Poskupljenje je udarac na mnoge tvrtke! Evo kako gotovo bezbolno podići cijene svojih usluga

Poskupljenje je pred vratima, a poskupljenjem energenata mnogi će poduzetnici biti prisiljeni podići cijenu vlastitih proizvoda i usluga. Radi se bolnom procesu za obje strane – klijenti bi se mogli osjećati ugroženo i prevareno, a poduzetnici poskupljenjem riskiraju neugodne razgovore i gubitak dijela klijentele.

Najavljeno poskupljenje za poduzeća je već nastupilo, a za građane bi moglo pokucati na vrata već 1. travnja. Poskupit će energenti kao što su nafta i plin te struja. Vijest je potvrdio i Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, uz napomenu da će Vlada napraviti sve u svojoj moći da do poskupljenja ne dođe prije tog roka.

Udarac na građane, ali i poduzetnike

Osim što su viješću šokirani građani, koje očekuju velike promjene u naplati potrošnje struje i grijanja te benzin, poskupljenje je pogodilo i domaće poduzetnike kojima naglo raste cijena održavanja poslovanja. Istovremeno se radi o neugodnom iznenađenju za njihove novčanike, ali i o neugodnom iznenađenju za njihove klijente – mnogi su poduzetnici primorani podići cijene svojih usluga i proizvoda.

Zato smo pitali naše coacherice i konzultantice postoji li način za bezbolno dizanje cijena i na koje načine bi poduzetnici mogli opravdati poskupljenje. Jasno, u ovom slučaju opravdanje postoji i osim što je realno, ljudi su upoznati s njime, međutim, tako delikatnoj materiji možda je bolje pristupiti s oprezom i par aseva u rukavu.

“Situacija je malo složenija. Ako govorimo o uslugama, njih je uvijek teže objasniti nego fizički proizvod. Svaki poduzetnik uvijek mora imati uvid u svoju kalkulaciju na temelju koje formira cijene usluga. Ako poduzetnik podiže cijene da bi opstao, mora mijenjati plan djelovanja, tj. morat će pronaći omnichannel kojem će biti prihvatljiva njegova cijena,” ističe coacherica Gordana Kadoić.

S njom se slaže i Sanja Varlaj, koja tvrdi:

„Kada pričamo o povećanju cijena svojih usluga to nikada nije ‘bezbolno’.  Uglavnom nitko ne voli plaćati odjednom više za nešto što je donedavno koštalo manje. To je ljudska priroda i uvijek će tako biti. No, to ne znači da poduzetnici trebaju biti u strahu od dizanja cijena. Ako zaista poznajemo našu ciljnu skupinu, ako postupamo po našim vrijednostima i etično, onda će promjene cijena proći puno bolje kod obje strane.“


Pročitajte više: Ponavljajte za nama: “Ok je da sam nekima preskupa”


Rješenje je u dobroj pripremljenosti, znajte s čime raspolažete

Ključ je u definiranju problema, ističu stručnjakinje. Prije nego krenete u bilo kakve razgovore prema van, važno je sjesti s najbližim suradnicima i detaljno raspraviti situaciju, objasniti što se događa i koji su vaši koraci u rješavanju.

„Ako je poslovanje posloženo i kalkulacija troškova jasno pokazuje da će, ako do poskupljenja ne dođe moguće patiti vaše poslovanje, potrebno je isto i napraviti. Zapitajte se tko ili što ima prioritet i imate li vi pravo ugroziti to poslovanje ne podižući cijene? Ne zaboravite da inflacija i povećani životni troškovi utječu i na standard vaših zaposlenika te će oni možda tražiti povišicu? Od kuda ćete ju dati ako se i vaš zasluženi profit smanjuje? Kakve bi to posljedice moglo imati? Ili ćete smanjivati troškove i time ugroziti postojeći kvalitetu proizvoda i usluga? Rekla bih da moramo sjesti odnosno razgovarati kroz razne kanale sa svim internim i eksternim dionicima firme (zaposlenici, dobavljači, kupci, ostali poslovni partneri, uprava) i jasno objasniti odluku koju ste donijeli s konkretnim argumentima zbog čega je neupitna i koje bi bile posljedice da se to nije desilo,“ podsjeća Sanja.


Pročitajte više: Kako opravdati povećanje cijena?


Važnu ulogu u poskupljenju igra i ulazak Hrvatske u Eurozonu

“Situacija u kojoj se naša država sada nalazi je priprema za ulazak u Euro zonu prema kojoj nema izuzetaka jer iskustva drugih članica koje su prije nas ušle u Euro zonu su bila poskupljenja u prosjeku 30%, no svaki je sektor različito pripremio cjenovnu politiku. Ovdje govorimo o strategiji koju Hrvatska kao država treba pripremiti kako bi udar poskupljenja bio što prihvatljiviji, no nikakve aktivnosti nisam do sada pročitala s njihove strane, za sada se pušta građane da se sami snalaze, a time i poduzetnike.”

Gordana podsjeća i da važnu ulogu u cijeloj priči imaju i mediji koji često prenapuhuju strah. “Mediji su ti koji potenciraju strah kod poduzetnika i ne znači da svaki poduzetnik koji nudi usluge nužno mora podići cijene da bi opstao. Važno je samo da zna što mu sve ulazi u trošak poslovanja i da li s trenutno cijenom pokriva te troškove, te s duge strane ostaje li mu i u kojoj visini zarada zbog čega je i ušao u poduzetništvo.


Pročitajte više: 5 znakova koji govore da trebate odmah povećati svoje cijene


Rast cijena nije bezbolan, ali možete ga najavom olakšati

Iako se mnogi slažu da ne postoji bezbolno podizanje cijena, čitav je proces moguće olakšati – potrebno je dobro osvijestiti o čemu se radi i zašto dižete cijene. Svi volimo dobru argumentaciju. Nakon što ste stavili na papir svoje ciljeve, važno je pažljivo osmisliti komunikacijski plan – kako ćete iskomunicirati promjene u iznosu cijene! Coacherica Sanja smatra kako bi pomoći mogla i najava poskupljenja, period u kojemu se vaši klijenti pripremaju za rast cijena.

„Moj osobni stav je da se treba najaviti. Postoje različiti kanali i načini kako se to može i treba napraviti.  Mislim da je to fer i pošteno. Naravno velika je razlika od industrije do industrije i poslovnih običaja koji tamo vrijede. Uz to, puno ovisi i o načinu vašeg poslovanja, odnosima s klijentima i razinom povjerenje koje dijelimo s poslovnim suradnicima,“ ističe ona i zaključuje.

„To su “krizne situacije” u kojima dolazi do izražaja ono što smo i kako poslovali sa svima u vremenima kada je sve bilo dobro. Nekima će taj postupak biti puno lakši , a nekima ipak dosta riskantan. Najveća odgovornost poduzetnika je prvenstveno prema firmi koju vodi i ljudima koji žive od njenog poslovanja. To bi trebalo biti dovoljno za poslovnu odluku u skladu s vrijednostima firme.“

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ljetni recepti

Brzi, a hranjivi: 4 jednostavna ljetna recepta za vruće dane

Kuhanje ljeti bitno je drugačije od kuhanja tijekom ostatka godine. Ne želimo paliti pećnicu ako nije potrebno, a i općenito nam...
- Advertisment -