7 načina za jutarnje razbuđivanje bez kave

Mnogima od nas nema ništa bolje od šalice kave za jutarnje razbuđivanje. Ovaj jutarnji ritual nam pomaže da se pripremimo za cjelodnevne izazove.

I dok jedna istraživanja govore kako jutarnja kava razbuđuje mozak i pokreće nas u pravom smjeru, pomaže da živimo dulje, a sam miris kave smanjuje stres – druga pak istraživanja pokazuju kako nema nikakvog učinka zbog razine hormona zvanog kortizol.

Zdrava alternativa za jutarnje razbuđivanje

Portal Glamour predlaže da umjesto kave isprobate 7 različitih načina koji će vam pomoći da se razbudite. Ovo je idealno za one koji ne vole kavu ili je iz nekog razloga ne smiju konzumirati, ali je korisno je i za strastvene kavopije, koji se uz pomoć ovih načina mogu razbuditi i prije omiljene šalice kave.

1. Osigurajte si dovoljno svjetlosti

Odmah nakon buđenja, podignite rolete jer sunčeva svjetlost podiže razinu serotonina i daje tijelu vitamin D, smatra psihijatar Dion Metzger. Također, preporuča se da stavite lampicu na radni stol kako biste ostali budni i cijeli dan na poslu.

2. Jedite zdravu hranu bogatu proteinima

Zdravi doručak  bogat proteinima, kao što su jaja ili grčki jogurt, pružat će vam dugotrajnu energiju, kaže nutricionistica Rachael Link, dok namirnice prepune ugljikohidratima samo privremeno razbuđuju, nakon čega slijedi nagli pad energije.

3. Razgibajte se

Teško se natjerati na vježbanje ujutro, no i same vježbe istezanja u krevetu vas mogu razbuditi i pripremiti za radni dan, kaže psihoterapeutkinja Terry Matlen.

4. Obavljajte manje važne zadatke

Kako biste se razbudili, dan možete početi i radeći neke zadatke za koji vam nije potrebno razmišljanje – primjerice brisanje prašine. Nakon što završite s tim zadatkom, obavljanje ostalih stvari činit će vam se lakšim.

5. Uzmite žvakaće gume

Prema istraživanjima, žvakaće gume će povećati protok krvi u mozak i razbuditi vas, ali i smanjiti napetost.

6. Tuširajte se hladnijom vodom

Tuširanje ili pak samo umivanje hladnijom vodom aktivira parasimpatički živčani sustav, što dovodi do veće budnosti, kaže psihologica Lauren Costine, a sličan takav učinak ima i uzimanje dovoljno tekućine.

7. Slušajte svoju omiljenu glazbu.

Glazba oslobađa dopamin i serotonin zbog kojih se osjećate da imate više energije, govori psihologica Costine. A svoju omiljenu pjesmu možete podesiti i da vam bude melodija vašeg alarma za buđenje.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više