Vjosa Osmani je nova predsjednica Kosova!

Još jednu europsku državu vodit će žena, riječ je o Kosovu, a žena je Vjosa Osmani. 38-godišnja karizmatična pravnica i kandidatkinja vladajuće stranke Vetevendosje (Samoodređenje) je dobila potporu kosovskog parlamenta, prenosi DW.

Vjosa Osmani je preuzela ulogu vršiteljice dužnosti predsjednice Kosova u studentom kad je njezin prethodnik, Hashim Thaci, podnio ostavku uoči predstojećeg suđenja za ratne zločine.


Pročitajte više: Samia Suluhu postala prva predsjednica Tanzanije!


Njezin prvotni mandat istekao je kad je nova vlada premijera Albina Kurtija, čelnika stranke Vetevendosje (Samoodređenje), preuzela vlast nakon izbora 14. veljače. Parlament u Prištini podržao je njezinu kandidaturu sa 71 glasom od 82 zastupnika prisutna u parlamentu koji se sastoji od 120 mjesta. Uz to, potporu su joj dali premijer Albin Kurti i njegova stranka Vetevendosje (Samoodređenje). Dvije oporbene stranke i stranka srpske manjine odbile su sudjelovati u glasovanju.

Iako su predsjednikove dužnosti uglavnom ceremonijalne, Osmani će sada biti zapovjednica oružanih snaga zemlje, a služit će i kao jedna od najviših diplomatskih predstavnika zemlje.

Tko je Vjosa Osmani?

Predsjednica Kosova svoju je karijeru započela već kao tinejdžerska aktivistica. Studirala je pravo u Prištini, a zatim je magistrirala i diplomirala na američkom sveučilištu u Pittsburghu. Bila je među više rangiranim dužnosnicima unutar stranke Demokratski savez Kosova (DLK), no izbačena je iz stranke nakon međustranačkih sukoba.

No, to nije umanjilo njezinu popularnost pa je kao kandidatkinja stranke Samoodređenje osigurala preko 300 tisuća glasova na parlamentarnim izborima u veljači ove godine. Novu predsjednicu brojni stanovnici Kosova vide kao uzor ženama u uglavnom patrijarhalnoj zemlji.


Pročitajte više: Estonija je jedina država na svijetu na čijem čelu su predsjednica i premijerka!


Za razliku od premijera Kurtija, Osmani je rekla da joj je prioritet nastaviti zaustavljene pregovore o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Službeno, Beograd i dalje na Kosovo gleda kao na srpsku provinciju i odbija njegovu deklaraciju o neovisnosti iz 2008. godine.

U nedjelju je Osmani još jednom pozvala na dijalog, ali je i pozvala Beograd da se ispriča zbog sukoba iz 1990-ih te da progoni ratne zločince. “Mir bi bio postignut samo kad bismo vidjeli kajanje i ispriku Srbije i kada bismo vidjeli pravdu za one koji su patili zbog njihovih zločina”, rekla je.

Ona je druga predsjednica na Kosovu nakon Atifete Jahjaga-e, koja je obnašala dužnost predsjednice između 2011. i 2016. godine.

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -