Fašnička bajka koja se srcem lajka u Samoboru

Ako ste ljubitelji plesa, krafni, provoda pod maskama i veselog raspoloženja, onda je Samobor grad u kojeg se trebate uputiti ovaj vikend. Samoborski fašnik, najznačajnija samoborska turističko-kulturna manifestacija, započinje danas, a traje do 1. ožujka te se obilježava raznim manifestacijama na više lokacija. Nakon godinu dana mirovanja, održava se pod sloganom “Fašnička bajka srcem se lajka“. Ovaj je vikend prepun zanimljivih radionica, predstava, povorka i nastupa.

Slobodna Fašnička Republika

Još davne 1827. pronađen je najstariji pisani zapis koji dokazuje kako je te godine održan fašnički bal u općinskom magistratu. Dokaz je to duge tradicije i održavanja običaja kojih se poštuje. Danas je na Trgu fašničkih velikana u 19 sati otvorenje 196. Samoborskog fašnika, predaja ključeva Grada i proglašenje Slobodne Fašničke Republike. Ključeve grada od gradonačelnice Petre Škrobot i njenog zamjenika Petra Burića tradicionalno će preuzeti fašnički vlastodršci.

Nakon proglašenja, publici će se predstaviti samoborski srednjoškolci iz Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole, a potom će svojim koncertom u 20 sati atmosferu podignuti Jole.


Pročitajte više: Ovaj vikend okušajte se u nečemu novom i uzbudljivom – evo što je glamping i kako do njega u Hrvatskoj!


Vikend pun živopisnih zbivanja

Subotnje prijepodne bit će u znaku dječjeg fašnika, jer u 11 sati kreće povorka samoborskih osnovnih škola. Za veselu atmosferu i ove će se godine pobrinuti brojni ulični zabavljači, bubnjari, Sraka i srakice, Rudek Strašni, pantomimičari, mađioničar Japa, brojni dječji zborovi, plesači i mnogi drugi. Program za djecu u obliku dječjih predstava, edukativnih radionica i zabavnih igara odvijat će se i na Trgu Matice hrvatske (Trg srakinih mališana), dok će se na klizalištu pored kina održavati igre na ledu. Subotnje će slavlje zaokružiti Psihomodo pop svojim koncertom u 20 sati.

Fašničke nedjelje i ove su godine rezervirane za mjesne odbore i gradske četvrti koji će pokazati sve ono što su pripremali mjesecima, od originalnih kostima do uvježbanih nastupa tijekom kojih redovito na satiričan način obrađuju aktualne društvene i političke teme. U ovogodišnjem Samoborskom fašniku sudjeluju: MO Celine, MO Konšćica, MO Rakov Potok, MO Klake, MO Hrastina, GČ Južno naselje i MO Rude. Održat će se i “Srakotrk”, tradicionalno kostimirano natjecanje u orijentacijskom trčanju za djecu. Njegov je početak zakazan u 11 sati, a uključivat će čak 300 natjecatelja. Za večernju zabavu nedjeljom pobrinut će se Gazde.


Pročitajte više: Ove fritule kakve su radile naše bake morate kušati ovih blagdana


Za “pod zub”

U samoborskom kraju osnovna prehrana za Fašnik bazira se na kiselom zelju, kobasicama, hladetini i svinjskom mesu. Od slatkih jela tu su obavezno krafne odnosno pokladnice i kolači od dizanog tijesta. Od sličnog se tijesta rade i slastice fanjki ili “poderane gaće” te poznate kroštule i fritule.

Kako ne biste nešto slučajno propustili, cijeli raspored događaja i aktivnosti ovogodišnjeg Samoborskog fašnika možete pronaći ovdje.

Foto: Facebook/Samoborski fašnik

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su...
- Advertisment -