Zašto svijet treba pobjedu Hillary Clinton na predsjedničkim izborima

Britanci su prošlog tjedna iznijeli svoj politički stav i na referendumu izglasali izlazak svoje zemlje iz Europske unije. Popularni tzv. Brexit odmah je podijelilo svijet i dok jedni upozoravaju na razorne geopolitičke promjene kao njegovu posljedicu, što uključuje ne samo moguće ekonomske probleme, nego i mogućnost da se i druge članice EU odluče na sličan potez, drugi to okreću u svoju korist. Jedan od takvih je i američki predsjednički kandidat Donald Trump koji taj događaj vidi kao nagovještaj svoje pobjede nad suparnicom Hillary Clinton.

No ono što su vjerojatno rijetki očekivali, bili su događaji koji su uslijedili na ulicama Londona i drugih britanskih gradova. Svega nekoliko sati nakon rezultata referenduma internetom su se počele širiti vijesti o neugodnim događajima diljem Britanije i verbalnim napadima na ljude koji nisu Britanci.

Što povezuje Brexit i Trumpa?

Rečenice koje su se često mogle čuti upućivale su na mržnju prema imigrantima i to ne samo onima koji su se u Britaniji našli tijekom tekuće izbjegličke krize, nego i prema onima koji već godinama žive ondje te imaju i britansko državljanstvo. Boja kože i fizički izgled bio je dovoljan znak da je netko drugačiji, nakon čega su uslijedili verbalni napadi. Neki od ljudi koji su bili žrtve verbalnog nasilja izjavili su da u deset ili više godina nisu čuli toliko nacionalističkih uvreda koliko u svega 24 sata nakon izglasavanja izlaska Velike Britanije iz Unije.

Britanija je Brexitom htjela zaustaviti priljev imigranata i steći potpunu neovisnost, no ono što su napravili imat će, prema brojnim ekonomskim stručnjacima, dalekosežne posljedice. Aktualni američki predsjednik Barack Obama pokušavao je u nekoliko navrata upozoriti Britance na posljedice koje će trpiti cijeli svijet, no unatoč tome, Britanci su odabrali izlazak iz Europske unije.

Taj je događaj odmah s oduševljenjem dočekao Donald Trump i na društvenim mrežama objavio kako je Brexit pokazatelj da isto čeka i Ameriku. „Ameriku treba vratiti Amerikancima“, kaže Trump, nimalo ne pazeći na svoju retoriku, sasvim u svojem stilu.

Tijekom svoje predsjedničke kampanje Trump se u mnogo navrata obrušio na imigrante i muslimane, pravdajući se borbom protiv islamskog terorizma, odnosno obrušio se na sve one koji očito na prvi pogled nisu Amerikanci i katolici pa je zato i britanski nacionalizam iskoristio kao bod za svoju grubu kampanju.

Hillary Clinton također je reagirala na Brexit na društvenim mrežama, no ona je pozvala Amerikance na ujedinjenje i zajedničko rješavanje problema, naglašavajući pritom da Trump, iako ga nije izravno imenovala, kao veliki poduzetnik koristi britansku situaciju za svoju privatnu korist.

Najveći politički okršaj u modernoj povijesti

Politički analitičari borbu republikanca Donalda Trumpa i demokratkinje Hillary Clinton opisuju kao najveći politički  okršaj u modernoj povijesti, a veliku ulogu u tome imaju ne samo njihova potpuno oprečna  politička stajališta, nego i činjenica da se radi o borbi muškarca i žene.

Dok je Hillary zasigurno najizglednija kandidatkinja za prvu ženu u povijesti na toj poziciji, Trump protiv nje koristi čak i biološku činjenicu da je Hillary žena. Poznat je kao osoba koja nimalo ne poštuje ikoga tko je drugačiji od njega, a osim što je izraziti nacionalist, njegovom seksizmu nema premca, što potvrđuju i brojni incidenti koje je nanizao tijekom svoje karijere.

Jednom su prilikom novinari upitali njegovu kćer Ivanku Trump, inače vrlo sposobnu i uspješnu poslovnu ženu, što misli o očevom vrijeđanju žena. Ona se brzo snašla i odgovorila da ako se i prema muškarcima ponaša jednako, žene ne bi smjele imati drugačiji tretman. Između ostalog, nazvala je oca i velikim feministom. Dakako, kao njegova kći staje u njegovu obranu, no pogledamo li samo povijest Trumpova ophođenja prema ženama, sve od nasrtljivosti prema misicama u američkoj verziji Miss Universe, čiji je bio član žirija, pa do vrijeđanja brojnih uspješnih žena poput Rosie O’ Donnell, Sarah Jesice Parker, Cher i brojnih drugih, primijetit ćemo da ne može biti dalje od feminista.

Glasine govore da je nerijetko i vrlo neugodan prema ženama koje rade u njegovim tvrtkama, a ništa manje oštar nije ni prema svojoj protivnici na predsjedničkim izborima. Na svom je Twiter profilu jednom prilikom napisao i da Hillary nipošto nije prava osoba za američkog vođu jer „ako nije mogla svog muža držati pod kontrolom, neće moći ni cijelu zemlju“, misleći pritom na svima poznati preljub njezinog muža s Monicom Lewinsky.

Što nam može donijeti pobjeda Hillary Clinton?

Hillary Clinton potpuna je suprotnost Trumpu. U svojim je govorima uvijek daleko staloženija, ne koristi se podvalama i seksizmom kao njezin protivnik te se kao demokratska kandidatkinja zalaže za ujedinjenost svih Amerikanaca, bez obzira na rasu, spol, vjeru i seksualno opredjeljenje.

Hillary podržavaju i Latinoamerikanci, a među njima i mnoge poznate osobe poput glumice i poduzetnice Eve Longorije, a isto tako i deklarirani homoseksualci poput svjetski poznatog dizajnera Natea Berkusa te pjevača latinoameričkog podrijetla Rickyja Martina pa sve do afroameričkog pjevača Johna Legenda. Očito je da su manjine, kako one nacionalne, tako i LGBT zajednice,  prepoznale važnost Hillaryjine kampanje koja kao kandidatkinja za predsjednicu vodeće sile svijeta mora pokazati da je njezina misija ujediniti sve Amerikance. Time neposredno i cijeli svijet poziva na toleranciju i prihvaćanje različitosti.

Pobijedi li kontroverzni Trump, bojimo se i pomisliti kakva nas budućnost čeka. Sve borbe žena kroz povijest za njihova prava, kao i borbe nacionalnih manjina odjednom bi se činile uzaludnima bude li on poslužio kao primjer “vladara svijeta”.

Ono što nam pak Hillaryjina pobjeda može donijeti je, prije svega, nada u bolje sutra i činjenica da najmoćnijom svjetskom silom vlada žena. Već sada može biti uzor brojnim djevojakama i ženama koje se žele ostvariti kao uspješne poslovne žene ili političarke ne mareći pritom za predrasude, a postane li doista i predsjednica SAD-a, vjerujemo da su pred nama pozitivne društvene promjene.

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -