene sa sobom i podijelite s njima doživljaj ovog prekrasnog fenomena. I naravno – zaželite želju.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -