Zašto je ulaganje u biznis sa ženom na čelu pametna investicija?

Sve više žena napušta korporativni svijet i pokreće svoj biznis. U svijetu startupa još uvijek je mali postotak žena iz mnogobrojnih razloga, a među njima je i činjenica da teže dolaze do investitora.

I upravo to je greška koju mnogi investitori rade. Investicije u žene ne samo da su pametna odluka, već i sigurna.

Žene su sigurna i pametna investicija

Kevin O’Leary kanadski je poduzetnik, investitor te u posljednje vrijeme i televizijska zvijezda. Naime, Kevin O’Leary je jedan od investitora američkog reality showaShark Tank“. Ovaj investitor, kojeg često nazivaju i kanadskom inačicom Donalda Trumpa, u intervjuu za Forbes je objasnio zašto su investicije u žene pametna odluka.

O’Leary je napravio vlastito istraživanje kako bi otkrio što je točno zajedničko svim njegovim uspješnim investicijama i otkrio je samo jednu zajedničku stvar. Sve tvrtke u koje je uložio u posljednjih 6 godina, koje su uspjele vratiti uložen novac, imale su ženu na čelu. Sve do jedne tvrtke. Nadalje, O’Leary ističe da uopće nije bitan geografska pozicija tvrtke, pa čak ni sektor unutar kojeg posluje.

O’Leary čak sumnja na razlog zašto su te tvrtke toliko uspješne, što je objasnio jednom starom uzrečicom:

„Ako želiš nešto napraviti, daj to zaposlenoj majci.“

Možda ste se zapitali kakve veze imaju investicije i zaposlene majke? Zaposlene majke dobro znaju koliko je vrijeme bitno. Manje kompanije, objašnjava O’Leary, s timovima od 5 do 20 ljudi moraju znati kako kvalitetno upravljati vremenom.

„Za njihov je uspjeh važno upravljanje vremenom, a žene su jako dobre u tome“, rekao je O’Leary te nadodao da je i „način na koji žene raspodjeljuju vrijeme i novac manje riskantan“.

Osim važnosti investiranja u tvrtke sa ženama na čelu, O’Leary smatra da korporativna Amerika čini grešku i da bi trebalo dovesti više žena na menadžerske pozicije.

Što O’Leary kaže o investicijama u žene, pogledajte od 2:40.

Savjeti za poduzetnike lidere

Osim objašnjenja zašto smatra da je investicija u žene dobra stvar, O’Leary je svim poduzetnicima koji žele biti lideri dao i tri važna savjeta.

Prvo morate znati objasniti svoju ideju u manje od 90 sekundi.

Drugo, morate objasniti zašto ste baš vi prava osoba da bude vođa biznisa, odnosno morate imaju viziju od same ideje do prodaje proizvoda.

Treće, najvažnije, morate znati brojke – koliko što košta, analizu tržišta i sl.

Na kraju, O’Leary smatra da je koncept da lider mora imati viziju poslovanja zapravo precijenjen jer vizija zapravo ništa ne znači ako nemate vještine potrebne za provedbu te vizije.

„Možete imati vizije po cijele dane, ali ako ne možete proizvesti novac, nikoga nije briga“, rekao je za kraj O’Leary.

PPUB-Disclaimer

Foto: Flickr/ Ontario Chamber of Commerce

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -