4 suvremena alata za bolje učenje engleskog jezika

Otkrila sam u radu sa svojim polaznicima u Speak Up! konverzacijskom tečaju engleskog jezika nešto fenomenalno za učenje jezika, nešto što me je toliko oduševilo da ne mogu obuzdati potrebu da to sa svima podijelim. Tako da umjesto da Vas vodim kroz popis modernih tajni učenja jezika koji polako raste do krešenda, odmah započinjem s bombom. Zove se Memrise. Promijenit će Vam život.

Gdje i kako učiti vokabular online – Memrise

Memrise je besplatna aplikacija koju možete koristiti na svom kompjuteru i smartphoneu. Što znači da možete učiti strane jezike malo po malo, usput, dok u kafiću čekate onu prijateljicu koja uvijek kasni, dok stojite u redu u pošti, ili dok Vam mama ili baka na telefonu u detalje opisuju neki recept za koji nikad niste pitali.

A kako s Memriseom učiti jezike? Tako da ponavljate vokabular na milijun načina. U Americi je među učenicima i studentima popularno nešto što se zove flashcards – mali papirići malo veće gramaže, obično veličine 10x15mm, na kojima se s jedne strane napiše riječ/pojam/fraza koji se želi naučiti, a s druge strane značenje te riječi/pojma/fraze. Pa se vrti. Prolazi se kroz hrpicu dok se ne nauči sve, i nadopunjava se novim riječima/frazama po potrebi.

Memrise je elektronička verzija takvih flashcardsa. (Hot tip: korisno je upotrijebiti flashcards kada održavate neku prezentaciju pred publikom. Na taj način ne čitate s prezentacije (veeeliki “no-no”), a opet imate oslonac/podsjetnike koji Vam pomažu pri izlaganju).

učenje engleskog jezika

Korisnici ove fenomenalne aplikacije tako sada mogu online kreirati flashcards, a kako današnji svijet sve više ohrabruje dijeljenje znanja (knowledge sharing) u zajednici, možete ne samo kreirati vlastite flashcards (hajmo ih nazvati karte) u Memriseu, nego i vidjeti sve druge karte koje su drugi korisnici napravili i proći kroz njih, tj. naučiti ih.

Funkcionira tako da si kao korisnik napravite vlastite “tečajeve”, gdje je svaki “tečaj” skup karata koji ste unijeli i grupirali po želji (ili po nivoima). Kada kreirate tečaj ili pronađete tuđi tečaj koji Vam se sviđa, kliknete na learn. Sustav Vam vrti karte i testira jeste li zapamtili značenje riječi/fraza tako da birate točan odgovor između nekoliko ponuđenih definicija, ili napišete točnu riječ kada Vam se nudi definicija, na primjer. Ako “štekate” s jednom kartom, ona se pojavi više puta od drugih, sve dok ne savladate taj novi pojam. Zabavno je i to što postoji štoperica koja odbrojava koliko sekundi imate da odgovorite na pitanje, tako da morate biti brzi. Točnim odgovorima skupljaju se i bodovi pretvarajući učenje u igru, a onima kojima su sve velike Igre Gladi bit će drago što je moguće i natjecati se s drugim korisnicima.

Napravite besplatan korisnički račun ovdje i uvjerite se sami kako je ovaj moderni alat za učenje jezika to die for!

 

Online rječnici i prevodilačka memorija

Za pronalazak dobrog prijevoda nove riječi preporučujem dvojezični rječnik Glosbe, također izričaj modernog knowledge sharing principa. Poput Wikipedije, ovaj rječnik izrađuje zajednica, a razlog zašto upravo ovaj dvojezični rječnik izdvajam od drugih je taj što koristi prevodilačku memoriju i nudi za svaku riječ ne samo nekoliko prijevoda nego i popis rečenica koje koriste tu riječ u konkretnom kontekstu na engleskom i njihov prijevod na hrvatski, kao i brojne druge jezične kombinacije. Ovo omogućuje razumijevanje različitih nijansi riječi i odabir najoptimalnijeg prijevoda za određeni kontekst. Najbolje je da sami pogledate i vidite zašto ga preporučujem: Glosbe.com.

učenje engleskog jezika

Kad smo kod riječi u kontekstu, možete pronaći riječi na engleskom u kontekstu ovdje: wordincontext.com, a za jednostavnije rečenice (jer su u wordincontextu nešto književniji primjeri) možete pogledati ovdje: sentence.yourdictionary.com.

Iako je Glosbe jedan od mojih najdražih alata (ja ga koristim kada radim prijevode s hrvatskog na engleski), moram napomenuti da uvijek preporučujem svojim učenicima da obvezno prvo potraže značenje novih riječi na engleskom u jednojezičnom rječniku. Ako se stvarno osjećate mirnije tek kada imate adekvatan prijevod, svakako pogledajte Glosbe ili svoj najdraži dvojezični rječnik, ali tek nakon što prvo potražite i zabilježite značenje nove riječi na ciljanom stranom jeziku. Na taj način višestruko obogaćujete svoj vokabular. Da, dogodit će se da Vas jedna definicija vodi drugoj, jer ćete često u definicijama naletjeti na nove riječi čije značenje također morate potražiti, ali to je dobro!

Što se tiče rječnika, još bih samo nadodala da je engleski izuzetno bogat sinonimima, i svakako preporučujem korištenje tezaurusa kada učite engleski jezik, a pogotovo ako pišete nešto na engleskom. Ja ne bih mogla živjeti bez  thesaurus.com, iako sam izvorni govornik engleskog jezika (ili možda čak upravo zato!).

Aplikacija koja želi promijeniti Internet – Duolingo

Malo sam se dvoumila oko toga da li da uključim u ovaj popis i Duolingo, a razlog je to što se temelji na prevođenju s materinjeg jezika na strani jezik, a (barem za sada) ne uključuje hrvatski. Međutim, način na koji je uopće nastao Duolingo je već vrijedan toga da se barem spomene.

Duolingo je rezultat želje jednog informatičara i izvanrednog profesora na sveučilištu Carnegie Mellon, Luisa von Ahna, da se sav sadržaj na internetu – apsolutno sve – prevede na sve glavne svjetske jezike. Glavna mu je prepreka u postizanju svog cilja bila – gdje naći dovoljno dvojezičnih prevoditelja za takav enorman zahvat koji bi još k tome bili spremni raditi besplatno? Odgovor je, zaključio je – stvarati ih! I tako Duolingo radi na kreiranju čitave vojske prevoditelja aplikacijom koja korisnike uči strane jezike te koristi proces prevođenja sadržaja na internetu kao dio učenja/podučavanja jezika. Pregenijalno.

Iako ne mogu svi učiti strani jezik pomoću Duolinga, oni koji već jesu savladali neki svjetski strani jezik, a žele naučiti novi, mogu to činiti dok ujedno sudjeluju u ovom briljantnom projektu. U svakom slučaju ne škodi probati: www.duolingo.com.

učenje engleskog jezika

Audio i video sadržaji – najdraže stranice

Za priču iza Duolinga saznala sam na TED (konkretno, ovdje). Obožavam TED. Neki (snobovi!) tvrde da su ideje koje su predstavljene na TED-u prejednostavno prezentirane i prebombastično zapakirane, ali, što danas nije? Činjenica je da se ludo zanimljive teme obrađuju na TED-u, i da svako tu može naći nešto što bi ga bar malo zaintrigiralo.

TED je globalna zajednica koja ima za cilj – evo opet taj buzzword – dijeljenje znanje/knowledge sharing i širenje ideja. Organiziraju konferencije diljem svijeta, gdje okupljaju govornike iz svih mogućih područja – sporta, znanosti, tehnologije, obrazovanja, arhitekture, dizajna, itd. – te snimaju njihove prezentacije i dijele besplatno na internetu na svojoj stranici www.ted.com.

učenje engleskog jezika

Samo neki primjeri zanimljivih tema o kojima su moji polaznici gledali prezentacije i raspravljali na konverzacijskom tečaju engleskog jezika su: Kako prepoznati lažljivca, Kako pričati tako da Vas drugi žele slušati, i Što čini sretan život? Lekcije iz najduže studije o sreći.

Razlog zbog kojeg koristim TED u radu sa svojim polaznicima je taj što se vještina slušanja jezika s razumijevanjem može ispolirati jedino slušanjem izvornih govornika što je više moguće – i to bez titlova, ako se mene pita! Ono zbog čega TED odskače od drugih stranica s video sadržajem je to što gotovo sve prezentacije imaju interaktivni transkript na engleskom, koji omogućuje da gledatelji, nakon što jednom poslušaju sve, mogu pročitati apsolutno svaku riječ s prezentacije te se onda vratiti na video točno tamo gdje se izgovori nešto što ih zanima u transkriptu. (Prezentacije imaju i titlove za više od 30 jezika, za one koje znaju engleski i žele na taj način raditi na nekom drugom jeziku).

Svima preporučujem da jednom pogledaju prezentaciju, bez podrške teksta, da zatim jednom pročitaju transkript (sa zvukom ili bez njega), te da onda jednom prođu kroz video i pauziraju te ponove nakon svake izgovorene rečenice ili djela rečenice. Modernih tajni ima svakakvih, ali je vječita istina da je ponavljanje majka učenja!

Na ovaj način možete vježbati izgovor i ispraksirati se tako da Vam “sjednu” nove konstrukcije/fraze tako da ih i sami možete poslije upotrijebiti u spontanom govoru. Ako Vam je video predugačak za takav pothvat (obično traju 20-tak minuta), napravite vježbu slušanja/pauziranja/ponavljanja za samo prvih nekoliko minuta, ali više puta. I, naravno, nove riječi koje naučite ubacite s definicijama na engleskom u Memrise!

Iz istog razloga što preporučujem TED kao jedan od najboljih modernih tajni učenja engleskog jezika, preporučujem i NPR – National Public Radio (nacionalni radio u Americi). Dosta velik broj njihovih podcastova također imaju transkripte, a prednost za one koje su u gužvi je to što oni znaju biti kraći od TED-ovih video prezentacija. Meni najdraži njihov podcast je relativno novi Invisibilia.

učenje engleskog jezika

Sada imate sve moje najdraže moderne tajne učenju engleskog, a i drugih jezika. Na Vama je što dalje. Ako Vam fali praksa u govoru i želite malo ispolirati svoj engleski u malim, opuštenim grupicama gdje se uvijek priča o zanimljivim temama i koriste relevantni materijali iz “stvarnog” svijeta (nema dosadnih forsiranih razgovora o flori i fauni Australije i slično!) znate gdje se javiti. A ako imate neke svoje tajne učenje jezika, svakako ih podijelite u komentarima!

 

Jelena Primorac izvorni je govornik engleskog jezika i diplomirani profesor engleskog jezika s više od 15 godina iskustva u radu s polaznicima. Osnivačica je i voditeljica programa za odrasle Speak Up! konverzacijski tečaj engleskog jezika.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

4 KOMENTARI

  1. Memrise i Duolingo su sjajne aplikacije, svakodnevno ih koristim. :)) Ima bas dosta alata, posebno recnika i podcasts, cak i za spelling mogu dobri da se nadju, ja recimo koristim ovaj http://respelt.com/. Tesko je se odluciti za najbolji online alat, ali naravno, uvek treba probati sto vise novih sredstava za ucenje jezika.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -