Monika Miniri iz Ingemarka: „IT je način života, ne ulazite radi novca“

Monika Miniri još se kao studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, na kojem je završila smjer informacijska i komunikacijska tehnologija, zaposlila u zagrebačkoj IT tvrtki Ingemark. Nakon nešto manje od godinu dana dobila je ponudu za posao na puno radno vrijeme. Od tada, sad već dvije godine, radi u Ingemarku na poziciji DevSecOps inženjera.

Najveći izazov istovremeno raditi i završiti studij

Moniki je u početku najveći izazov bio završiti studij tijekom rada u firmi: „Srećom u Ingemarku sam imala mogućnost odvojiti svoje vrijeme za studiranje te su mi svakako taj dio posla olakšali“.

Kako je svoj studentski posao započela upravo u Ingemarku s istim ljudima i timom s kojima i danas radi, zapravo joj je bilo lakše kad je završila fakultet jer se, kako kaže, mogla više posvetiti poslu i onome što je zanima.

ingemark devsecops

Pročitajte više: Franka Smoljo iz Typeqasta: “U IT industriji je potražnja ogromna”


Što je DevSecOps inženjer?

Monika u Ingemarku radi kao DevSecOps inženjer te opisuje što ta pozicija uključuje: „To je osoba koja se bavi administracijom informacijskih sustava, brine o stabilnosti i sigurnosti sustava, automatizacijom procesa integracije i dostave softvera, a ponekad i drugim dijelovima IT sustava kao npr. računalne mreže“.

Dodaje kako njen posao uključuje omogućavanje automatizacije i poboljšanja softverskih proizvodnih procesa, brigu o sigurnosti i stabilnosti informatičkih sustava. 

Iako je posao zahtjevan i odgovoran, Monika rijetko radi više od osam sati na dan. „Taj period nije nužno od 8 do 16, nego zna varirati. Ponekad ako imam neku obavezu ujutro, zbog kliznog radnog vremena mogu početi, primjerice u 10 i završiti s poslom u 18 sati“, kaže Monika.

Kako su u tvrtki oko svega fleksibilni, Monika rijetko nailazi na izazove prilikom usklađivanja poslovnog i privatnog života. Ističe da se s nadređenima sve lako može dogovoriti.

Ono najizazovnije u poslu ujedno i – najzabavnije

„Najizazovnije u poslu mi je ujedno i najzabavnije! Najizazovnije je pohvatati sve tehnologije s kojima imam doticaja, pogotovo s obzirom na brzinu i količinu promjena u IT domeni. Upravo taj dio je i najzanimljiviji jer se svakim danom može naučiti nešto novo i nikada nije monotono“, veli Monika.

Dodaje i da je izazovno to što se ne može naučiti sve: „Bitno je opredijeliti se za određene segmente i potruditi se pokriti što više znanja u tom segmentu“.

S obzirom na to da joj se pozicija DevSecOpsa na kojoj je trenutno sviđa, u tom bi smjeru voljela i nastaviti karijeru: „Mislim da postoji nepresušno mnogo znanja koje je moguće naučiti i koristiti. Svakako bih ostala u trenutnoj domeni i razvijala svoje znanje dalje“.

ingemark devsecops

Pročitajte više: Pionirka među ženama u IT-u Ivana Kalajžić: „Zahvalna sam da moj uspjeh nije išao brzo i strelovito”


„Ne ulazite u IT svijet radi novca“

Kako je i sama donedavno bila studentica, zanimalo nas je što bi savjetovala onima koji tek završavaju studij i planiraju se otisnuti u IT.

„Poručila bih im da krenu u IT svijet samo ako ih ovo zaista zanima jer nekolicina njih ulazi u ovaj svijet zbog novca. Često u poslu nailazimo na izazove koji znaju biti frustrirajući, pa ponekad treba proći nekoliko dana dok ne dođemo do adekvatnog rješenja, pa i o tome neka studenti vode računa. Neki stručni savjet bio bi da se posvete Unix-u, odnosno Linux/MacOS-u“, kaže Monika.

Priznaje kako joj je ponekad teško odmaknuti se od posla jer je IT i način života: „Kad negdje pročitam nešto novo što bismo mogli implementirati u našem poslu znam i u svoje privatno vrijeme istraživati i razmišljati o tome. Ovo svakako ne smatram nekim izazovom, nego je to više moja osobnost gdje želim i volim naučiti nešto novo pa makar i u privatno vrijeme“, ističe Monika.

Monika je pohađala fakultet koji uglavnom pohađaju muškarci, a radi u IT industriji koja se također smatra „muškim svijetom“. No, ističe kako zbog toga nikad nije imala neugodnosti, te dodaje kako se možda u budućnosti stvari promijene pa žene postanu većina u IT svijetu.

zajednica-zene-u-it-industriji

Foto: Monika Miniri, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

osso buco recept_

Osso buco – recept s kojim ćete ovog tjedna oduševiti ukućane

Kosti s rupom prijevod je za tradicionalno talijansko jelo Osso Buco, koje oduševljava gurmane diljem svijeta. Glavni sastojak ovog gastronomskog remek-djela...
- Advertisment -