Svjetski je dan slobode medija, a u Hrvatskoj slobode sve manje

Danas je Svjetski dan slobode medija. Svake se godine obilježava 3. svibnja kako bi se podsjetilo na slobodno novinarstvo i slobodu medija koja je ključna za očuvanje demokratskog društva. Slobodni mediji, kao četvrta vlast, važni su za politički sustav svake države, no vrlo se često susreću s nasiljem, prijetnjama i cenzurom. Povodom obilježavanja ovog dana, iz Sindikata novinara Hrvatske poručili su da se ove godine on obilježava s gorčinom i strepnjom.

“Novinari su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima od strane različitih političkih i korporativnih interesa, neutemeljenim SLAPP tužbama. Sloboda izražavanja se sužava, a novinarska neovisnost se često dovodi u pitanje. I upravo zato borba za slobodu medija postaje još važnija, ali i zahtjevnija”, ističu iz SNH-a.

Loša radnička prava, lex AP, prijetnje…

U Hrvatskoj je, ističu, sloboda medija trenutno posebno ugrožena donošenjem tzv. Lex AP-a. To je još jedan zakon kojim se pojačava pritisak na slobodan rad novinara, umjesto da osigura okvir za jačanje pluralizma. To je samo ‘točka na i’ premijerova pokazivanja nepoštovanja i nepoznavanja rada novinara, tvrde.

Iz SNH-a naglašavaju i problem radničkih prava u medijima, za koja šire mase ni ne znaju koliko su zapravo – loša. Novinarska su radnička prava često zanemarena, a posebice danas kad se mediji suočavaju s izazovima poput ekonomske nestabilnosti, prekarnog rada i pritisaka korporativnih interesa. Mnogi novinari rade bez poštenih ugovora o radu, bez adekvatne zaštite, bez kolektivnih ugovora, a takvo je stanje i u nekim od najvećih redakcija u zemlji.

Hrvatska je na Indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) pala s 42. na 48. mjesto. Oni upozoravaju da hrvatska vlada ne štiti novinare protiv SLAPP tužbi i prijetnji organiziranog kriminala.

“I sama vlada predstavlja prijetnju medijskim slobodama”, pišu iz RSF-a, a spominju i Lex AP.


Pročitajte više: Na Dan slobode medija prisjećamo se prve hrvatske novinarke koju su zbog feminističkih stavova mrzili muški kolege


Novinari nastavljaju svoju borbu

Reporteri bez granica ističu i da je vlasništvo hrvatskih medija grupirano i da se nastavlja miješanje vlade u upravljanje Hrvatskom radiotelevizijom. Kažu i kako “raditi kao novinar u Hrvatskoj može biti opasno”. Ponajviše se to odnosi na one novinare koji istražuju korupciju, organizirani kriminal i ratne zločine te su često mete uznemiravanja, najviše na lokalnoj razini.

RSF piše i kako političari i poduzetnici redovito koriste SLAPP tužbe kako bi obeshrabrili novinare da istražuju njihove aktivnosti. Organizacija tvrdi da je pandemija financijski ugrozila medije zbog čega medijske kuće sve više pristaju na partnerstva s vladom u organizaciji događaja i zbog toga se sumnja u njihovu neovisnost. Podrška vlasti medijskim sloboda diljem svijeta pada, stoji u izvješću.

Svake se godine iznova nadamo da će se stvari promijeniti, krenuti nabolje, da se novinari neće morati boriti sa stvarima s kojima se bore. Unatoč prijetnjama, vrijeđanjima i nepoštivanju od strane političara, ali i građana, novinari nastavljaju svoju borbu protiv nepravde.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -