Saudijke ne moraju više nositi abaja haljine

U arapskom svijetu, točnije na područjima Arabije, Levanta i Sjeverne Africa žene su dužne nositi abaju. Abaja seže do ramena sve do gležnjeva i navlači se preko druge odjeće koju žena nosi. Tradicionalna arapska haljina najčešće je u crnoj boji dok postoje varijante u drugim bojama. Izrađuju se od tkanine i svile, a u novije doba od sintetike. U Saudijskoj Arabiji su žene odijevale abaje od 1979. godine pa sve do odluke princa Mohameda Bin Salmana o mogućnoj promjeni zakona.

Saudijska Arabija okreće se liberalnijim pogledima na svijet otkad je princ Mohamed Bin Salman u lipnju 2017. preuzeo vodstvo ureda. Liberalizacija Saudijske Arabije i odmak od konzervativizma nastupio je uslijed donošenja odluke o provođenju projekta pod nazivom Saudi Vision 2030.

U dokumentu pod nazivom Saudi Vision 2030 detaljno se objašnjava politički plan za unaprjeđenje arapskih zemalja do 2030. godine. Projekt obuhvaća sve aspekte života u arapskom svijetu: politički, ekonomski i društveni. Detaljno su istaknute snage, ali i slabosti Saudijske Arabije.

Ciljevi kojima će se državni vrh baviti narednih desetak godina kako bi proveo projekt su promicanje arapskih kulturnih vrijednosti u svijetu, promicati zdrav život uz tradicionalnu gastro scenu, zaštita obitelji te osnaživanje društva, prenosi cairoscene.com.

Također, dokument detaljno obuhvaća rad i potencijalni napredak rastuće arapske ekonomije, kao i naglasak za promicanje mjera kojima će se provoditi mjere za poticanje socijalno osviještenog poduzetništva.

Odlukom princa Mohameda Bin Salmana žene Saudijske Arabije oslobođene su nošenja religijske haljine

Pomak u osnaživanju društva, posebno žena, uviđa se iz odluke da žene Arabije nisu dužne nositi abaju, ali su dužne poštovati arapsku tradiciju te se oblačiti primjereno:

„Više od 90 posto pobožnih žena Arabije danas ne nosi abaje, pa smatram da ne bi trebali tjerati nikoga da ih nosi ako ne želi“, zaključio je.

Iako izjava dužnosnika daje mogućnost da će se u skoroj budućnosti mijenjati zakon o nošenju abaja haljine, ova izjava je prva takva od strane jednog dužnosnika arapskih zemalja čime se odaje dojam da će se program Saudi Vision 2030 držati svoje zamišljene misije i vizije.

Posljednjih nekoliko godina Saudijke su počele nositi abaje različitih boja i uzoraka. Taj trend pokazuje progres društva i velike promjene. Prije nekoliko godina žene, ako bi skinule abaju, bile bi uhićene i kazneno gonjene jer se to smatralo izdajom tradicije i religije.

Modni svijet prepoznaje važnost abaje i hidžaba

Danas u promicanju arapske mode priključili su se modni divovi poput Dolce & Gabbane koji su pokrenuli svoju prvu modnu liniju abaja i hidžaba. Tim potezom modni dvojac je zakoračio na bogato arapsko tržište pruživši ženama da se ne osjećaju izolirano od modnih trendova već da poput svih žena svijeta odjećom mogu pokazati vlastiti identitet i kreativnost.

Arapske zemlje posljednjih godina okreću se povećavanju prava žena, a posljednje što im je dopušteno je sudjelovanje u miješanim sportskim događajima te mogućnost polaganja vozačkog ispita.

Iako se sve više vidi napredak arapskih zemalja prema ženskim pravima i liberalizaciji sveukupnog društva, Saudijska Arabija je i dalje oštro kritizirana zbog svih drugih ograničenja prema ženama.

Nadamo se da će se Saudi Vision 2030 uspješno provoditi kako Saudijska Arabija ne bi ostala jedna od rodno segregiranih država.

Autor: Andrea Tintor

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ivana Blažoti Mijoč

Ivana Blažoti Mijoč: “Nakon burnouta konačno mi je dijagnosticiran opsesivno-kompulzivni poremećaj!”

Mama poduzetnica, blogerica i influencerica s preko 100 tisuća pratitelja na YouTubeu Ivana Blažoti Mijoč svoje predavanje na konferenciji Mame poduzetnici...