Ako lider obavlja zadatke, čemu služi tim? Stručnjakinja otkriva greške u vođenju

Menadžeri, direktori i osnivači često rade dvije ključne pogreške zbog kojih su pretrpani poslom, ugrožavaju svoje zdravlje i ubijaju produktivnost svojih tvrtki, započela je tako svoju LinkedIn objavu Irena Domjanović, Hansen Beck poslovna trenerica. Osim o kojim je pogreškama riječ, Irena je za Women in Adria otkrila kako postati lider koji daje priliku svom timu da odradi zadatak, a ne da ga odrađuje umjesto tima, ali i kako motivirati taj tim da ga odradi što učinkovitije. Vođenje tima jednostavnije je ako razumijemo prirodu ovog posla.

‘Jesmo li mi lider ili izvodimo neku predstavu dok nas drugi gledaju’?

Naime, prva pogreška je nestrpljenje. Znate da ćete posao brže odraditi sami, pa onda to i činite. Time vaše ljude učite da je u redu da ne misle svojom glavom i da ćete se ionako vi pobrinuti za sve. Druga pogreška je da ne uviđate vrijednost osrednje obavljenog posla.

„Ako zadatak nije najvažniji na svijetu, koja je vrijednost u tome da ga radite baš vi ili da kao kobac stojite nad nekim tko ga treba obaviti“, zapitala se Irena u svojoj objavi.

Lideri često govore da im je jedan od najvećih izazova na početku leadershipa bio upravo prihvatiti da, iako znaju da bi vjerojatno brže i bolje riješili neki zadatak od svog tima, moraju dati priliku svom timu da riješi taj zadatak. Domjanović objašnjava da je to jedan mentalni izazov u kojemu s jedne strane znamo da bismo trebali dati priliku timu, a s druge strane činimo upravo suprotno.

„Kao i kod drugih sličnih izazova gdje ono kako jest nije ono kako bi trebalo biti, najučinkovitije je poći od analize uzroka. Iako bismo možda rado pomislili da je uzrok u drugima jer drugi nisu dovoljno iskusni, brzi, pametni, proaktivni, uzrok je, naravno, u nama. Temeljni princip vodstva jest da se pobrinemo da se stvari obave, a ne da ih obavimo sami. Jer ako ih obavljamo sami, čemu služi tim i jesmo li mi lider ili izvodimo neku predstavu dok nas drugi gledaju?“.


Pročitajte više: Ovo pitanje svaki lider mora postaviti sebi i drugima


Ne treba podrazumijevati da vrijednosti koje mi živimo živi i naš tim

No, vratimo se na uzroke. Vođenje ljudi je jedan specifičan odnos koji je u biti ekstenzija odnosa sa samim sobom. Neugodna je istina, a to se možda mnogima neće svidjeti, da ono što se događa u vašim odnosima s timom reflektira ono što se događa u vašem unutarnjem svijetu, smatra Domjanić.

U praksi vidi veliku razliku između lidera koji rade u korporativnom okruženju i poduzetnika. Voditelji zaposleni u tvrtkama, a koji imaju problem s delegiranjem, često griješe jer vode iz pozicije nesigurnosti (graf 1). Nedostatak povjerenja u tim često je nedostatak povjerenja u same sebe.

vođenje tima
Graf1

Neke stvari posebno su vidljive kod poduzetnika. Domjanović upravo kod njih često primjećuje uvjerenje da sve moraju sami. „Brže mi je da to sama napravim“ i slična uvjerenja koja dolaze iz poduzetničkog mindseta – te nevjerojatne snage i samostalnosti koja ih je i dovela u poduzetništvo. Međutim, kao i kod mnogih drugih stvari, ono što nam služi u jednoj situaciji, može nas kočiti u drugoj. Kako organizacije rastu, tako pretjerano razvijena samostalnost i poduzetnost počinje raditi protiv nas.

U jednom trenutku shvatimo da nemamo najbolje ideje, da unatoč svoj našoj energiji ne možemo napuniti čašu koja je već puna i da je vrijeme da se oslonimo na druge. Onda se dogodi nešto što nas vrati na početak – povjerimo neki zadatak članu tima i to ne ispadne dobro. S odmakom apsolutno je jasno zašto je to tako – podrazumijevamo da vrijednosti koje mi živimo, a to su prije svega samostalnost i poduzetnost, ima i ta druga osoba.


Pročitajte više: 3 stvari koje su vam potrebne da budete lider 21. stoljeća


Lider prvo treba raditi na samome sebi

„Zbog toga se nismo dovoljno potrudili da ih mentoriramo i razvijamo i zbog toga rade greške. Nestrpljivi smo i nije nam jasno kako drugi ne razmišljaju i ne rade kao mi. I onda još jednom potvrdimo svoje uvjerenje da posao možemo obaviti samo mi i vraćamo se na početak. Upravo zbog toga, u radu s voditeljima i poduzetnicima, prvo i jako puno radim na njima samima. Kod voditelja, ono što je potrebno je pomaknuti stil vođenja iz pozicije nesigurnosti u poziciju sigurnosti“.

Naravno, ta se transformacija događa postupno i slijedi određene korake (graf 2):

vođenje tima
Graf2

Kod poduzetnika, najbolja taktika je da iskoriste svoju kompetitivnu prirodu i da pred sebe postave jednostavan zadatak – moj novi cilj je izgraditi najbolji tim na svijetu. Tim koji će biti samostalan, donositi svježe ideje, omogućiti meni da se posvetim važnim stvarima kako bi moj posao prešao na novu razinu.

„Samo budite strpljivi. Kao što ni vaš posao nije odmah bio uspješan u prvoj godini i kao što ste i na tom putu imali prepreke, tako je i u ovom novom pothvatu razvoja tima – bit će grešaka i proces će trajati. Vaša urođena ustrajnost bit će vam saveznik. Najgore što možete napraviti je ‘brutalno delegirati’, odnosno predati sve svoje zadatke bez kvalitetne pripreme i plana za provjeravanje. Delegira se ljudima za koje vjerujete da će obaviti posao kvalitetno i to one zadatke za koje znate da nije bitno da ih obavite vi (a to su najčešće strateški zadaci)“.


Pročitajte više: Što znači uspješno voditi sebe i druge?


Kako motivirati tim da zadatak obavi što bolje i učinkovitije?

Važno je i znati motivirati člana tima za obavljanje nekog zadatka. Ako član tima nije motiviran da zadatak napravi što bolje i učinkovitije, to će rezultirati loše obavljenim poslom, a vama će potvrditi vaša stara uvjerenja da nitko drugi ne može obaviti posao jednako dobro kao vi.

Postoji više razloga zašto netko ne bi bio motiviran da „dobro“ napravi neki posao. Najčešći je strah od neuspjeha. Trebamo se voditi principom vizije druge osobe, odnosno time što tu osobu motivira – životno i poslovno – te kako umanjiti strah.

„Idealno, vi imate kvalitetan odnos s tom osobom i znate njezine životne i profesionalne motivatore. Ako to ne znate, potrudite se da ih upoznate jer će vam to značajno olakšati rad s njima. Recimo, ako imate osobu koju motivira napredak u karijeri, zadavanje zadatka ćete staviti u kontekst razvoja sposobnosti koje su važan korak prema napredovanju“.


Pročitajte više: Ovo bi mogli biti razlozi zbog kojih vaši zaposlenici gube motivaciju


Vođenje tima – Ne namećite rješenje, pustite osobu da sama dođe do njega

Slijedi korak u kojemu većina voditelja griješi, a to je da osobi kaže „kako“ nešto treba napraviti. I to najčešće riječima „ja predlažem“, „ja mislim“, „ovako ćemo“ i slično. Idealno je da prepustite članu tima da vam iznese svoje ideje kako će napraviti određeni zadatak. Vlastita ideja je najbolja ideja. Posvećenost zadatku raste ako je ideja došla iz njihove glave.

Ako baš i niste zadovoljni odgovorima, imate potpuno pravo pitati i poticati odgovore na pitanja. „Misliš li da bi to bio najbolji način, kako bismo to mogli napraviti još brže, bolje, efikasnije“ i slično.

Uz to, manje iskusnim članovima tima, a posebno onima pretjerano samouvjerenima, ponekad je potrebno ukazati i na neke rizike, ako primijetite da ih osoba nije uzela u obzir. Opet, služimo se pitanjima, a ne propovijedamo. Pitanja mogu biti: „što misliš da bi te moglo spriječiti u tome, što ćeš napraviti ako se dogodi x…“.

„Za kraj, zamolite osobu da vam sumira što će sve napraviti, do kada i kakvu podršku očekuje od vas. Svakako dogovorite redovnu provjeru zadatka koja će i vama i članu tima dati sigurnost da, u slučaju da stvari idu u krivom smjeru, možete reagirati na vrijeme“.

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -