Je li agilno vođenje idealno rješenje za vaš tim? Donosimo prednosti i mane

Agilno vođenje novi je buzzword, pojam koji nas ne zaobilazi, a istovremeno pojam koji mnogi ne razumiju. Stilovi vođenja neprestano se razvijaju, a sve s ciljem povećanja produktivnosti i zadovoljstva tima. Agilno vodstvo obećava niz prednosti ako se ispravno provede, no o čemu je riječ?

Scrum vođenje – brzo i dinamično

Agilno vođenje tima specifično je po tome što, za razliku od tradicionalnog vođenja, timu pruža bolji način odgovaranja na iznenadne promjene tijekom poslovanja i rada, objašnjava Microsoft. Kad govorimo o agilnom vođenju tima, važno je istaknuti njegova dva podtipa – Scrum i Kanban vođenje. Pojam Scrum je puno poznatiji, naročito kroz naziv radnog mjesta Scrum Master.

Scrum stil agilnog vođenja fokusiran je na kratke rokove. Ova je podvrsta posebno poznata developerima čiju svakodnevicu čine promjene u rokovima, zahtjevima i izvedbi poslova.

Zaduženja pri ovakvom stilu vođenja, kako ih navodi Perpetuum, su: Product Owner, Scrum Master i Development Team. Product Owner je osoba koja direktno komunicira s klijentom. Scrum Master je osoba koja posreduje između Product Ownera i tima kojemu olakšava svakodnevne zadatke. Development Team svoje zadatke izvršava prema organizaciji Scrum Mastera koji ih vodi kroz procjene, tzv. sprinteve i samo izvršenje zadataka. Sprintevi su kratki vremenski rokovi određeni unutar tima koji mora izvršiti određeni zadatak.

Scrum Master je vođa koji služi timu i organizaciji tako da mu pomaže da bude bolji u samoorganizaciji i prioritizaciji zadataka, pojasnila nam je Vlatka Kos, Scrum Master u RBA.

Prednost ovakvog stila vođenja je neprekidna komunikacija s klijentom. Svi se problemi identificiraju i rješavaju svakodnevno, na obaveznim dnevnim sastancima.


Pročitajte više: Scrum Master Vlatka Kos: ”Organiziranost i samostalnost nisu prirodne svim ljudima. Ovako ja potičem svoj tim na produktivnost.”


Nedostatak scrum stila vođenja jest osjetljivost na promjene unutar tima budući da se oslanja na prisutnost i rad svih članova. U slučaju spriječenosti jednog člana, preraspodjela zadataka će biti vrlo zahtjevna.

“Kada radite kao Scrum Master ujedno ste i psiholog i jako strpljiva osoba,” objasnila je Kos važnost povjerenja unutar tvrtke. “Komunikacija između timova je također jako bitna jer neki timovi zajednički rade na jednom proizvodu. Njih također treba pratiti i olakšati im komunikaciju u suradnji s ostalim Scrum Masterima.”

Kanban – polako i bez kontrole

Drugi stil agilnog vođenja je kanban u kojem u nema sprintova, već se rješenja isporučuju kontinuirano. Podjela zadataka je znatno drugačija nego u Scrum metodi gdje je strogo definirana. Ne postoji Kanban Master, već cijeli tim zajednički vodi i radi na projektu.

U pitanju je, dakle, vrsta dijeljenog vodstva u kojem je tim zadužen sam za sebe, a članovi su zajednički odgovorni klijentu.

Labava struktura može rezultirati odličnom suradnjom, ali i apsolutnim ‘raspadom sistema,’ što uvelike ovisi o karakteristikama samih članova tima. Obaveznih dnevnih sastanaka nema.

Najveća pozitivna strana Kanban stila jest fleksibilnost tima i članova tima, no uz to dolazi i loša strana, a to je da bez vremenskih ograničenja može doći do pretjerane opuštenosti unutar tima. Zadatak se tako može uporno odgađati, što je loše za suradnju s klijentom.

Općenito, kako nam je pojasnila Silvija Klasić, voditeljica KAM-a u Iskonu, najčešća primjena agilne metode je vođenje konkretnog projekta za koji je formiran krosfunkcionalni tim sastavljen od pojedinaca iz više odjela i tvrtki čija je uloga u timu određena temeljem kompetencija i znanja. To je primjenjivo i na Scrum i na Kanban metodu.


Pročitajte više: Silvija Klasić o agilnom vođenju tima: „Uvijek definiram što smatram završenim poslom”


U čemu se razlikuju tradicionalno i agilno vođenje?

Osnovna razlika između tradicionalnog i agilnog vođenja tima jest to što je agilno vođenje tima zapravo neformalno. Hijerarhija nije stroga, a odluke se donose u skladu s potrebama projekta, a ne potrebama nadređenih. Komunikacija se odvija direktno, a ne putem posebno definiranih kanala i ona se odvija odmah, bez čekanja.

Kako je svaki član tima na neki način voditelj, raste povjerenje među njegovim članovima, čime se poboljšava timski rad, piše Management30. Članovi tima tu su i da sami nude rješenja. Scrum Master nema ulogu osobe koja izdaje naredbe, već koja sluša tim, savjetuje ga i uvažava prijedloge, ali i radi uz tim.

“To je osoba koja će na živim primjerima pokazati kako nešto raditi jednostavnije i brže,” dodala je Kos. “Bitno je da kao Scrum Master aktivno pratite razvoj, ali bez micromanagementa jer imate samoodgovoran i samoorganiziran tim stručnjaka.”

Cilj agilnog vođenja nije samo dovršiti projekt, kao što je to slučaj kod tradicionalnog, krutog vođenja. Cilj je održati dobre odnose i povjerenje unutar tima sa svrhom poboljšanja raspoloženja članova tima. Dobro raspoložen, odmoran i zainteresiran tim posao će raditi bolje, što je svima u interesu.

“Uz pretpostavku jasno i realno definiranih ciljeva doći će do povećanja produktivnosti, pojačanog osjećaja samoostvarenja i vrijednosti vlastitog doprinosa,” pojašnjava Klasić. “Pojedinci u timu napreduju jer dobivaju kvalitetan feedback od kolega i voditelja koji više nije ‘šef’ nego mentor.”

Konačno, agilno vođenje tima izvrsno je za eksperimentiranje s različitim metodama rada, što je posebno poželjno u start-up okruženjima. Zahvaljujući kratkim rokovima ili njihovom nepostojanju, posljedice za projekt su minimalne, a dobit može biti velika.

Foto: Canva / Vlatka Kos, privatna arhiva / Silvija Klasić, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

zagreb seo summit

Zagreb SEO Summit 2024.: Najveći SEO događaj godine po prvi put...

Zagreb će 20. i 21. lipnja postati svjetsko središte za sve digitalne profesionalce i zaljubljenike u digitalni marketing, a najviše za...
- Advertisment -