‘Žene (su) u pravu’: Pravnice okupljene u nekonvencionalnom formatu

Na konferenciji “Žene (su) u pravu” u organizaciji ELSA-e okupljene su pravnice iz akademske zajednice, politike, pravosuđa, odvjetništva i direktorskih pozicija. Susret je organiziran u inovativnom i neformalnom formatu, u prostoru zagrebačkog kafića Old School, s namjerom da se potaknu prijateljski razgovori i razmjena karijernih savjeta u opuštenoj i toploj atmosferi.

Mentorstvo je nužno

“Potaknute time što smo i same na početku karijere, odlučile smo organizirati konferenciju kojom bismo sudionicima pružile priliku da čuju iskustva i upoznaju put uspjeha iznimnih žena u pravnom sektoru. Kroz četiri panel rasprave pravnice su podijelile svoje priče o karijernom rastu ističući izazove s kojima su se susretale i kako su ih savladavale”, objašnjava Iman Mrkić, predsjednica ELSA-e Hrvatska.

Dopredsjednica ELSA-e Paula Bačić ističe da su se trudile okupiti žene koje obnašaju različite funkcije, a kojima je zajedničko da su postigle iznimne rezultate u pravnoj profesiji. One su hrabro podijelile svoje osobne priče, istaknuvši prepreke s kojima su se suočile te strategije koje su primijenile kako bi ih nadvladale.

zene su u pravu

“Njihova iskustva i saznanja inspirirala su i motivirala sljedeću generaciju pravnih stručnjakinja”, naglašava mlada pravnica.

Njezina kolegica Ana Šapina naglašava da je izgradnja snažne mreže žena u pravnoj profesiji ključna za mentorstvo, zajedničko napredovanje i prevladavanje izazova. Upravo ovakvim događajima žene imaju priliku povezivati se s kolegicama, izgrađivati međusobno povjerenje te poticati jedna drugu na uspjeh i postizanje izvanrednih rezultata kako bi imale priliku rasti, ostvariti svoje potencijale i biti vođe u svom području.


Pročitajte više: Whohack – kad pravnica pokrene svjetski startup


O pravu nisu maštale, a danas ga srčano promoviraju

Ulogu diskutantica na prvom panelu imale su “Žene u akademskoj zajednici”, dekanica Pravnog fakulteta u Rijeci Vesna Crnić-Grotić, Prodekanica Pravnog fakulteta u Zagrebu Iris Goldner Lang te profesorica i predsjednica Hrvatskog glazbenog zavoda Romana Matanovac Vučković.

Zanimljivo je da nijedna nije maštala o studiju prava, no sada sve uživaju u svojoj profesiji. Sve tri su priznale da puno rade jer bez puno rada nema ni uspjeha. Ipak, ističu da posao nije naporan i težak kad radiš ono što voliš.

Državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt razgovarale su na panelu “Žene u politici” dotičući se izazova u životu žena u visokoj politici kao što su predrasude, manjak podrške i mentorstva, rodna neravnoteža, usklađivanje obiteljskih i karijernih obveza.

Slušajući njihove priče, moglo se zaključiti da i u ovom području svakako ima mjesta za žene, no da je u nekim trenucima potrebna zaista visoka doza odvažnosti i hrabrosti. Svaki je naslov u novinama, kažu premostiv kada imate podršku obitelji i bližnjih.


Pročitajte više: Nataša Novaković: “Muškarci ne žele neprijatelje na pozicijama moći”


U Hrvatskoj nedostaje pravnoga znanja

Uz Zlatu Hrvoj-Šipek i Tenu Šimonović Einwalter na trećem panelu “Žene u pravosuđu i šire” sudjelovale su Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i Lucia Ana Tomić, direktorica u Wiener osiguranju koje su istaknule važnost učinkovite korporacijske kulture koja može biti katalizator za koheziju u radnom okruženju te potaknuti odgovornost, razvoj i međuljudske odnose među svim zaposlenicima.

Glavna državna odvjetnica i Pučka pravobraniteljica posebno su se dotakle nedostatka pravnog znanja i razumijevanja pravosuđa u društvu Hrvatske, odnosno među građanima, što ponekad rezultira otežanim procesima unutar pravnog sustava te usporava razvoj i primjenu prava.

Žena, majka, pravnica

Na posljednjem panelu “Žene u odvjetništvu” priliku da podijele svoja iskustva imale su četiri mlade i uspješne odvjetnice: Mia Kalajdžić, partnerica u međunarodnom odvjetničkom društvu CMS, Nina Radić Kuzik, partnerica u odvjetničkom društvu Šavorić & Partneri, Iva Mišković, partnerica u odvjetničkom društvu Mišković & Miškovići Valerija Cerovski, odvjetnica u suradnji s Deloitte Legal.

U razgovoru s njima moglo se zaključiti da se obrazovni sustav ipak mijenja i da studenti danas imaju brojne mogućnosti kojih, ne tako davno, nije bilo. Prakse u inozemstvu, studentske razmjene, natjecanja i simulacije samo su neke od njih, a sudionici takvih aktivnosti sigurno će se izdvojiti iz mase.

Tijekom rasprave panelistice su se dotakle i teme majčinstva kad se radi o ženama na visokim pozicijama. Raspravljale su o predrasudama koje doživljavaju majke na radnom mjestu te su otvoreno iznijele prepreke s kojima su se same suočavale zbog svoje uloge. Ova otvorena diskusija naglasila je potrebu za kontinuiranim radom na prevladavanju stigmi i stereotipa.


Pročitajte više: Odvjetnica koja štiti žrtve: Sanja Bezbradica Jelavić je Zagrepčanka godine


Umrežavanje kao ključ uspjeha u pravnoj struci

U proteklim godinama, pravna profesija svjedoči ohrabrujućem pomaku prema postizanju rodne ravnopravnosti, s porastom broja žena koje preuzimaju vodeće uloge i ostavljaju svoj trag u ovom području.

“Iskreno se nadamo da ćemo u budućnosti imati prilike češće sudjelovati na događajima poput ovog, koji aktivno rade na unapređivanju položaja žena, poticanju razmjene iskustava i znanja te izgradnji snažne mreže i podrške žena u pravnom sektoru”, kazala je Mihaela Solić, tajnica ELSA-e Hrvatska.

Foto: ELSA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -