Samo za gurmane: 5 razloga zašto biste trebali početi koristiti aceto od smokve u kuhanju

Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za aceto balsamico, tamni originalni talijanski ocat koji je jedan od zaštitinih znakova te mediteranske zemlje. Danas se on koristi diljem svijeta, a i kod nas je omiljeni sastojak mnogih jela i delicija. Tako je, i delicija. Zar ste mislili da aceto paše samo uz salatu?

Aceto je sam po sebi veličanstven proizvod, no u slučaju da ste sumnjičavi prema kiselome ili jednostavno volite eksperimentirati, možda je prava stvar za vas aceto od smokve. Taj jedinstveni aceto je slađi u svim smislima te riječi, a odličan je pratitelj i onih koji pripremaju i onih koji uživaju u jelu.  

Nije rezerviran samo za salate

Češće je prisutan u dalmatinskoj kuhinji nego kontinentalnoj, ta ipak se radi o simbolu mediteranske kuhinje. Unatoč čestoj upotrebi, mnogi i dalje nisu upoznati s ogromnomm moći tog dodatka koji, začudo, paše uz različita jela, priloge i deserte. Donosimo pregled najukusnijih jela koja s dodatkom aceta od smokve postaju jednostavno neodoljiva.

Predjelo – guste juhe

Foto: Unsplash, ella-olsson

Svaki dobar ručak počinje s dobrom juhom. Ili kako se kaže – juha je pola ručka. Sad, je li to točno ili nije, o tome se da razgovarati, ali ono što je važnije je da u guste juhe odlično dože žlica dobrog aceta. Najbolji primjer je juha od bundeve čiji intenzivan okus aceto razblaži, dajući joj jedan fin i lagan okus.

Mesna jela

Foto: Unsplash, victoria-shes

Bilo da se odlučite za mesna, riblja jela ili rižoto, aceto i ovdje može poslužiti kao odličan dodatak. Prijedlog poduzetnice Ane Matulić za mesno jelo su umaci s crvenim mesom. O bilo kojem umaku da je riječ, aceto će mu dodati dozu ‘onog nečega što fali’. Kada se aceto pomiješa s uljem, dobije se prefina marinada koja meso čini ukusnim i mekim.

Riblja jela

Foto: Unsplash, ulvi-safari

Uz riblja jela odlično pašu ulje i ocat pa ne čudi ni da se aceto pronašao u toj kategoriji. Tako obitelj Matulić rado priprema filete brancina s preljevom od Prosecca, aceta od smokve i senfa. Ma to je za prste polizati.

Rižoto

Foto: Pexels, karolina-grabowska

Jedno od najpoznatijih talijanskih jela, može se napraviti na bezbroj načina. Neki će smatrati da je ovo toplo predjelo pomalo dosadno i obično. Međutim, kada se poprženoj piletini s porilukom, mrkvom, češnjakom i metvicom doda žlica aceta od smokve pa se sve skupa pomiješa s rižom, nastane posebno jelo koje će se na stolu naći barem jednom tjedno.

Slastice

Foto: Pexels, karolina-grabowska

Na kraju svakog dobrog jela dođe i desert. Za vrijeme ljetnih dana i velikih vrućina, aceto bi mogao poslužiti kao dobar prilog uz voćnu salatu. I dati joj fini, osjvježavajući okus. A kad padnu temperature i više nije uobičajeno posluživati voćnu salatu kao desert, odlična ideja je poslužiti cheesecake s dodatkom aceta od smokve.

OPG Matulić proizvodi jedinstveni Pašman Libre aceto

Foto: OPG Matulić

U Hrvatskoj je aceto od smokve moguće naručiti s osunčanog otoka Pašmana. Tamo se smjestio veseli obiteljski OPG Matulić koji svojim prirodnim proizvodima – bilo prehrambenim bilo kozmetičkim – odašilje ljubav prema domaćoj proizvodnji i zavičaju. Aceto od smokve relativno je nov proizvod koji je bračni par Matulić redovito koristio za vlastite potrebe i prije no što su ga odlučili proizvoditi za prodaju.

Njihov Pašman Libre aceto osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada: Superior Taste Award u Bruxellesu (2018.), International taste Award u Italiji (2020.) i Great Taste Award u Engleskoj (2021. godine). Za nagrade je zaslužan jedinstven način pripreme koji iziskuje bačve od trešnjinog drva unutar kojih aceto leži minimalno dvije godine. Zbog toga je njihov aceto od smokve specifičnog okusa koji upotpunjuje okus svakog jela.

Foto: OPG Matulić

A ako nemate vremena za pripremu slastica, uvijek možete probati čokoladu s acetom od smokve, koji također izrađuje OPG Matulić s Pašmana.

Tekst pripremljen u suradnji s OPG-om Matulić.

Naslovna foto: Unsplash, katie-azi

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

večera za žene u bankarstvu 2024

Na Večeri učimo o preferencijama Generacije Z u sektoru bankarstva

Želite li dobiti dublji uvid u obrasce ponašanja, vrijednosti i preferencije Generacije Z, s posebnim fokusom na njihovu percepciju rada u...
- Advertisment -