Arianna Huffington: Moje razmišljanje o navršavanju sedamdesete!

Arianna Huffington, suosnivačica HuffPosta i izvršna direktorica Thrive Global-a, sutra će proslaviti sedamdeseti rođendan. Iako mnogi zaziru od tih “okruglih” brojki, Huffington je nadolazeći rođendan iskoristila kao priliku za refleksiju. Objavu u kojoj objašnjava što je za nju starenje prenosimo u cijelosti.

Povezano:

“S kćerima i sestrom sam u posljednje vrijeme često u obiteljskoj kući u Los Angelesu. Dok sam čistila garažu naišla sam na desetke starih dnevnika i bilježnica ispisanih mnoštvom misli i ciljeva, briga i snova iz svojih dvadesetih. I dok sam čitala bilješke stare gotovo pola stoljeća, nisam mogla da ne primijetim četiri stvari. Prvo, koliko sam rano znala što je zapravo važno u životu. Drugo, kako sam se loše ponašala prema tom znanju. Treće, koliko su iscrpljujuće za mene bile moje tadašnje brige i strahovi. I četvrto, kako se naposljetku ispostavilo da su tadašnje brige bile malene.”

Starenje je oslobađajuće

“Kada dočekujem sedamdesetu godinu u karanteni, vidim koliko je lakše živjeti život koji želim sada nego dok sam bila mlađa. A to je, po meni, pravi dar starenja. Kada o smrti ne mislite kao o kraju, starenje vam može biti samo oslobađajuće. Sve što je nebitno nestaje, ne morate tražiti ničije odobrenje za ono što želite učiniti i ne morate se opterećivati zastrašujućim planovima za budućnost. Napokon sam naučila, kao što je rekao i Montaigne, “da je u mom životu bilo puno strašnih stvari, ali većina ih se nikada nije dogodila.”

“Bila sam jedno od one djece koja kao da su se rodila “stara”. Nikada nisam razumjela stav koji prevladava u većem dijelu zapadnog svijeta, gdje se starenje tretira kao bolest koju treba izbjegavati. Kao što su me moji stari dnevnici podsjetili, ja sam uvijek čeznula za mudrošću koja dolazi sa starošću i iskustvom. Ipak dolazim iz kulture koja odiše antikom. Uvijek sam voljela kako se kod nas, u grčkim samostanima, opat i opatica nazivaju geronda i gerondisa, što u prijevodu znači starac i starica; iako su oni često tek u četrdesetima ili pedesetima. Međutim, te im titule nisu dodijeljene zbog starosti, već zbog njihove mudrosti i bliskosti s Bogom. Doista, starenje je povezano s mudrošću u gotovo svakoj duhovnoj i filozofskoj tradiciji.”

A što o starosti kažu velikani?

“Ne bojte se starenja tijela”, napisao je Lao Tzu, “jer je to način na koji tijelo traži korijen.” Konfucije je u svojim Kazivanjima pak prikazao ciklus života kao putovanje koje nas vodi bliže božanskom i našim vlastitim srcima. U Jobu nam je rečeno “u staraca je mudrost, a dug je život razboritost.” I zapamtite da je Mojsije imao 80 godina kad je vodio Izraelce iz Egipta! U hinduizmu je život, poput godišnjih doba, podijeljen na četiri dijela. Prvo si student. Zatim podižeš obitelj. Treći je korak početak povlačenja, a četvrti označava potpunu odvojenost od svjetovnih stvari. Paradoks dobrog života je kako se odvojiti od ovozemaljskih stvari, a pritom ostati potpuno angažiran u svijetu.”

Rođendan stiže u izazovnim vremenima

“Ono što najviše volim kod navršavanja sedamdesete je što mogu biti u potpunosti angažirana oko izgradnje tvrtke u jednom od najizazovnijih vremena – onom koje iziskuje promjene ljudskog ponašanja kako bismo vodili zdravije, produktivnije i empatičnije živote. I to s većom radošću, manje stresa i brige oko sitnica, te bez opsjednutosti rezultatima.”

“Život je ples između truda da se nešto dogodi i puštanja da se to dogodi, i nikad ne treba zaboraviti da se on oblikuje iznutra prema van. Ako na starenje gledamo samo kao na progresivni gubitak, gubimo iz vida sve što smo stekli. Ako imamo sreće i ostanemo zdravi, nema razloga da ne nastavimo graditi i stvarati. Osnovala sam The Huffington Post sa 55 godina i Thrive Global 11 godina kasnije sa 66. I nikad nisam bila više željna nastaviti učiti!”

“Na svoj 89. rođendan, Nelson Mandela najavio je formiranje The Eldersa, skupine koju čine čelnici iz biznisa, politike i neprofitnih organizacija, okupljeni kako bi riješili hitne globalne probleme. “Ova grupa dobiva svoju snagu,” rekao je Mandela u svom uvodnom govoru, “ne iz političke, ekonomske ili vojne moći, već iz neovisnosti i integriteta onih koji su ovdje. Oni nemaju karijeru za izgraditi, izbore za pobijediti, izborne jedinice kojima treba ugoditi. Mogu razgovarati s kim god žele i slobodni su slijediti staze za koje smatraju da su ispravne.”

Starenje ne možete izbjeći, stoga ne trošite vrijeme na stvari koje nisu važne!

“Ovakva vrsta neovisnosti i mudrosti dostupna nam je, naravno, u bilo kojoj dobi. Ali oni su toliko lakši kada se oslobodimo straha od neuspjeha i neodobravanja. “Hrabrost”, rekao je Platon, “je znanje o tome čega se ne treba bojati.” To je ono što volim kod navršavanja sedamdesetog rođendana: sada kada znam čega se ne trebam bojati, svjesnija sam sebe nego ikad u životu. Možda zato što je puno manje vremena ispred mene nego iza mene, pa ga biram ne trošiti na stvari koje nisu važne.”

“Dok sam prelistavala stare dnevnike, poželjela sam vikati na sebe – poručiti si da se ne brinem i ne sumnjam toliko, već da samo nastavim i riskiram. Nadam se da će što više ljudi moći vidjeti starenje ne kao nešto što treba izbjegavati, već kao nešto što treba prigrliti. I umjesto da razmišljamo o tome kakvi želimo biti kad ostarimo, da zagrizemo za ono najmudrije, najautentičnije i najhrabrije što je već u nama i počnemo odmah živjeti takav život – bez obzira na to koliko godina imamo!”

Foto: Flickr (JD Lasica), Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -