Pronašli smo savršen recept za kus-kus kojeg morate probati!

Kus-kus, u posljednje vrijeme izrazito popularna namirnica, dobiva se od mljevene durum pšenice. Berbersko je tradicionalno sjevernoafričko jelo od griza koje se kuha na pari. Tradicionalno se poslužuje s varivom od mesa ili povrća. U Europu je stiglo prije dvadesetak godina, a donosimo sve što trebate znati o ovoj zdravoj namirnici.


Pročitajte više: 3 ukusne, brze i zdrave večere za manje od 30 minuta


Odakle dolazi kus-kus

Prvi recept za kus-kus, prema Just Fun Facts, datira iz 13. stoljeća iz anonimne sjevernoafričke kuharice “Kuharica Magreba i Al-Andalusa”. Izvorni naziv kus-kusa je seksu ili kesksu što u prijevodu znači “valjano”, “dobro oblikovano” ili “zaobljeno”.Prvi svjetski proizvodni pogon kus-kusa osnovan je u Alžiru 1907. godine.

Riječ je zapravo o nutritivno bogatom grizu koji sadrži proteine pšeničnih klica. Obično se jede u kombinaciji s raznim povrćem, mesom i začinskim biljem.

Izvrstan je vegetarijanski obrok, ali i bogata pratnja mesu s grahom ili bilo čime što želite dodati. Kus-kus može biti idealan nadjev za papriku, patlidžane i još mnogo toga.

Tri vrste kus-kusa

Tri su glavne vrste kuskusa – marokanski, izraelski i libanonski.

Marokanski kus-kus zapravo su sitna zrna griza, otprilike tri puta veća od zrna kukuruznog brašna. Ova vrsta kus-kusa kuha se vrlo kratko.

Izraelski kus-kus približno je veličine zrna papra i kuha se puno duže od marokanskog. Ova se vrsta obično kuha na pari prema tradicionalnom načinu dugog kuhanja ili se miješa poput riže u rižotu.


Pročitajte više: 3 najzdravije namirnice za doručak


Libanonski kus-kus većih je zrnaca od izraelskog, približne veličine malog graška.

Jedna šalica kuhanog kus-kusa sadrži 200 kalorija, od čega 12% čine proteini, 87% škroba i samo 1% masti.

Jedna šalica kus-kusa osigurava 35% preporučene dnevne doze hranjivih vlakna, a sadrži i niz vitamina iz skupine vitamina B, zajedno s mineralima potrebnim za njegovu učinkovitu apsorpciju u tijelo.

Ova je namirnica pogodna za svaku dobnu skupinu, pa čak i dojenčad može uživati ​​u kuskusu čim je spremno za čvrstu hranu.

Simbolizirajući sreću, blagoslov i obilje prema sjevernoafričkoj tradiciji, kus-kus je idealna namirnica za proslave ili blagdane.

Donosimo recept Good fooda za savršen kus-kus koji će osvojiti svačije nepce!


Pročitajte više: Donosimo recept za zdrave kruščiće koje ćete obožavati


Sastojci

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, tanko narezana
  • 200 g pilećih prsa, narezanih na kockice
  • dobar komad svježeg korijena đumbira
  • 10 suhih marelica
  • Slanutak od 220 g
  • 200 g kus-kusa
  • 200 ml vrućeg pilećeg temeljca
  • šaka korijandera, nasjeckana

Priprema

Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi i dodajte luk 1-2 minute dok ne omekša. Dodajte piletinu i pržite 7-10 minuta dok luk ne poprimi zlatnu boju. Naribajte đumbir i kuhajte još minutu.

Ubacite marelice, slanutak i kus-kus, a zatim prelijte temeljcem i promiješajte. Pokrijte poklopcem ili posudu čvrsto pokrijte folijom i ostavite oko 5 minuta dok kus-kus ne upije sav temeljac i ne omekša. Razmutite kus-kus vilicom i posipajte korijanderom prije posluživanja.

Dobar tek!

Foto: Pixabay/RoyBuri

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

osso buco recept_

Osso buco – recept s kojim ćete ovog tjedna oduševiti ukućane

Kosti s rupom prijevod je za tradicionalno talijansko jelo Osso Buco, koje oduševljava gurmane diljem svijeta. Glavni sastojak ovog gastronomskog remek-djela...
- Advertisment -