Što rast cijena goriva znači za građane?

Cijena goriva u zadnjih nekoliko mjeseci draštično se povećala, a za sobom povlači poskupljenja drugih proizvoda. Povećani troškovi života mnogim su građanima teret, a kako i zašto dolazi do poskupljenja goriva i kako je to povezano s cijenama drugih proizvoda i usluga donosimo u tekstu.

Zašto je gorivo skuplje?

Cijene goriva su počele rasti prije više od pola godine. Zbog početka smirivanja pandemije u listopadu prošle godine, povećane aktivnosti i oporavka gospodarstava diljem svijeta, rasta tečaja američkog dolara s kojim se trguje naftom, ali i početka ruske invazije na Ukrajinu cijene goriva i drugih energenata su sve više.

Prije nešto više od pola godine cijene dizela i benzina bile su oko 10.5 kuna za litru, a zadnjih mjeseci su prešle 13 kuna. Cijena benzina, dizela i ostalih derivata na benzinskim crpkama ovisi o cijeni barela nafte na svjetskim naftnim burzama, ali to je samo jedan dio onoga što utječe na cijenu goriva. Cijena po kojoj potrošači na benzinskim postajama toče gorivo za automobile formira se tako da trgovci koji građanima prodaju gorivo uračunaju cijenu barela sirove, neprerađene nafte, troškove crpljenja sirove nafte, njezin prijevoz do rafinerija, trošak rafinerijske prerade i transporta derivata do benzinskih crpki što čini oko 30 do 35 posto, trošarine i PDV koje plaćaju državi što čini 60 posto cijene i maržu, što je zarada koju trgovci imaju od prodanog goriva.

S obzirom na to da je transport Crnim morem postao prilično nesiguran zbog ruske agresije na Ukrajinu i to doprinosi povećanju cijene goriva.


Pročitajte više: Poskupljenje je udarac na mnoge tvrtke! Evo kako gotovo bezbolno podići cijene svojih usluga


Skuplji život za građane

Kako cijena goriva raste, tako rastu i drugi troškovi života. Naime, tvrtke koje se bave prijevozom imaju povećane troškove pa samim tim moraju podizati cijene svojih usluga kako bi mogle plaćati troškove koje imaju, isplaćivati plaće zaposlenicima i ostalo.

S obzirom na to da je Ukrajina veliki proizvođač i izvoznik pšenice, a zbog ruske invazije brojne su ukrajinske luke zatvorene i otežan je prijevoz, i to povećava cijenu prehrambenih proizvoda u svijetu. Rusija je također veliki proizvođač, ali zbog sankcija mnogih zemalja, sve se manje ruski poljoprivredni i ostali proizvodi uvoze u Europu pa i svijet.


Pročitajte više: Hoće li uvođenje eura oslabiti hrvatske poduzetnike? Stručnjakinje se slažu, do promjena će doći, ali ne moraju nužno biti loše


Svaki proizvodni i prodajni korak je skuplji

Evo kako viša cijena goriva za sobom povlači ostale cijene. Hrvatska uvozi dosta svinjskog mesa i kruha i pekarskih proizvoda. Proizvođač je povisio cijenu zbog nedostatka pšenice i drugih proizvoda na tržištu. Tvrtka koja to želi uvesti u Hrvatsku mora platiti prijevoz po višoj cijeni onome tko joj proizvode dovozi, a prijevoz je zbog goriva skuplji. Kad trgovac stavlja proizvode na police za prodaju, mora uračunati višu cijenu proizvoda koju je platio, cijenu prijevoza, ali i maržu kako bi nešto zaradio. S time nabavlja nove proizvode, isplaćuje plaće i ostale troškove. Naravno, mora paziti da poštuje tržišno natjecanje i konkurenciju i svoju zaradu ne može povećavati koliko želi jer bi mogao ostati bez kupaca.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -