‘Bebač&Bebačica’ i ‘Kredica Bebica’–poslovne ideje rođene na porodiljnom

Da mnoge dobre poslovne ideje nastanu za vrijeme porodiljnog dopusta, dokaz je i Martina Zadnik, vlasnica ‘Lipsha designa’ i ime koje se krije iza simpatičnog branda ‘Bebač&Bebačica‘.

„Nakon 12 godina rada u izdavaštvu, našla sam se na prekretnici, kako profesionalnoj tako i privatnoj. Novine u kojima sam radila ugasile su se, a ja sam se našla na burzi. Zbog krize nisam bila sigurna da li nastaviti dalje u dizajnerskim vodama ili se okrenuti i posvetiti privatnom životu te osnovati obitelj“, ispričala je Martina koja nije bila sigurna kako će izgledati njezin životni i poslovni put.

Bebač&Bebačica- inspiraciju našla u sinu Viti

Lipsha design ipak je nastao spontano, kada je nenadano postala majka. Kako je njena beba rasla, kao i svaki ponosni roditelj poželjela je sve doživljaje i stvari koje su obilježile prve mjesece majčinstva negdje zapisati. Klasične radosnice kakve se danas mogu naći na tržištu, nisu Martinu međutim previše oduševile.

„Ništa na što sam naišla nije odgovaralo mojim željama i nije u potpunosti zadovoljavalo moje potrebe. Radosnice koje sam pronašla bile su prilično zastarjelog dizajna ili prepune fotografija tuđe djece sa besmislenim citatima“, požalila se.

Onda je prije nešto više od pola godine, u lipnju 2014. došla na ideju da nešto i poduzme po tom pitanju i da osmisli svoju vlastitu radosnicu, jer na posljetku, dizajn je i bio njena struka. Martina se odlučila na otvaranje vlastitog obrta i kretanja u solo poduzetničke vode.

bebač_i_bebačica
Radosnica Riznica sjećanja: Gledaj kako rastem

Ovoj novopečenoj poduzetnici inspiracija je od samog početka bio njen sin Vito, pa je tako prva radosnica koju je napravila bila za njega.

Nakon toga, kao i mnoge poduzetnice koje tek kreću u svijet poslovanja, prodaje i borbe, glavni oglašivački kanal pronašla na društvenim mrežama, odnosno Facebooku. Nije niti sanjala kako će se brzo cijela priča početi razvijati.

„Tamo sam se predstavila i dobila neočekivano pozitivan odjek. Nakon samo par sati stigla je prva narudžba. Jako puno mama, sestara, kumova, prijateljica i baka se javljalo s upitima gdje se može kupiti radosnica. Izrađujem ih inače pod nazivom ‘Riznica sjećanja: Gledaj kako rastem’. Osim standardnog izgleda, ona može biti upotpunjena i slikama vaše bebe.Tako se u biti stvorio moj brand pod nazivom Bebač&Bebačica’ – objasnila je Martina.

No, njezina inspiracija nadišla je radosnice, pa je počela izrađivati i postere pod nazivom ‘Kredica bebica‘, koji su osmišljeni po uzoru na svjetski trend ‘Chalkboard’.

Kredice su, rekla je dizajnerica, jako dobro prihvaćene među studentima i mlađim osobama koji žele malo drugačiji tip poklona za rođendan ili maturu, dok mame više naručuju radosnice, iako se često vraćaju po poster jer je on zanimljiv detalj u dječjoj sobi.

bebač_i_bebačica_1
poster Kredica bebica

Takav jedan poster na specifičan i zabavan način predstavlja presjek uspjeha prve godine djetetova života. Po potrebi to može biti bilo koji rođendan, pa čak i proslava mature, objava zaruka, vjenčanje. Također se može napraviti kao posteri odbrojavanje tjedana trudnoće.

“Ne mogu više zamisliti da odgovaram nekom drugom”

Kako današnje tržište zahtjeva inovativnost i raznovrsnost, Martina je svoj obrt usmjerila i širim grafičkim uslugama, poput izrade vjenčanih albuma, vizualnih grafičkih rješenja za tvrtke, obrade fotografija te fotografiranjem beba, ali i obitelji.

„Važna stvar na kojoj trenutno radim je trudnički dnevnik, malena slatka knjižica u koju će trudnica zapisati sve što prolazi u tih čarobnih devet mjeseci. No taj je dnevnik još u izradi jer sam si postavila visoku ljestvicu i želim da bude poseban i prepoznatljiv. Produkcija je visoka i kvalitetna pa i sama izrada zahtjeva još malo vremena. A i pokušavam pronaći sponzora koji bi ipak malo pomogao u samoj završnoj produkciji“, kazala nam je Martina koja je, čini se, uvijek u potrazi za novim proizvodima koje će ponuditi širokoj ciljanoj skupini.

bebač_i_bebačica_2
Trudnički dnevnik

Nakon godina provedenih radeći u tvrtki, okružena ljudima, Martina danas funkcionira kao ‘one man bend’ i svoj posao obavlja iz relativno mirnog kućnog ureda. Radno vrijeme joj je fleksibilno, a ovisi o količini narudžbi.

„Dugo godina radila sam u redakciji gdje radno vrijeme nije postojalo i radilo se ‘do kad se mora’ i ponukana tim iskustvom organiziram si posao bolje i kvalitetnije. Jako mi je važno biti prisutna u životu svog djeteta i sretna sam da imam tu mogućnost. Prednost rada od kuće je upravo to da u bilo kojem trenutku mogu ugasiti računalo i baviti se s privatnim životom“, poručila je. Dodaje da iako nije jednostavno skupiti hrabrost i snagu za započinjanje privatnog posla u vrijeme krize, sve to joj predstavlja izazov i trenutno ne razmišlja o drugom zaposlenju ili povratku u korporativni svijet. Pomisao da nikome ne odgovara, osim samoj sebi, za nju je, tvrdi, neprocjenjiva.

U svom obrtu je i zaposlena, jer se htjela maknuti s burze i početi si uplaćivati zdravstveno i mirovinsko osiguranje, što joj je bilo bitno. Novu radnu snagu za sada ne misli primati, jer tek razvija strategiju pozitivnog poslovanja uz pomoć ranije stečenog iskustva gdje je godinama surađivala s pr-om i marketingom, što joj uvelike olakšava rad.

Iako Martina isključivo od svog posla još uvijek ne može živjeti, primjećuje kako se njezin doprinos itekako osjeti na kućnom budžetu.

Stoga ne čude niti njezini planovi koji uključuju pokušaj plasiranja i predstavljanja na inozemnom tržištu, što objašnjava, nije jednostavno ali je u fazi ispitivanja u susjednoj Austriji i nada se pozitivnim rezultatima. No, prodaja u trgovinama trenutno ju ne zanima previše jer Facebook smatra odličnom platformom za pokretanje posla i predstavljanje proizvoda javnosti, ako ga se zna koristiti na kvalitetan i pravilan način.

foto: Goran Stanzl, Pixell/facebook stranica Bebač&Bebačica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više