Stručno osposobljavanje se ukida, što nas čeka u 2020.?

Na pedesetoj sjednici Upravnog Vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, usvojeni su novi Uvjeti i načini korištenja sredstava za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa je ukinuto, a naglasak će umjesto toga biti na mjeri pripravništva.

Ukidanje su prouzročile promjene na tržištu

U priopćenju HZZ-a stoji da stručno osposobljavanje za rad ukinuto zbog promjena na tržištu rada.

“Pri provedbi mjera aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, a imajući u vidu promjene na tržištu rada, naglasak će biti na provedbi mjere Potpore za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo koja će mlade osnažiti za samostalan rad te im omogućiti prvo zapošljavanje ili odrađivanje pripravničkog staža uz sklapanje ugovora o radu.”

Povezano:

Cilj je ove mjere, dodaju, osigurati stjecanje radnog iskustva kroz primjenu ugovora o radu te samim time osigurati osobama sva prava i prednosti koje nosi ugovor o radu u odnosu na druge oblike rada. Drugim riječima, osoba će primati naknadu za rad, odnosno plaću, koja odgovara razini obrazovanja i složenosti poslova koje obavlja, materijalna i druga prava iz kolektivnog ugovora, prava za vrijeme privremene nesposobnosti, a prije svega ekonomsku i socijalnu sigurnost.

stručno osposobljavanje

Ukida se i gornji limit kod potpora za zapošljavanje

Doći će i do promjene intenziteta potpore za zapošljavanje – sufinancirati će se 50% ili 75% plaće bez gornjeg ograničenja, prema aktima o plaći koju poslodavac isplaćuje, napominje HZZ.

Intenzitet potpore, odnosno subvencije izračunava se prema iznosima predviđene mjesečne bruto plaće radnika u najdužem trajanju od 12 mjeseci.

Ukidanje mjere stručnog osposobljavanja za rad bilo je očekivano, budući da je broj korisnika te mjere u posljednje tri godine u konstantnom padu, zbog čega je i prethodnih godina već bilo riječi o njezinom ukidanju.

Više o potporama za zapošljavanje za stjecanje prvog radnog iskustva/pripravništvo možete saznati ovdje.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Žene za otok Pag 2024

Ove žene oblikovale su život na otoku Pagu

Svjesna važnosti ženske uloge unutar zajednice, Turistička zajednica Općine Kolan organizirala je konferenciju Žene za otok Pag. Konferencija je održana u...
- Advertisment -