Martina Dragičević iz A1: Ideja da se telekom prijavi na program zaštite okoliša bila je u najmanju ruku iznenađujuća

Martina Dragičević direktorica je regulatornih poslova i fondova EU u A1 Hrvatska. Nakon što je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu zaposlila se u INA-i gdje je imala priliku raditi kao dio međunarodnog multidisciplinarnog tima koji se bavio istraživanjem i proizvodnjom nafte i plina.

Zadnjih 18 godina radi u telekomunikacijskom sektoru, isprva kao ekspert, ali kasnije većinom kao menadžer manjih i većih timova iz područja regulative, tržišnog natjecanja, europskih fondova, veleprodaje te odnosa s javnim ustanovama.

Posao kojim se bavi vrlo diversificiran

Posao u A1 Hrvatska joj je, kako kaže vrlo diversificiran – od svakodnevne komunikacije s javnim tijelima i regulatorima u Hrvatskoj i Europskoj uniji, sudjelovanja u radu interesnih udruženja, do pisanja prijedloga izmjena propisa i/ili regulacije koji utječu na poslovanje i investicije u telekomunikacijskom sektoru, sektoru digitalnog gospodarstva i umjetne inteligencije te prijava projekata na EU fondove.

„Kao pravnica ulazim u razne domene drugih struka. Trenutno se najviše bavim energetskim mjerama, pripremama za predstojeću aukciju za radijske frekvencije, izgradnjom telekomunikacijske infrastrukture, prijavom i pripremama EU projekata – od zelenih i digitalnih projekta do infrastrukturnih projekata, implementacijom eura, regulacijom cijena u telekomunikacijskom sektoru, zadovoljstvom korisnika A1 uslugama…“, nabraja Martina.

Ni ne čudi stoga da joj je radno vrijeme ponekad relativni pojam: „Sve ovisi od dana do dana – nekad moram na službeni put, nekad na panel, nekad pišem očitovanja, radim prezentacije ili dijelove prijave za EU fondove, nekad moram koordinirati projekte, a ponekad sam cijeli dan na sastancima pa kasnije navečer nadoknađujem neodrađeno“.

Smatra kako radno vrijeme ovisi i o tome u kakvoj organizaciji radite i kakvi su vam nadređeni, a njoj je važno da kolege u timu imaju vrijeme za svoj privatni život i da se ne opterećuju poslom izvan radnog vremena. S druge strane, podrška su jedni drugima i mogu računati jedni na druge u iznimnim situacijama.

A1 zaštita okoliša

Pročitajte više: Ovo su ključne stvari koje trebate znati ako razmišljate o solarnoj elektrani u kućanstvu…


U A1 trenutno u tijeku četiri velika projekta

O raznolikosti njenog posla najbolje govori činjenica da trenutno upravlja s čak četiri velika projekta. Osim LIFE4GREENBROADBAND projekta za koji su dobili sufinanciranje iz LIFE programa EU, A1 Hrvatska korisnik je bespovratnih sredstava iz nacionalnih programa za provedbu tri projekta u okviru kojih se ulaže u izgradnju gigabitne mreže u područjima bez komercijalnog interesa.

A1 realizira i tzv. zelene projekte. Prošle su godine potpisali sporazum s Europskom komisijom o financiranju LIFE4GREENBROADBAND projekta.

Radi se o ugradnji 120 sunčanih elektrana i 200 energetski učinkovitih sustava za hlađenje na baznim stanicama. Ukupna vrijednost investicije iznosi  2,2 milijuna eura od čega je 55% financirano iz LIFE programa, namijenjenog financiranju aktivnosti na području zaštite okoliša, prirode i klime.

„Ideja da se jedan telekom prijavi za program kojim se financiraju projekti zaštite okoliša i klimatskih promjena bila je u najmanju ruku iznenađujuća, ali argumentirano smo pokazali kako možemo doprinijeti energetskoj učinkovitosti, smanjenju štetnih emisija i ostvarenju Europskog zelenog plana (Green Deal), kako u Hrvatskoj tako i u EU“, napomenula je Martina.

Podrška tima od iznimnog značaja

Realizacija brojnih projekata zasigurno ne bi bila moguća bez podrške i suradnje s kolegama. Martina ističe kako je za obavljanje poslova unutar njene odgovornosti izuzetno bitan project management. „Oslanjam se prvenstveno na moj glavni tim – Senku, Peru, Nevenku i Marinu koji su vrhunski stručnjaci u specifičnim područjima i u koje imam apsolutno povjerenje pa je samim time i raspodjelu posla lakše organizirati. Ali uz njih imam i podršku kolega iz drugih sektora – od tehničkog odjela do ESG i PR tima koji svojim znanjem i pristupom poslu znatno olakšavaju paralelnu koordinaciju i rad na više projekata“, naglašava.   

Mnogi ljudi teško procjenjuju koje je struke Martina jer od početka karijere prvenstveno radi s inženjerima. No iako po struci pravnica, nije joj izazovno snaći se u inženjerskim temama jer je po prirodi znatiželjna, voli učiti i pratiti trendove, ne samo u tehnologijama nego i u globalnoj regulativi koja utječe na poslovanje.

„Do nedavno nisam znala puno o energetskom sektoru, fotonaponskim ćelijama i vjetroturbinama. Kolege mi sve tehnički objasne, a na meni je da pročitam propise koji se primjenjuju i koje je potrebno eventualno mijenjati“, pojašnjava Martina te kao primjer navodi nedavnu obljetnicu 25 godina postojanja i rada Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja gdje je glavna tema bila regulacija digitalnih platformi i usluga. „Ako ne razumijete sadržaj i opseg takvih usluga, ne možete ni pravilno razumjeti i primijeniti regulaciju što može rezultirati kočenjem digitalnog napretka“, dodaje.

A1 zaštita okoliša

Pročitajte više: Monika Majstorović: Naši korisnici će ove godine zahvaljujući Mozaiku ostvariti 115 milijuna kuna popusta na računima


Dobra suradnja i komunikacija ključ uspjeha

Martina kaže da je tijekom karijere bilo boljih i lošijih trenutaka, ali najbitnije je, smatra razviti dobru suradnju i komunikaciju s drugim kolegicama i kolegama. „Danas me jako veseli kad sretnem neke od njih i prvo što mi kažu jest da im je bilo lijepo raditi sa mnom jer su znali da ćemo konstruktivno riješiti problem. To mi je najveći kompliment u karijeri“, ističe.

„Ako ste poput mene vrlo energična i izravna osoba koja voli raditi prema visokim standardima i odgovorna prema radu u nekim radnim okolinama možete predstavljati disruptivni faktor“, kaže Martina.

Međutim, kada retrospektivno pogleda svoju karijeru, od prvog dana kada je radila kao studentica do danas, veli da je imala podršku nadređenih bez obzira na godine, spol ili iskustvo: „Vjerujem da je razlog tome povjerenje koje su imali da će posao biti dobro obavljen“.

A tijekom karijere, priznaje, bez podrške, razumijevanja i pomoći najuže obitelji bilo bi joj puno teže. „Kćerka mi je odrastala u krugu povjerenja i razumijevanja između mojih roditelja, supruga i mene. Kad bih zaglavila u uredu bilo mi je bitno da je s osobom s kojom joj je lijepo i koja je voli. Za vrijeme najintenzivnijih projekata nastojala sam doći kući u toliko koliko normalne sate da možemo provesti vrijeme zajedno. Tek nakon toga bih nastavila raditi i završiti ono što nisam stigla tijekom radnog dana“, priča Martina.

Općenito joj je životni tempo poprilično intenzivan, ali joj zbog toga nije teško: „Sve se u životu svede na to što vas veseli, osobnu motivaciju, volju, energiju, postizanje razumijevanja i poštovanja od strane okoline“.

No unatoč svim izazovima i obavezama, nije joj teško odmaknuti se od posla i skroz se opustiti kad ne radi: „Uživam u vremenu s obitelji, dobroj knjizi, šetnji s psom i trčanju“.

Foto: Martina Dragičević, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -