Koje su barijere ženama u financijskom sektoru?

Više od 80% žena koje rade u financijskom sektoru uvjereno je u svoju sposobnost vođenja i ispunjenja vlastitih ambicija. Pokazalo se da i one preuzimaju inicijativu. Više od 60% tvrdi kako je pregovaralo o unaprjeđenju u posljednje dvije godine. Ipak, riječ je i dalje o znatno manjem postotku, u usporedbi s ostalim industrijama.

Povezano: Galerija: 22.10.19. Women in Finance

U zadnjih par godina, PwC je proveo dva istraživanja na ovu temu na tržištu u Engleskoj i Americi. U Engleskoj, žene su u sektoru financija i bankarstva plaćene čak 31% manje, što je najveća razlika u svim sektorima. Ista se stvar pokazala u Americi.

Vjeruješ u ono što vidiš: Rušenje prepreka ženskom napretku u financijskom sektoru

Istraživanje je pokazalo kako financijski zaostaje za drugim sektorima. To se najviše odnosi na rješavanje mnogih prepreka koje sprečavaju žene dosegnuti svoj potencijal. Više od polovice žena u financijskom sektoru vjeruje kako raznolikost zaposlenika (spol, etnička pripadnost, dob) može biti prepreka napredovanju u karijeri. Više od polovice također je zabrinuto zbog činjenice da imaju djecu koja bi mogla imati utjecaj na karijeru. Gotovo 60% novopečenih majki u financijskom sektoru osjeća kako su nakon povratka na posao previdjele mogućnosti napredovanja u karijeri.

Žene se slažu kako bi poslodavci trebali poduzeti određene korake za stvaranje prilika za napredovanje. Smatraju kako trebaju stvoriti pravedne i transparentne procese unaprjeđenja i ocjenjivanja. Ulaganje u programe za obuku i daljnje obrazovanje zaposlenika također je iznimno bitno. Organizacijske uloge, razine i kriteriji napredovanja trebali bi biti jasnije definirani. Time bi zaposlenici razumijeli što se od njih očekuje kako bi napredovali na sljedeću razinu.

barijere za žene u financijama

Činjenica je kako žene moraju više raditi kako bi se popele na vrh poduzeća i ostale na njemu

Također, uspostavljanje veće fleksibilnosti od posebne je važnosti i za zaposlenika i za poslodavca. Danas fleksibilnost nije samo balansiranje profesionalnih i privatnih obaveza. Za generacije koje tek dolaze to su veća očekivanja, povezana s digitalno omogućenim načinima rada. Međutim, mnoge žene vjeruju da fleksibilnost i dalje nosi stigmu koja bi mogla naštetiti njihovoj karijeri. Ključni dio toga je pretpostavka da se fleksibilnost nužno ne odnosi na skraćeno ili puno radno vrijeme, već na to kada i gdje se posao obavlja.

Izvješće o radu Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu pokazalo je kako u sektoru financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja ima više žena nego muškarca, i to gotovo 70%. U tom sektoru prosječna plaća žena izrazito je niža (za više od 20%). Udio žena u upravama dioničkih društava čije su dionice (na dan 31.12.2017.) bile uvrštene na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza d.d. (u obzir nisu uzeta društva koja su bila u stečaju ili likvidaciji) iznosio je 12,54%, dok je udio žena u nadzornim odborima navedenih društava iznosio 21,73%. U usporedbi s europskim prosjekom koji iznosi 16,2%, jaz u plaćama u Hrvatskoj s 13,19% manji je, no on je opasniji jer, za razliku od EU28 gdje je trend smanjivanja jaza u plaćama, u Hrvatskoj on još od 2010. kontinuirano i odlučno raste. Akumuliranjem raznih oblika diskriminacije žena nastaje jaz i u mirovinama. Naime, žene se i dalje teže zapošljavaju te se zapošljavaju u slabije plaćenim sektorima, u prosjeku rade više sati tjedno nego muškarci (uključujući neplaćeni rad brige o kućanstvu i obitelji), imaju više prekida rada zbog porodiljnog i roditeljskog dopusta te sporije i rjeđe napreduju od muškaraca.

Ono što je zanimljivo je mišljenje milenijske generacije žena u ovom sektoru. One cijene puno veću ravnotežu između privatnog i poslovnog života i očekuju je od svog poslodavca. Također, vrlo su ambiciozne, traže prilike za razvoj karijere u inozemstvu i smatraju se sposobnima za vodeće pozicije.

Povezano: Žene u financijama otkrivaju 5 tajni uspješne karijere

Različitost je rješenje, a ne problem koji treba riješiti

Upravo o barijerama s kojima se susreću žene na prošlogodišnjoj konferenciji Women in Banking govorila je Tamara Maćašović, partnerica i članica Uprave PwC Hrvatska. Tamara je iskreno progovorila o nedostatku žena na najvišim pozicijama te kako ona svojom pozicijom u upravi ruši predrasude.

Milenijske generacije žena traže poslodavce koji imaju osjećaj za jednakost i različitost. Većina smatra kako je upravo to politika gotovo svih poslodavaca kod odlučivanja o zapošljavanju. Timovi s jednakom zastupljenošću spolova djeluju bolje od timova u kojima dominiraju muškarci u smislu prodaje i dobiti. Pokazalo se da su tvrtke s najvećom zastupljenošću žena u upravama ostvarile značajno veći financijski uspjeh od onih s najmanjom zastupljenošću.

Povezano: Žene kao financijski direktori donose veću dobit!

Prema posljednjoj anketi PwC-a o mišljenjima predsjednika uprava, danas žene čine negdje oko 10% liderica u sektoru financijskih usluga. Ali zato, naši strateški konzultanti predviđaju da će u idućih 20 godina, žene činiti trećinu svih novih predsjednika uprava ili izvršnih direktora u sveukupnom gospodarstvu. Nesumnjivo je da žene moraju dalje razvijati vještine koje grade njihovo samopouzdanje i podupiru njihovu izvedbu, a organizacije se trebaju mijenjati kako bi žene bile jednako nagrađivane i kako bi se bolje pripremili za budućnost.

Članak napisan u suradnji s PwC Hrvatska.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pleter

Iz prve ruke smo saznali kako izgleda podjela Pleterovih obroka, srce...

Svaki dan dolaze nove informacije s područja pogođenih potresom, a zadnje negativne odnose se najviše na državnu tvrtku "Pleter Usluge". Naime,...
- Advertisment -