Odlučila stati na kraj diskriminaciji učeći žene kako da same poprave auto

Koliko znate o automobilima? Vjerojatno vrlo malo. Ne brinite, niste jedine. Auto industrija je od samih svojih početaka bila usmjerena prema muškarcima, pretežito zbog toga što žene nekada nisu ni smjele voziti.

Koliko žene znaju o popravku automobila?

U većini zemalja svijeta žene upravljaju automobilom na svakodnevnoj bazi – obavljaju šoping, putuju na posao, odvoze djecu u vrtić i slično. Upravo zbog toga što gotovo nema žene koja ne posjeduje vozačku dozvolu, auto industrije se okreću prema ženama, naročito proizvodnjom automobila. Proizvode automobile jednostavne za upravljanje, praktične, ali i ženstvenog izgleda, kao primjerice SMART auto ili automobili crvene ili ljubičaste boje.

Da, automobili su danas svakodnevica, za žene i muškarce. No kod žena još uvijek postoji jedan problem – što učiniti kada se automobil pokvari? Ne mislimo kada se dogodi neki veći kvar, kao puknuće bloka motora ili kvarovi na elektronici, što ne možete popraviti same kod kuće. Mislimo na jednostavne stvari, poput promjene gume, zamjene ulja i slično. Znate što treba napraviti kada vam pukne cijev od hladnjaka ili se auspuh rasklima?

Popravci na automobilu su često skupi, a automehaničarske radionice i za najjednostavnije popravke ‘masno naplaćuju’, naročito kada za klijenta imaju ženu. Zašto? Zbog jednostavne pretpostavke da žene ‘nemaju pojma’ o autima i problemima s kojima se mogu susresti, pa im naplate i ono što ne treba ili ne poprave uopće, nego samo ‘zakrpaju kvar’ da mogu istu uslugu naplatiti i drugi put.

Girls Auto Clinic – edukacijom o automobilima do osnaživanja žena

Kako bi stala na kraj takvim iskorištavanjima, Patrice Banks iz Philadelphije, SAD-a, odučila je uzeti stvari u svoje ruke, postati automehaničarka i pokrenuti vlastiti biznis pod nazivom Girls Auto Clinic, koji osnažuje i podučava žene o automobilima.

„Moje se znanje o automobilima sastojalo od okretanja ključa i kretanja. Iako sam najbolja u bočnom parkiranju, jedva sam znala otvoriti haubu automobila“, napisala je Patrice Banks na web stranici Girls Auto Clinic.

Ova inženjerka po zanimanju 2012. godine je upisala tečaj kako bi postala certificirana automehaničarka i u isto vrijeme formirala ideju o vlastitom biznisu, piše Black Enterprise.

Kada je završila tečaj odlučila je svoja znanja pretvoriti u praktične vještine pa je počela volontirati u jednoj automehaničarskoj radionici, a u drugoj je stekla iskustvo u vođenju administrativnih poslova , također volontiranjem.

Nedugo nakon toga, dala je otkaz na mjesto inženjerke i počela se automobilima baviti puno radno vrijeme. Kako ideja o Girls Auto Clinic ne bi propala, počela je organizirati besplatne radionice za žene, koje je podučavala o automobilima i popravcima automobila. Uskoro je dobila pažnju lokalnih medija, ali i potpore u obliku sponzorstva.

automehaničarke_1

Njezina radionica uključuje prezentacije o dijelovima automobila i kako bi oni trebali izgledati, zašto je važno znati koji vam je broj šasije, koji je optimalan pritisak guma ili kada treba mijenjati ulje. Između ostalog, polaznice radionica uči i pregovaračkim vještinama koje će im biti potrebne ako ih mehaničarske radionice pokušaju prevariti.

Radionice održava diljem Philadelphije, ali i šire, a za one koji ih ne mogu pohađati, Patrice Banks je napisala priručnik „Girls Auto Clinic Glovebox Guide“, koja odgovara na neka važna pitanja poput: „Koliko bi često trebala mijenjati zračni filter?“, „Što znači koje svijetlo na upravljačkoj ploči?“ ili „Što napraviti kada se auto pregrije?“.

Banks je pokrenula i crowdfunding kampanju na Indiegogu kojom nažalost nije uspjela prikupiti željeni iznos za razvoj biznisa.

Na blogu u sklopu web stranice Banks nudi i neke korisne savjete o automobilima koje bi svatko trebao znati.

automehaničarke_2

Automehaničarke su u Hrvatskoj rijetkost

U bilo koju automehaničarsku radionicu da uđete, poslužit će vas muškarac. To nije ni čudno s obzirom na to da su automehaničarke kod nas prava rijetkost, pogotovo kad govorimo o vlasnicama radionica.

U Hrvatskoj zapravo postoji samo jedna registrirana automehaničarka i njeno je ime Irena Petir, a tim se poslom bavi već 26 godina, piše RTL. Irena smatra da su mehaničarke rijetkost zbog postojećih predrasuda u društvu.

Antonela Šelimber, učenica 2. razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu, jedina je djevojka koja se u toj školi školuje za automehaničarku.

„U početku mi je bilo čudno što sam jedina djevojka, a i kolegama je moj odabir bio neobičan. Ipak, s vremenom su se svi navikli i sad odlično funkcioniramo“, rekla je Antonela za Večernji list.

Trenutačno ovu školu pohađaju 32 učenice, koje čine oko 5% svih učenika škole.

„Prije možda desetak godina imali smo jako malo djevojaka i to u biti su bila zanimanja urar, zlatar, puškar… Međutim ovih godina imamo i učenice koje idu na zanimanje automehatroničar – novo zanimanje, spoj autoelektrike i automehanike, ali evo ove godine imamo učenicu koja je upisala za zanimanje elektroinstalater”, rekao je nastavnik škole Darko Josip Zrinjan za N1.

Foto: Girls Auto Clinic

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više