3 lekcije za uspjeh u muškom okruženju

Žene se u većini slučajeva teže probijaju u tradicionalno muškim industrijama, kao što je tehnološka industrija. Od zaposlenja do napredovanja ili jednake plaće – žene se susreću s izazovima na svakoj razini, od početnice u industriji do žena na visokim pozicijama. No to ne znači da je nemoguće uspjeti. Već su se brojne žene probile i uspjele.

Kako uspjeti u „muškoj industriji“?

Jedna od takvih žena je i Stephanie Buscemi, COO kompanije Salesforce, koja je za The Guardian otkrila s kakvim se izazovima ona susretala dok se penjala po korporativnoj ljestvici i najvažnije, koje je lekcije naučila pritom.

1. Ne morate se ponašati kao muškarac da bi uspjele u tehnološkoj industriji

Kada je Stephanie započela graditi svoju karijeru, bila je jedna od rijetkih žena u tehnološkoj industriji. Zato je vjerovala da se mora ponašati i odijevati kao muškarac. Nažalost, i danas se često vodi takva politika u kompanijama diljem svijeta. Mnogi su liderski programi razvijeni na temelju muških karakteristika vodstva pa se time ženama poručuje da njihove liderske karakteristike nisu poželjne na vodećim pozicijama.

To naravno nije istina. I Stephanie je to naučila na svojoj koži. Tijekom vremena uspjela je shvatiti da je njezina empatija zapravo njezina prednost.

Uostalom, već su neka istraživanja pokazala da je za uspjeh potrebna primjerena kombinacija „muških“ i „ženskih“ karakteristika, bez obzira na industriju u kojoj se nalazite.

2. Izbjegavajte internalizaciju problema ili izazova

Žene se susreću s raznim komentarima koji se često odnose za fizički izgled ili osobine ličnosti same žene. Upravo se s takvim komentarima susrela i Stephanie kojoj je nadređeni uputio neprimjereni komentar vezan za njezin izgled i to pred svim prisutnim kolegama na sastanku.

„Imala sam na odabir biti žrtvom i dopustiti nadređenom da potkopava moj utjecaj ili sam mogla neutralizirati situaciju i prijaviti ga“, napisala je Stephanie.

Naravno da ga je prijavila, ali fokus problema nije stavila na to što je njoj bio upućen neprimjeren komentar, već na stvaran problem – na vladajuću diskriminaciju žena u kompaniji, odnosno u ovom konkretnom slučaju, na apsurdnost takvih komentara na sastanku na kojem je riječ trebala biti o rješavanju tekućih problema u kompaniji.

3. Budite uzor novim talentima

Sada, kada se napokon izborila za sebe, odnosno kako je postala COO Salesforcea, Stephanie je odlučila da se mora boriti i za druge žene.

Ona vjeruje da žene zaslužuju nekoga tko će im pomoći da razviju sebe na profesionalnom nivou te da zaslužuju imati mentora koji će im pomoći doći do vrha. I to postiže s programom za žene kompanije Salesforce pod nazivom „WomenSurge“, kojeg je aktivna članica, a pomoću kojeg se žene stalno potiče da svojim idejama i strateškim razmišljanjima pridonose razvoju kompanije.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više