Od 1. listopada smeće ide u Zagreb plave vrećice – Možemo li mi to?

Već je stara vijest da od 1. listopada Zagrepčanke i Zagrepčani drugačije odlažu otpad. U trgovinama će nam biti dostupne nove plave vrećice u koje ide miješani otpad, dok se plastika, metal, papir, staklo, biootpad, opasni otpad i glomazni otpad odvajaju po dosadašnjim pravilima.

Zagrebački holding već nam je svima u sandučiće ubacio letke s pojašnjenjima novog sistema, koje možete pročitati i online, a ovdje donosimo kratak pregled novih pravila.

Što se mijenja?

Ukratko, od 1. listopada plaćat ćemo fiksni mjesečni iznos odnošenja otpada koji iznosi 45 kuna (5,97 eura) za fizičke i 90 kuna (11,95 eura) za pravne osobe.

Ostatak ćemo plaćati prema potrošnji, odnosno kroz kupnju vrećica za otpad. Vrećice dolaze u paketima od 10 komada, a cijene pakiranja su:

  • 20 kuna za vrećice od 10 litara
  • 40 kuna za vrećice od 20 litara
  • 80 kuna za vrećice od 40 litara

Vrećice je moguće kupiti u trgovinama i na kioscima. Cilj naplate vrećica je da osobe više odvajaju jer će samim time kupovati manje vrećica za miješani otpad.

Više neće biti dozvoljeno mješoviti otpad odlagati u drugim vrećicama, bez obzira na njihov materijal ili namjenu. Ako miješani otpad ne bude bačen u odgovarajućoj vrećici, slijede novčane kazne. Nepravilnosti će utvrđivati komunalni redari i djelatnici Čistoće.

Kako bi se spriječilo neovlašteno odlaganje otpada od strane osoba koje nisu stanari zgrade, preporuča se ograničiti im pristup – zaključavanjem ili na neki drugi način.


Pročitajte više: Rad od kuće pozitivno je utjecao na okoliš? Emisija CO2 u padu


U čemu je problem?

Nezadovoljstvo novim pravilima izrazili su mnogi. Neki najavljuju bojkot novih pravila, neki se informiraju kako bi ih što bolje implementirali, a neki ih uopće ne razumiju. I sama sam posvjedočila raspravi u kojoj jedna osoba tvrdi da su plave vrećice za miješani otpad, a druga da su za biootpad.

Iako mislim da je sve jako dobro pojašnjeno u letku, činjenica je da neke starije osobe ili osobe s poteškoćama koje nisu obraćale pozornost na takve stvari riskiraju kazne. Jasno je da su pravila za sve ista, ali naplatiti 500 kuna kazne nekome tko je plavu vrećicu odložio u pogrešan spremnik nekako ostavlja gorak okus.

Dodatno, pitanje je koliko će ova metoda biti efikasna u očuvanju okoliša. Dok sam bila dijete, smeće se bacalo bez ikakvih vrećica. Sadržaj kante lijepo bi se istresao u kontejner i to je bilo to. Ne znam u kojem trenutku smo masovno prešli na vrećice. Nekako mi neobično izgleda uvoditi posebne plastične vrećice kako bismo smanjili količinu otpada. Zašto se ne vratimo na stari način odlaganja?

Ako je to zato što se lakše ‘švercati’ pod okriljem kante, onda i razumijem. Ako je to čisto zbog naplate, onda ću ostati suzdržana.

Još jedan je problem što su cijene vrećica predstavljane na nekako ‘zaobilazan’ način. Govorilo nam se da će cijene vrećica biti od 2kn do 8 kn, a da će se prodavati u paketima. Čini mi se da je većina ljudi shvatila da će to biti cijene paketa, a ne pojedinačnih vrećica.


Pročitajte više: Mračna strana online shoppinga – stvari vraćene u trgovine gomilaju se na odlagalištima smeća


Što dalje?

Živim u velikoj stambenoj zgradi i već čujem susjede kako namjeravaju bojkotirati ovaj sustav, a znaju i druge koji će ga bojkotirati u svojim zgradama. Ne sviđa im se i ne žele. Kazna se plaća na razini zgrade. Dakle, ako samo jedna osoba krivo odloži vrećicu, ispaštaju svi. Ili?

Letku i presicama unatoč, ne možemo znati kako će sustav izgledati u praksi. Znat ćemo kad krene.

Hoće li se uz pomoć predstavnika zgrade identificirati osoba koja pogrešno odlaže? Hoće li se u početku ‘progledati kroz prste’ ako je većina vrećica ipak plava? Hoće li Zagrepčani ipak dobro prihvatiti ovaj novitet i hoćemo li posvjedočiti manjoj zagađenosti metropole? Je li ovo doista pravo rješenje za brigu oko okoliša ili samo dobar način za napuniti gradski proračun?

Ne znamo. Ali doznat ćemo.

Foto: Pixabay / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

strah od uspjeha

Postoji li strah od uspjeha?

Strah od neuspjeha svima je dobro poznat, ma čime se bavili i u kojem stadiju života bili. Strahujemo da nećemo proći...
- Advertisment -