Zašto je gospođa koja kuha kavu na ruševinama naš novi uzor u upravljanju emocijama?

“Nitko nije kriv za moju nesreću da mu ne bih dala osmijeh”, riječi su koje su odjeknule Hrvatskom nakon potresa s epicentrom kod Petrinje. Izjava je to Vesne Sladojević, žene koja s osmjehom kuha kavu na ruševinama svoje kuće. Osim što nas je dirnula zbog nesreće koja ju je zadesila, dala nam je važnu životnu lekciju koja ističe upravljanje emocijama kao recept za sreću.

Iako emocije imaju korisnu ulogu u svakodnevnom životu, one mogu uzeti danak na našem emocionalnom zdravlju i međuljudskim odnosima ako su izvan kontrole.


Pročitajte više: Ako ste ikad mislili odustati sjetite se žene koja kuha kavu na ruševinama svoje kuće. Saznali smo više o njoj


Ako ste imali grozan dan na poslu, hoćete li imati kraći fitilj doma?

Trenerica, coacherica i konzultantica Ivana Štulić otkrila nam je zašto je upravljanje emocijama važno te kako ne ‘prebacivati’ svoje probleme na druge. “Da, mi ljudi često prebacujemo ljutnju na druge osobe, često one koji nisu razlogom naše ljutnje. Ako ste upravo izašli s neugodnog sastanka, hoće li to ostaviti traga na vašem ponašanju prema zaposleniku koji vam se obratio čim ste izašli iz sale za sastanke? Vjerojatno hoće. Ako ste imali posla s bezobraznim kupcem, hoćete li prema onome tko dođe odmah iza njega biti manje ljubazni nego inače, vjerojatno hoćete. Ako ste imali grozan dan na poslu, hoćete li imati kraći fitilj doma? Vjerojatno hoćete”, istaknula je Ivana.

To je uobičajeno i ljudski. Svaka emocija koja se pojavi mora biti prorađena kako bismo u iduću interakciju ušli “čisti”, one ne nestaju magično samo zato što je okidač te ljutnje izašao kroz vrata. “Ono što možemo napraviti je kad se već uzrujamo potruditi se “resetirati” prije iduće interakcije, nekome će pomoći disanje, nekome distrakcija na drugi posao ili neka šala. Ako je razina uzrujanosti prevelika, pametnije je zatražiti pauzu nego se tjerati da se smirimo i to pred drugom osobom. Tada sigurno nismo receptivni i spremni slušati što je ključ svake kvalitetne interakcije”, objasnila je Ivana.


Pročitajte više: Uspjeh u poslu putem koji određuju emocije


Kako bi se takve situacije prevenirale potrebno je raditi općenito na boljem upravljanju vlastitim emocijama i smanjenju stresa. Mnogi autori i stručnjaci su se posvetili pronalasku metoda koje pomažu u tome, možete koristiti mindfulness tehnike ili primjenu tehnika za promjenu perspektive koje se npr. rade na servise excellence treninzima. Tada će i šansa da nas netko toliko izbaci iz takta da ne možemo prema idućem kupcu biti barem pristojni biti značajno manja.

upravljanje emocijama

“Gđa. Vesna je tu istaknuta kao lijep primjer velike snage, ali realno ona je izuzetak, većini treba truda i vremena da razviju ovakve vještine. Taj uloženi trud će svakako biti na zadovoljstvo i nas i naših suradnika i klijenata”, objasnila je Ivana.

Kako poboljšati vlastito upravljanje emocijama?

Pogledajte utjecaj svojih emocije

“Emocije čine naš život uzbudljivim, jedinstvenim i živahnim”, objasnila je Vicki Botnick, terapeutkinja iz Kalifornije za Healthline. “Snažni osjećaji mogu značiti da život prihvaćamo u potpunosti, da ne potiskujemo svoje prirodne reakcije.”

Sasvim je normalno kad-tad doživjeti neko emocionalno preplavljenje – kad se dogodi nešto predivno, kad se dogodi nešto strašno, kad se osjećate kao da ste propustili.

Težite regulaciji, a ne potiskivanju

Kada potiskujete osjećaje, sprječavate sebe da iskusite i izrazite osjećaje. To se može dogoditi svjesno (potiskivanje) ili nesvjesno (represija). To može dovesti do brojnih mentalnih i fizičkih zdravstvenih simptoma, kao što su anksioznost, depresija, problemi sa spavanjem, napetost i bolovi u mišićima, upravljanje stresom i slično.

Kad učite upravljati osjećajima, pazite da ih ne potiskujete na svjestan ili nesvjestan način.

Prepoznajte što osjećate

Ako odvojite trenutak kako biste provjerili kako se osjećate, možete vratiti kontrolu. Može proći neko vrijeme dok ovo ne postane navika.

Prihvatite sve emocije

Upravljanje emocijama se uči, ali prvo ih trebate prihvatiti u svoj njihovoj snazi. Prihvaćanje emocija kad dođu pomaže vam da se ugodnije osjećate s njima. Povećavanje vaše udobnosti oko intenzivnih emocija omogućuje vam da ih u potpunosti osjetite bez reagiranja na ekstremne, beskorisne načine.

Prihvaćanje emocija kad dođu pomaže vam da se ugodnije osjećate s njima. Povećavanje vaše udobnosti oko intenzivnih emocija omogućuje vam da ih u potpunosti osjetite bez reagiranja na ekstremne, beskorisne načine.

Da biste vježbali prihvaćanje emocija, pokušajte o njima razmišljati kao o glasnicima. Nisu “dobri” ili “loši”. Oni su neutralni. Možda ponekad iznesu neugodne osjećaje, ali svejedno vam daju važne informacije koje možete koristiti.

Znajte kada se trebate izraziti

Iako nas uče da emocije ne treba skrivati, ipak za sve postoji vrijeme i mjesto. Nekontrolirano jecanje prilično je čest odgovor, na primjer, na gubitak voljene osobe. Vrištanje u jastuk, čak i udaranje po njemu, moglo bi vam pomoći da ublažite bijes i napetost.

Međutim, druge situacije zahtijevaju određenu suzdržanost. Bez obzira koliko ste frustrirani, vrištanje na nadređenog zbog nepravedne disciplinske mjere neće vam pomoći.

Ako pazite na svoju okolinu i situaciju, to vam može pomoći da naučite kada je u redu ispuštati osjećaje i kada biste možda željeli sjediti s njima na trenutak.


Pročitajte više: Plakanje na poslu: Što reći kako biste zaista pomogli?


Kad ste pod velikim stresom, upravljanje osjećajima može postati teže. Čak i ljudima koji općenito mogu dobro kontrolirati svoje osjećaje moglo bi biti teže u vremenima visoke napetosti i stresa. Smanjivanje stresa ili pronalaženje korisnijih načina za njihovo rješavanje može pomoći da bolje upravljate osjećajima.

Također, možete uvijek naučiti tehnike disanja, redovito meditirati, šetati, voditi dnevnik osjećaja i, naravno, ako vam to ne pomaže – posjetite stručnjaka.

Foto: Marijan Mandić, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Oprah Winfrey i Melinda Gates ponudile su isti karijerni savjet: Kada...

Često se nalazite u poslovnom okruženju gdje se osjećate prisiljenom uklopiti se u uredske kalupe? Pritom nerijetko gubite dio sebe ili...
- Advertisment -