Biznis akcelerator: Sve što morate znati o marketingu ako se bavite profesionalnim uslugama

Budući da tvrtke u ženskom vlasništvu rastu vrlo teško i sporo iz niza razloga, Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria nedavno je pokrenuo biznis akcelerator. Akcelerator je namijenen tvrtkama u ženskom vlasništvu koje posluju već duže vrijeme, ali i poduzetnicama početnicama.

Uz niz online i offline edukacija na temu marketinga, na našem Facebook liveu vodili su se zanimljivi razgovori koje je moderirala Alma Saganić.

Drugi po redu razgovor bio je s Tanjom Puretom, psihologinjom i jednom od prvih coacheva na našem tržištu. Tanja je u razgovoru objasnila razliku između B2B prodaje i promidžbe i prodaje i promidžbe prema krajnjim korisnicima te predstavila jedinstveni e-coaching program njezine tvrtke Ramiro, nazvan „Moj life coach.“

Formiranje cijena usluga

Prvo što je Alma pitala Tanju bilo je kako formirati cijenu za svoje usluge. To je ono što mnoge poduzetnice zanima i što nije nimalo jednostavno odrediti.  „Formiranje cijena je najteža stvar s kojom se možemo suočiti. S jedne strane, moramo vidjeti postoje li slični proizvodi i usluge na tržištu, koji je raspon cijena, što se dobiva za koju cijenu i sl. Ako ne postoji na našem tržištu, sigurno postoji negdje u svijetu. Drugo, treba vidjeti koja je cijena našeg troška. Ako su nam troškovi visoki, naše cijene neće moći biti niske“, započela je Tanja.

„Nemojte nikada biti najniži cijenom jer se onda uvijek postavlja pitanje kvalitete. Postavlja se i pitanje hoćete li moći opstati. Morate biti konkurentni na tržištu“, dodala je.

 E-coaching program „Moj life coach“

U razgovoru s Almom, Tanja je predstavila i  „Moj life coach“. Radi se o potpuno novom i jedinstvenom programu na hrvatskom jeziku za samopomoć u rješavanju životnih problema, usvajanju poželjnih navika, donošenju kvalitetnih odluka i općenito osobnom razvoju.

„To je posve novi proizvod, ne postoji ništa slično na našem jeziku niti se ikada o tome pričalo i naravno da izaziva puno pitanja. Bilo je jako važno napraviti dobar PR kako bismo ljudima objasnili što je to, za koga je i kakve efekte može imati. Nakon toga je išla kampanja putem društvenih mreža.“

Kao i mnoge naše sugovornice, naglasila je važnost dobrog PR-a, bez obzira o kojem se proizvodu ili usluzi radi.  „Ako vas zovu mediji i pitaju na neki komentar, odgovore na pitanja, članak… Treba se odazvati. Novinari trebaju relevantne informacije, vi kao stručnjak dobivate medijsku pozornost i na taj način se održavaju kontakti.“

Što se tiče određivanja cijene Ramirovog e-coaching programa „Moj life coach“, Tanja kaže da je cijena vrlo povoljna u odnosu na konkretan alat koji nude.

„Dali smo toliko povoljnu cijenu da nitko ne može reći da mu je nedostupna i da si ne može priuštiti mjesečnu cijenu od 74 kune“, rekla je.

Ova usluga prodaje se kao proizvod na web shopu i plaća se na mjesečnoj bazi. Ukoliko nakon prvog mjeseca više ne želite koristiti ovu uslugu, možete jednostavno prestati.  Čak i nakon proteka vremena kojeg ste uložili u sebe, uvijek ga možete ponovno odabrati i iznova mu se vratiti.  Kako kaže Tanja, „Moj life coach“ je kompleksan i tehnološki i psihološki i pravno i ekonomski ali sigurna je u njegov uspjeh.

B2B prodaja i promidžba vs. prodaja i promidžba krajnjim korisnicima

Za kraj, Tanja i Alma su se dotakle razlika između B2B prodaje i promidžbe te prodaje i promidžbe prema krajnjim korisnicima.

„Kada pričamo o drugim tvrtkama, sama promidžba kroz reklame na društvenim mrežama manje snažan faktor. Tu je najsnažniji faktor direktan kontakt. S druge strane, krajnji korisnik kompletnu informaciju mora dobiti sam i sam se odlučiti bez naše direknte pomoći.”

U B2B prodaji najvažniji kanal je direktan kontakt s klijentima. Uvijek treba napraviti sastanak jedan na jedan. Tanja govori da je to jedno od prvih znanja koje je naučila kao poduzeznica. Naglasila je i kako se ne bismo trebali sramiti stati iza svog proizvoda i dobro ga predstaviti zainteresiranima.

„Možda će odmah postati vaši klijenti, možda za nekoliko mjeseci, a možda i godina“, kazala je. Važno je zainteresirati klijente u razgovoru jedan na jedan. Kod obraćanja krajenjem korisniku, slabost predstavlja činjenica da niste u neposrednom kontaktu s njim i trebate više i češće koristiti druge alate koji će vam poslužiti da se predstavite na najbolji mogući način.

Foto: Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više