Nova franšiza može spasiti turističke agencije

Dubrovačka odvjetnica i poduzetnica Viktorija Knežević posljednjih nekoliko godina otkrila je novu strast, IT svijet. Lansirala je platformu Ocijeni me, koja je nažalost ugašena, a nedavno i igricu MyDubrovnik, a sad je napravila aplikaciju koja može biti svojevrsni turistički vodič u doba korona krize. No, odvjetnica ističe da je ova turistička aplikacija i puno više od toga.


Pročitajte više: Viktorija Knežević: Gašenje platforme OcijeniMe je krajnje nezakonit akt i sramotan čin!


Kako funkcionira aplikacija?

Kao što se event industrija prilagodila promjenama i uvela virtualne evente, shopovi su se masovno digitalizirali, pa čak i OPG-i su brzo i uspješno ušli u digitalni svijet putem različitih FB grupa, tako se stvorio prostor da i turistički vodiči odnosno agencije koje se bave vođenjem preskoče na novi level, kreiraju novi proizvod i prodrmaju uspavano tržište u svom sektoru.

Upravo to je iskoristila Viktorija Knežević i kreirala turističku aplikaciju koja pomaže  turističkim agencijama da u vrijeme ove krize pruže gostima usluge vođenja uz pomoć najsuvremenije tehnologije.

“Ona nam pomaže da svoje poslovanje, i to cijelu jednu brašnu prilagodimo novim uvjetima i podignemo na jednu višu razinu”, objasnila je Viktorija. Novi proizvod može jednako dobro koristiti agencijama koje se bave individualnim turistima, kao i onima koji se bave malim i/ili velikim grupama.

Vlasnici tvrtki mogu stvoriti personalizirane obilaske za svoje klijente i kupce odabirom željenih točaka na ruti, dodavanjem teksta i fotografija kao i zvučnih zapisa koji se aktiviraju kada gost dođe do određene točke. Uz pomoć Google Mapsa, nema ograničenja za vrstu obilaska koji se mogu ponuditi gostima.

Kako bi pojasnila o kakvoj se poslovnoj franšizi radi, Viktorija nam je približila aplikaciju. “Ako ste ikad koristili turističku aplikaciju u obilasku grada, obično možete označiti mjesta koja želite posjetiti i aplikacija vas vodi. Upravo na sličan način vas vodi i moja aplikacija, ali franšizer ove aplikacije može integrirati popuste, i u tome ostvariti zaradu. Isto tako, može dodati zvučne zapise, fotografije i tekst kako bi se obogatila tura. Ture unutar aplikacije su naravno popraćene zvučnim zapisima, fotografijama i tekstom, te se može aktivirati dodatni layer informacija kroz AR. Aplikacija se može modularno nadograditi ako agenciji treba nešto drugo poput posebno osmišljene igre kao PokemonGo ili posebne analitike da se prate navike gosta.”

Kako zaraditi?

Ova turistička aplikacija omogućuje integraciju popusta pa svaki franšizer može dogovoriti popuste na određenim mjestima. Ta suradnja bi ujedno bila poticaj za goste da kupe ovu turističku aplikaciju jer će dobiti popust, a franšizer za svakog gosta kojeg dovede do određenog objekta može dobiti proviziju.

“Korištenjem ove tehnologije mogu se zahvatiti i oni gosti koji do sada nisu koristili vodiče poput apartmanskih gosta. Znači, ova aplikacija bi bila dobra poslovna investicija i da nije zdravstvenih mjera koje nas tjeraju u nove oblike poslovanja.”

Obično, ako gost zamoli da organizirate obilazak samo za njega, to oduzima puno vremena i skupo je za gosta. Umjesto toga moguće je iskoristiti aplikaciju – jednostavnije je za obje strane.

Aplikacija prati kretanje gosta i jasno pokazuje da je putem vaše prijave gost došao u bar ili restoran.

Druga prednost aplikacije pametnog vodiča je što gosti više ne moraju biti dio velike grupe. U ovim vremenima kada je fizička udaljenost još uvijek važna, gosti mogu sami pratiti vašu turu, a kontakt s drugima je znatno smanjen. To nudi mir i sigurnost kako gostima, tako i turističkoj industriji.

Za iznajmljivača možda nije isplativo kupiti franšizu, ali mogu biti suradnici. “Ako njegovi gosti odaberu aplikaciju, on može dobiti proviziju.”


Pročitajte više: Kako je Viktorija Knežević nakon otkaza izgradila najveći odvjetnički ured u Dubrovniku


Razvoj aplikacije

Ovaj proizvod nije za dinosaure koji se teško prilagođavaju promjenama. Idealan kupac su gazele, firme koje se lako prilagođavaju tržištu, ne boje promjena, ne zabijaju glavu u pijesak nego poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi se prilagodili, ali bilo tko u turističkoj industriji može profitirati kupnjom ove franšize. Cijena franšize je 3 tisuće eura jednokratno na početku, plus varijabilno postotak od svake prodaje 10 %. Ovakav aranžman, fiksni i varijabilni, je uobičajeni kod franšiziranja ovog tipa. Ovo je white labeling tip franšiziranje što znači da franšizer dobiva softver, osnovni dizajn, a on može sam odabrati ime turističke aplikacije.

“Razvoj je trajao nešto više od 6 mjeseci. Bilo je dosta zahtjevno uz postojeći posao u odvjetničkom uredu, upravljati ovakvim projektom.”

Ideja za turističku aplikaciju se rodila jer je Viktorija kreirala videoigru MyDubrovnik te shvatila kako će imati 3-D model Dubrovnika. “Pomislila sam kako bi to bilo glupo neiskoristiti, a u to vrijeme je došlo do tehnološkog pomaka pa smo shvatili da može integrirati uz Google Maps i Google Street View. To je značilo da svatko može koristiti ovu aplikaciju, a mi ne moramo imati 3-D model ostalih gradova.”

Odvjetnica ističe kako ju je oduševio IT svijet te planirala nove projekte. “Upoznala sam divne mlade ljude koji znaju napraviti što god ti zamisliš, ali nemaju životno iskustvo, ne znaju koji su problemi. Po meni da bi ti smislio rješenje moraš imati neko životno iskustvo i biti na neki način frustriran, tako je nastala platforma Ocijeni me. Ta frustracija nerijetko postane prilika za tebe”, zaključila je Viktorija.

Foto: Unsplash/ Fikri Rasyid

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -