Apple predstavio uređaj koji vam omogućuju da pronađete izgubljene stvari, ali i nasilnicima da uhode svoje partnerice

Apple je predstavio novu tehnologiju za praćenje zvanu AirTags. Riječ je o maloj napravi koja trenutno košta 29 dolara, a osmišljena je u svrhu praćenja malih predmeta koje često gubimo, poput novčanika ili ključeva. I dok su neki oduševljeni uređajima veličine novčića koji im osiguravaju da nikada više neće morati panično tražiti ključeve, drugi upozoravaju na opasnost od nove mogućnosti nasilja nad ženama.

Jedna od najpoznatijih američkih udruga koja se bori protiv nasilja nad ženama, National Network to End Domestic Violence (NNEDV) upozorava da su AirTags jeftine i praktične naprave za praćenje predmeta koji se lako gube, ali ih upravo to čini opasnima jer su lako dostupne nasilnim muškarcima koji pomoću njih mogu pratiti svoje partnerice. Dovoljno je ubaciti ga u torbu ili džep jakne.

“Žene se nalaze pod povećanim rizikom od uhođenja i napada kada pokušavaju napustiti nasilne partnere. Važno je da to mogu učiniti na siguran način, bez da ih nasilnik može pronaći. Nasilnici ne prezaju ni pred čim da pronađu svoje žrtve i koristit će sve dostupne metode za uhođenje, uključujući ovakve naprave”, naglašava direktorica NNEDV-ovog Safety Net odjela Erica Olsen.


Pročitajte više: Tinejdžerka napravila lažni online shop na kojem žrtve mogu prijaviti nasilje!


Ograničene mogućnosti za Android korisnike

AirTags u radu koriste Appleovu aplikaciju Find My network, koja već omogućuje pronalazak gotovo milijarde Apple uređaja, uglavnom iPhonea i Mac računala. Apple tvrdi da će uhođenje putem AirTagsa biti otežano tako što će iPhone upozoravati da se na njih spojio nepoznati AirTags, a sami AirTags će se oglašavati ako se u roku od tri dana ne spoje s matičnim iPhoneom. Ipak, na pitanja jesu li se prilikom dizajniranja i razvoja AirTags tehnologije konzultirali sa stručnjacima i udrugama koje rade na suzbijanju nasilja nad ženama odbili su odgovoriti. Također, sva zaštita od zloporabe AirTagsa neće biti dostupna Android korisnicima, što ih dodatno ugrožava.

Uređaji za praćenje velik su problem u borbi protiv nasilja nad žena. Slučajevi skrivenih kamera i uređaja za praćenje postavljenih na automobile zabilježeni su diljem svijeta. NNEDV navodi da je standardna procedura pri ulasku žene u sigurnu kuću provjera tehnologije koju posjeduje ili je ostavila za sobom. “Zabilježeni su slučajevi gdje su nasilni muževi stavljali uređaje za praćenje u plišane igračke”, navodi Erica Olsen.


Pročitajte više: Obiteljsko nasilje – i dalje su žrtve te koje se moraju opravdavati


Odgovorno stvaranje novih tehnologija

Problem izbjegavanja uređaja za praćenje je u tome da je nemoguće pobjeći od tehnologije. Žene često ne mogu otići od nasilnika bez mobitela, laptopa i drugih uređaja koji su im nužni za posao i održavanje kontakta s najbližima. Zbog nedostataka AirTags tehnologija našla se na meti brojnih stručnjaka za tehnologiju.

Novinar Mark Wilson ističe da u razvoju AirTagsa nisu konzultirani stručnjaci poput NNEDV-a koji su s Appleom surađivali i prije, te da je riječ o problemu o kojem bi stručnjaci za tehnologiju trebali govoriti češće. “‘Dobar dizajn’ nije onaj koji funkcionira samo za neke demografske skupine. Tehnologija treba biti evaluirana na temelju njezinog utjecaja na društvo u cijelosti. Stvari koje donekle poboljšavaju život za neke društvene skupine, a drastično ga pogoršavaju za ostale ne bi uopće trebalo proizvoditi”, zaključio je.

Iako AirTags tehnologija može biti korisna, primjećuje se da se nova tehnologija razvija bez uzimanja u obzir ukupnog utjecaja na društvo. Dok žene koje razvijaju tehnologiju koja pomaže žrtvama nasilja često bivaju marginalizirane jer velike kompanije u njihovom radu ne vide neposredni profit, razvija se tehnologija bez posvećivanja pažnje društvenoj odgovornosti.

Krystyna Paszko, djevojka iz Poljske osmislila je lažnu web stranicu na kojoj žrtve nasilja mogu sigurno prijaviti da se nalaze u opasnosti. Nije očekivala osobit uspjeh svog projekta i u potpunosti ga je izgradila sama, tek uz pomoć Poljskog nevladinog centra za ženska prava koji joj je ponudio usluge pravnika i psihologa kao pomoć pri radu. Nedostatak društvene odgovornosti u razvoju tehnologije očituje se upravo u tome što žene za projekte koji spašavaju živote dobivaju tek minornu podršku, dok kompanije proizvode tehnologiju ne obazirući se donosi li ona korist svima.

Kako to promijeniti? Na primjeru AirTags tehnologije vidimo da je važno podržavati ženske startupove i tehnologiju koju razvijaju žene, uzimajući u obzir sve izazove s kojima se suočavaju u svakodnevnom životu. Inkluzivnost u inovacijama znači korist za cijelo društvo.

Foto: Unsplash/Alexander Krivitskiy, Apple

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

joga u Istri

Što kažete na joga reset u Istri? Mi kažemo jedno veliko...

Svi ponekad osjetimo mali zamor, umor, zasićenje svim informacijama, obvezama, našim ulogama, možda i odnosima, svim onim moranjima i trebanjima. Poželimo...
- Advertisment -