Zlatno doba za žene na vodećim pozicijama svjetskih organizacija, ali ne i za žene u UN-u, glasnom zagovorniku ravnopravnosti

Sudeći po svemu, zlatno je doba za žene u ekonomiji, tradicionalno područje kojim dominiraju muškarci, piše Foreign Policy. Svjedočimo tome sada kad su žene na vodećim mjestima bilo da se tiče blagajne SAD-a, Svjetske trgovinske organizacije ili Međunarodnog monetarnog fonda. Spomenimo i da je glavna ekonomistica Svjetske banke, Carmen Reinhart, Amerikanka kubanskog porijekla.

Pitanje je, zašto Ujedinjeni narodi ne naprave korak prema ravnopravnosti žena i muškaraca na vodećim pozicijama? UN-ov dužnosnik za trgovinu i razvoj kazao je kako se njegova agencija bori s nedostatkom kandidatkinja, ekonomskog smjera, pa čak i onih s doktoratom iz spomenutog područja. Za žene u UN-u određene kvote su postavljene, ali borba kvalificiranih ekonomistica s vodećim pozicijama tek sada počela se mijenjati iz korijena.


Pročitajte više: Kako izgleda kad žene vode svjetsku ekonomiju? Uskoro ćemo saznati!


Promjene svugdje osim u UN-u

Brojne ekonomistice, pa tako i žene u UN-u, susrele su se raznim predrasudama, jer kažu kako na tržištu takvih žena ne nedostaje, ali da države, konkretno u ovom slučaju SAD, ne rade dovoljno po pitanju rodne ravnopravnosti putem regrutacije žena u svojoj branši. Brojne ekonomistice tvrde kako su općenito nedovoljno zastupljene na svim radnim mjestima.

Primjerice, Svjetska banka zapošljava više žena (53,2 posto) od muškaraca (46,8 posto), ali među zaposlenima u kojima je titula “ekonomist”, muškarci su u prevlasti s omjerim 784:514, prema najnovijim podacima istraživanja.

Brojke su razočaravajuće i kad je u pitanju UN-ova agencija o trgovini i razvoju (UNCTAD), agenciji koja promiče ulaganja u razvoj i trgovinu u zemljama u razvoju. U UNCTAD-u žene čine samo 36 posto profesionalnih mjesta, što agenciju svrstava među najgore UN-ove odsjeke kada je u pitanju ravnopravnost spolova.


Pročitajte više: Žena ponovno na čelu Međunarodnog monetarnog fonda!


Isabelle Durant: Edukacijom do znanja

Brojke su još neprimjerenije na UN-ovom sektoru o trgovini i razvoju (UNCTAD), agenciji sa sjedištem u Ženevi koja promiče ulaganja, razvoj i trgovinu u zemljama u razvoju. U UNCTAD-u žene čine samo 36 posto profesionalnog osoblja, što ga svrstava među najgore UN-ove odsjeke kada je u pitanju rodni paritet na radnom mjestu. Šef UNCTAD-a sada to pokušava preokrenuti nastojeći zaposliti još žena.

U pokušaju da se trend UNCTAD-a preokrene, Isabelle Durant, bivša belgijska političarka i generalna tajnica agencije, prošli je mjesec internim dopisima prema višim menadžerima postigla da se ukine zahtjev da novi zaposlenici imaju doktorat jer to ograničava polje potencijalnih zaposlenika. Također je inzistirala na tome da se žene uključe u uži izbor za potencijalne zaposlenike i da rukovoditelji prođu kroz obuku kako bi otkrili potencijalne nesvjesne pristranosti prema ženama.


Pročitajte više: ‘Djevojčice odgajamo da budu savršene, a dječake učimo hrabrosti’


UN-ovi izvještaji: Žene na vodećim pozicijama pokazuju nevjerojatne vještine

“Znamo da je težak zadatak identificirati raznolik i značajan broj kvalificiranih kandidatkinja jer statistika otkriva da su diplomirane ekonomistice još uvijek nedovoljno zastupljene”, napisala je Durant. Ovdje svakako treba naglasiti da su na tržištu mnoge žene s doktorskim titulama, ali UN ih ne prepoznaje kao kompetentne, već se oslanjaju na kandidate s elitnih sveučilišta iz SAD-a i EU-a.

Prema UN-ovim izvještajima, više žena u ekonomiji donosi veću produktivnost, raznolikost i općenito osnažuje tržište pa se pitamo zašto ne implementiraju vlastite “savjete”. I unatoč brojnim izvještajima, mnogi niječu rodnu neravnopravnost te se tako procjenjuje da razlike u spolovima ekonomiju koštaju oko 15 posto BDP-a.

Još jedno istraživanje navodi kako tvrtke imaju koristi od zapošljavanja žena i općenito žena na vodećim pozicijama jer su pokazale nevjerojatne organizacijske vještine koje rezultiraju učinkovitošću i rastom. Procjenjuje se da tvrtke s tri ili više žena na rukovodećim pozicijama postižu rezultate u svim dimenzijama uspjeha.

Velik pomak

Velik korak za žene na vodećim mjestima napravila je Svjetska trgovinska organizacija, imenovanjem Ngozi Okonjo-Iwele za generalnu dierektoricu. Bivša nigerijska ministrica financija tako je postala prva žena i prva Afrikanka koja je vodila globalnu trgovinsku organizaciju.

Ona je duže vrijeme bila jedna od najizglednijih kandidatkinja za tu čelnu poziciju na koju je došla s preko stotinu glasova. Ona je, kao što smo spomenuli, obnašala dužnost nigerijske ministrice financija, a ima i zavidno 25-godišnje iskustvo s radom u Svjetskoj banci. Uz sve to, bila je i predsjednica Saveza za cjepiva, pomažući milijunima djece u svijetu pa se tako osvrnula i na koronavirus kojeg kani pobijediti u svom 4-godišnjem mandatu.

Foto: @wocintechchat/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -