Samia Suluhu postala prva predsjednica Tanzanije!

Nakon smrti predsjednika Johna Magufulija, Tanzanija je dobila prvu predsjednicu, Samiju Suluhu Hasan. Dosadašnja potpredsjednica preuzela je vodstvo afričke države nakon što je 61-godišnji predsjednik preminuo od posljedica srčanog udara, piše Nairobi News.

Ustav Tanzanije nalaže: “Ako se predsjednički položaj isprazni zbog smrti, tada potpredsjednik polaže prisegu i postaje predsjednikom na razdoblje od pet godina.”


Pročitajte više: Kako Ruanda kao model rodne inkluzije prikriva dubinsku nejednakost?


Tko je Samia Suluhu Hassan?

Rođena je 1960. godine na Zanzibaru. Studirala je javnu upravu u Tanzaniji, a zatim je na britanskom Sveučilištu Manchester doktorirala na području ekonomije, piše BBC.

Od 2000. od 2005. godine bila je ministrica zapošljavanja mladih, razvoja žena i djece, a od 2005. do 2010. bila je ministrica turizma, trgovine i investicija, oboje kao predstavnica zanzibarskog poluautonomnog otoka u Tanzaniji.

Bila je 10. potpredsjednica Ujedinjene Republike Tanzanije, a funkciju je preuzela 5. studenoga 2015., pod predsjednikom Johnom Pombeom Magufulijem.

U kakvim rukama ostaje Tanzanija?

Jedan zastupnik koji je s njom surađivao u uredu potpredsjednice, nazvao ju je ‘najpodcjenjenijom političarkom u Tanzaniji’. “Iz neposredne sam blizine vidio njezinu radnu etiku, donošenje odluka i temperament. Ona je vrlo sposoban vođa”, rekao je.

Ali gdje je to svrstava u političkom smislu, još nije jasno. Najvažnije je da mora odlučiti hoće li nastaviti skeptični pristup svojeg prethodnika u rješavanju problema s koronavirusom.


Pročitajte više: Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?


Nije bilo sumnje da je bila odana predsjedniku, ali nije se bojala samostalno poduzimati neke poteze. Možda najznačajniji dokaz za to bio je 2017. kada je posjetila oporbenog čelnika Tundua Lissua u bolnici u kenijskoj prijestolnici Nairobiju, nakon što je preživio pokušaj atentata. Fotografije posjeta su šokirali zemlju.

Iako je potpredsjednica od 2015. godine te ministrica u prethodnima vladama, malo se zna o privatnom životu Samije Suluhu. 1978. godine udala se za Hafidha Ameira, akademika u području poljoprivrede, a otkako je Samia postala potpredsjednica nisu ih čak ni fotografirali zajedno. Par ima četvero djece.

Foto: YouTube screenshut

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pravila za suzbijanje nasilja nad ženama

Stigla prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama. ‘Treba nam...

Europski parlament donio je prva pravila Europske unije za suzbijanje nasilja nad ženama. Njihov je cilj spriječiti rodno uvjetovano nasilje i...
- Advertisment -