Morate biti kameleonka da bi napredovali

Žene se na radnom mjestu susreću s različitim oblicima stereotipizacije. Neka su prijašnja istraživanja pokazala da ako žena, primjerice, pokaže asertivnost na poslu, koja se smatra muškom karakteristikom, da bi je ta asertivnost mogla koštati i plaće.

No, kako onda doći do povišice ili napredovanja ako ne možemo pokazati određenu dozu asertivnosti? Jedno je novo istraživanje pokazalo da možemo, samo ako znamo koristiti „muške“ i  „ženske“ karakteristike i dobro ih kontrolirati.

Kontrolom „muških“ i „ženskih“ karakteristika do napredovanja

Naime, istraživanje Poslovne škole Stanford pokazalo je da žene koje u poslovnom svijetu pokazuju agresivnost, asertivnost i samopouzdanje i koje mogu te karakteristike kontrolirati i pokazivati ovisno o situaciji u kojoj se trenutno nalaze, imaju veće šanse za napredovanje od drugih, muškaraca ili žena. A upravo su tu sposobnost kontrole tih karakteristika istraživači povezali s nedostatkom negativnih reakcija nadređenih, odnosno žene uopće nisu bile kažnjene jer su primjerice, pokazivale „mušku karakteristiku“ asertivnosti, tj. nisu bile kažnjene jer su svojim ponašanjem izašle izvan okvira stereotipa o ženama.

Istraživači, Olivia A. O’Neill i Charles O’Reilly, proveli su 8-godišnje istraživanje koje se temeljilo na upitnicima, intervjuima te podacima dobivenima opažanjem 132 sudionika istraživanja. Istraživači su pratili napredak u karijeri sudionika od dana kada su završili fakultet.

Dobiveni rezultati su pokazali da su žene koje su prilagođavale i kontrolirale „muške karakteristike“ (asertivnost, agresija i samopouzdanje), kao i one „ženske“,  imale 1,5 puta veću šansu za napredovanje od drugih muškaraca i žena, dva puta veću šansu za napredovanje od njihovih kolega koji su više iskazivali svoju ženstvenu stranu, odnosno karakteristike, te čak 3 puta veću šansu od žena koje nisu kontrolirale pokazivanje „muških karakteristika“.

„Ove su žene bile pravi kameleoni. Uspjele su se stopiti sa svojom okolinom i to procjenjivanjem i prilagodbom svojih postupaka trenutnoj društvenoj situaciji“, rekla je jedna od istraživačica, Olivia A. O’Neill, za Stanford Business School.

Dakle, ako želite dobiti priliku za napredovanje, a ne želite biti kažnjene jer izlazite izvan okvira stereotipa, potrebno je dobro kontrolirati i „muške“ i „ženske“ karakteristike i prepoznati u kojoj je situaciji bolje pokazati koju karakteristiku. Tako se možete predstaviti kao dominantne i pune samopouzdanja, dok istovremeno pokazujete brigu i želju za pružanje pomoći drugima.

Ovo istraživanje samo pokazuje da za uspjeh u poslovnom svijetu nisu potrebne samo „muške“ ili  samo „ženske“ karakteristike, već oboje, i to ovisno o situaciji na poslu.

„Žene još možda imaju dalek put pred sobom, ali njihova sposobnost prilagodbe ponašanja vodi nevjerojatnim rezultatima“, rekla je O’Neill.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...