U Kini se poklon ne prihvaća na prvu, pleme Masai će pljunuti na dar – jeste li znali ove činjenice o darivanju?

Toplina doma, miris domaćih kolača, topla atmosfera koja grije srce, smijeh dragih ljudi, zvuk snijega pod nogama, okićena jelka… To je Božić. 

Darivanje dolazi u različitim oblicima, ali najbolje je ono iz srca

Za neke najljepši dio godine i doba kada otvaramo svoja srca dobroti, dajemo i primamo ljubav i slavimo te neprocjenjive trenutke s ljudima koje volimo. Osim podrškom, prisutnošću i lijepom riječju svoju ljubav i poštovanje iskazujemo darivanjem. Kultura darivanja prisutna je od pamtivijeka, preko raznih plemena, društava i naroda, a prema nekim antropološkim istraživanjima vidljiva je i kod čimpanzi. Znanstvenici koji su ih proučavali otkrivaju kako je kod njih darivanje alat za stvaranje povjerenja i zbližavanje.  


Pročitajte više: Božićni pokloni za sve generacije!


Dok je u pojedinim plemenima darivanje neka vrsta pohvale za postignuća unutar plemena, u drugima bi pripadnici plemena darivali druge kako bi iskazali svoju dominaciju i sposobnost da brinu o obitelji te iskazali naklonost. Egipćani su darivali svoje faraone, čiji su rođendani bili više slavljeni od njihovih vlastitih, a poznato je i da su svoje preminule pokapali s darovima jer su smatrali da će time oni lakše prijeći u zagrobni život.  

Stari Grci zapravo su začetnici puhanja svjećica! Vjerovali su da zli dusi progone one kojima je rođendan, pa bi posjećivali slavljenike na njihov dan donoseći darove i dobre želje, s namjerom da otjeraju neželjene duhove. Zaželjeli bi potom želju i puhali u svjećice te time poslali poruku bogovima da čuvaju slavljenika. Američki Indijanci njegovali su ceremoniju “potlatch”, običaj obrednog darivanja kojim se potvrđivao društveni položaj pojedinca. Što je položaj bio viši, gozbe su bile obilnije.  

Pleme Masai ima pomalo neobičnu tradiciju vezanu uz darivanje. Kod njih je velika čast pljunuti na dar prije poklanjanja i to smatraju blagoslovom, a u Kini, Indiji i još ponekim azijskim zemljama dar se mora odbiti nekoliko puta prije prihvaćanja. Iako se ovo čini nepotrebnim, prihvaćanje na prvu smatra se nekulturnim. Kojoj god kulturi pripadali, složit ćemo se da je divno primiti poklon, ali da je ipak najljepše darivati. I to iz srca. Uložiti svoje vrijeme i energiju u biranje onog poklona koji će raznježiti osobu i ostati joj u lijepom sjećanju. Poklon koji će svojom jedinstvenošću upaliti iskru u očima drage nam osobe. 

Potraga za poklonom koji je poseban i kreativan, poklonom koji šalje poruku i izaziva širok osmijeh i onaj instant osjećaj sreće, možda je baš sada gotova. Sofine moments za vas kreira poklone koji nude iskustvo, one koji bude emocije i jačaju tanku nevidljivu nit koja vas spaja s voljenim osobama. “Sa Sofine moments ne poklanjate predmet, vi poklanjate osjećaj, a to je neprocjenjivo.” 

Autorica: Iva Bikanec, Sofine moments

Foto: Sofine moments

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -