Grafička dizajernica Ana Jurić savjetuje kako odabrati ambalažu: Ona je lice proizvoda!

Većina poduzetnika koji na tržište plasiraju svoje proizvode vjerojatno već zna da je ambalaža važna kada je riječ o populariziranju proizvoda među kupcima. No, znate li koja je točno važnost ambalaže i kako je dovesti od ideje do gotove forme? Kako bi približili ovaj proces, u pomoć smo pozvali Anu Jurić koja preko svog studija Pun kufer ideja pomaže malim i srednjim poduzetnicima u izgradnji vlastitog brenda i proizvoda.

Ana se grafičkim dizajnom bavi već 11 godina može se pohvaliti bogatim iskustvom u brendingu, u koji spadaju i osmišljavanje ambalaže i etiketa proizvoda. Iako ovaj proces nije nešto što bi proizvođače početnike trebalo plašiti, postoji nekoliko koraka na koje treba posebno pripaziti.

Ambalaža je ta koja privlači pažnju kupca

“Ambalaža je bitna i utječe na prodaju proizvoda. Ona je zapravo lice proizvoda i direktno uvjetuje samu prodaju. Koliko god kvalitetan proizvod imali uvijek trebate ulagati u ambalažu, pratiti trendove i razmišljati što se na njoj može poboljšati. Istraživanja su pokazala da su brendovi, nakon što bi posvetili pozornosti ambalaži, bilježili porast interesa kupaca za taj proizvod od čak 30%”, objašnjava Ana.


Pročitajte još: Gloria Galić Volarić i Dijana Prpić o pokretanju proizvodnje i borbi


Ističe i kako je prvi zadatak ambalaže privlačenje pažnje kupaca na vaš proizvod. Nakon što ambalaža privuče pažnju slijedi onaj dio komunikacije proizvoda s kupcem, u kojem on mora jasno prepoznati o kojem se proizvodu i brendu radi, te koje su vrijednosti brenda. Nakon toga slijedi segment taktilnog doživljaja.

“Ne možete imati iPad u loše izrađenoj kutiji od loših materijala. Ili, zamislite da potrošite nekoliko tisuća kuna na neki proizvod i da vam ga prodavač da u običnoj plastičnoj vrećici. Ne biste se osjećali kao da ste kupili nešto vrijedno tih novaca. To je posebno bitno kod skupljih proizvoda. Ako kupuje primjerice parfem, dobijete ga u predivnoj bočici i lijepoj kutiji. Tada vam sigurno nije vam žao utrošenog novca jer vam ambalaža govori da je to nešto vrijedno, skupocjeno i dobro za vas”, kaže dizajnerica.

Također, dodaje kako putem ambalaže šaljete poruku kupcu da ga cijenite i da se truditi zadovoljiti ga. To ne mora biti skupocjena kutija neobičnog oblika, ali dizajn naljepnice i tisak trebaju biti kvalitetni.

Kupnja je instinktivna i emocionalna aktivnost

Ta se emocija u dućanu prenosi na kupca u svega nekoliko sekundi. Ljudi često misle da je odlazak u kupnju racionalan i promišljen, no Jurić upozorava na istraživanja koja su pokazala da je kupnja uglavnom emocionalna i instinktivna aktivnost. U jednoj kupnji potrošač pročita svega 7 riječi u trgovini, ili uopće ne čita već bira prema boji, obliku i poznavanju mjesta na kojem se nalazi na polici.

“Boja je jedan od vizualnih elemenata koji jako utječe na prodaju proizvoda. Ona ima snažnu simboliku koja je često kulturološki usađena. Primjerice, zelena asocira na prirodno i organsko dok se ljubičasta i crna često biraju za proizvode koji se nastoje prikazati kao luksuzni. Crna također može djelovati agresivno, uz narančastu i plavu, a pokazalo se da se ove boje sviđaju muškarcima i starijim ljudima. Crvena boja hipnotizira kupce zbog čega se često koristi i najčešća je boja u supermarketu. No, s njom treba biti vrlo oprezan jer katkad može asocirati na rat i krv, stoga je kod nje bitan kontekst. Blage plave i zelene nijanse više se sviđaju ženama i često se koriste u kozmetičkoj industriji jer asociraju na čistoću”, objašnjava dizajnerica.

ambalaža

Tri ključna pitanja koja trebate imati na umu kada radite ambalažu su: Kakav je proizvod, kome je namijenjen i kako će se prodavati? Ovo posljednje je postalo posebno važno jer ako se proizvod šalje, online ambalaža bi mogla imati neke posebne zahtjeve. Jurić objašnjava da sve više brendova ulaže u taj transportni dio. Imajte na umu da će neka vrećica s porukom ili simpatična naljepnica na kutiji, nekome uljepšati dan, a svi elementi pojačati će doživljaj sve popularnijeg ‘unboxinga’ (otvaranja kutije s proizvodom).


Pročitajte još: 3 koraka koja će vam pomoći u stvaranju vašeg brenda


Kada komunicirate s dizajnerom, budite detaljni!

Kada se konačno upustite u izradu ambalaže, najprije morate imati neku ideju s kojom ćete doći dizajneru. Iako taj proces možete prepustiti dizajneru, Jurić ima nekoliko savjeta kako bi vi mogli sudjelovati u tom procesu. Tako preporučuje da pogledate i što radi vaša konkurencija, ne kako bi ih kopirali nego kako bi odskakali od njih i na taj se način istaknuli. Također savjetuje da koristite aplikacije poput Pinteresta koje vam mogu pomoći u nekoliko stvari. Na njima možete pronaći inspiraciju za svoju ideju, a kada ste pronašli smjer u kojem želite ići s dizajnom, dobro je prikupiti čim više primjera koje ćete pokazati dizajneru. Ana naglašava kako je ovo važno kako bi dizajneri što bolje shvatili želje klijent.

“Ako su vam na pameti izrazi poput moderan dizajn ili atraktivan dizajn, potkrijepite ih s čim više primjera kako bi dizajner znao što je vaša estetika. To je jako bitno na početku jer štedi i vaše i dizajnerovo vrijeme, a doprinosi i boljoj suradnji”, kaže.

Ana savjetuje da napravite svoje malo istraživanje među prijateljima i na društvenim mrežama kako bi dobili feedback za vaš dizajn. Nakon skice dizajna, slijedi određivanje dimenzija ambalaže. U ovoj je fazi dobro kontaktirati tiskaru i provjeriti postoje li ograničenja oko debljine materijala, postoje li dodatne tehnike tiska, i trebate li još nešto znati u vezi tog procesa? Nakon što se odlučite za oblik i veličinu kutije, radi se projektno rješenje. Ono izgleda kao nacrt koji označava rastvorenu kutiju.

“Taj je nacrt vrlo bitan jer se prema njemu radi alat, odnosno noževi, koji režu vašu kutiju na određenu dimenziju oblik. Ta štanca, odnosno taj alat, se plaća jednokratno i to je samo vaše. Ako ćete u budućnosti mijenjati dizajn, ne morate mijenjati i štancu”, objašnjava.

Pazite na detalje

Kada imate štancu i nacrt radi se priprema za tisak, nakon čega je vrlo važno napraviti ovjeru tiska. Dizajnerica objašnjava kako vam taj jedan odlazak u tiskaru može uštedjeti mnogo novaca i živaca jer se nerijetko znaju potkrasti tehničke greške zbog kojih vaša ambalaža na kraju može ispasti potpuno drugačije nego što ste zamislili. “Neki materijali upijaju jako puno boje i može vam se dogoditi da je tisak preblijed. Često se potkradu i greške u tekstu pa bi vam se tako slučajno moglo dogoditi da vam fali jedno slovo”, pojasnila je.


Pročitajte još: Grafička dizajnerica otkriva zašto je boja brenda toliko važna i kako odabrati svoju!


Što se tiče elemenata dizajna, ovdje morate imat svoj logotip u vektorskom formatu, boje i fontove. Također morate imati lektorirani tekst, barkod i oznake koje ovise o industriji. Ana naglašava da sve što vam dizajner pošalje uvijek čuvate u nekom folderu ili na USB sticku koji nećete izgubiti.

Za kraj napominje da ne trebate za svaki početak izdvajati velik novac na posebnu ambalažu. “U početku vjerojatno nemate mnogo novaca i ne znate hoće li neki proizvod proći. Uvijek je dobro razmišljati u okvirima onog što imate kako biste pojednostavili priču. Nastojte da naljepnica i etiketa budu takvi da privuku kupca, a ne da potrošite mnogo novaca na štancu posebnog oblika. Nemojte se bojati jedan dio odraditi sami. Ako vidite da priča ide dobro, tada potražite pomoć dizajnera i počnite ulagati u brending”, zaključila je.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -