Kako skratiti čitanje opsežnih knjiga na samo 2 sata?

Čitanje je najbolja stvar koju možete napraviti za svoj osobni i profesionalni rast. Međutim, uz osmosatno (ili duže) radno vrijeme i sve ostale obaveze koje vas čekaju kada dođete doma, ponekad je jednostavnije pogledati seriju nego uzeti tu knjigu od par stotina stranica.

Poput mnogih drugih, i vi vjerojatno imate listu knjiga koje želite pročitati. Ono što možda niste znali je da postoji način da pročitate više knjiga u kraćem vremenu, bez pohađanja tečaja brzog čitanja. Da biste brže čitali (ne-fikcijske) knjige, morate razumjeti obrazac koji većina njih slijedi. Razumijevanje ovog obrasca pomoći će vam da brže čitate i zadržavate ono što ste pročitali. Donosimo format koji slijedi većina ovakvih knjiga.

Uvod

U uvodu autor uglavnom nastoji objasniti koja je poanta cijele knjige. Njegov je cilj navesti vas da pročitate ostatak poglavlja. Da bi to postigao, govorit će o svojoj tezi – poruci koju želi poslati – na toliko uvjerljiv način da ćete sigurno biti zainteresirani za nastavak čitanja. Ovaj korak možete ubrzati tako što ćete pročitati posljednji odlomak uvodnih napomena.

Potpoglavlja

Nakon uvoda i prije zaključka, pojedina su poglavlja raščlanjena na više potpoglavlja. Na početku će svakog odlomka (najčešće odmah u prvoj rečenici), autor naglasiti poantu koju želi izraziti, a unutar odlomka pružit će informacije i ilustracije koje idu u prilog njegovom stajalištu.

Povezano: Brzo čitanje – rješenje za zaposlene žene?

U većini je ne-fikcijskih knjiga dovoljno da pročitate prvi i zadnji paragraf kako biste naučili točku ili poantu koju je autor htio istaknuti.

Zaključak

Standardna procedura kojoj su nas učili u školi kada bismo trebali nešto prezentirati bila je da drugima kažete što ćete reći, obradite tu temu, a zatim im prepričate ono što ste im upravo ispričali. Isti se princip koristi i u knjigama.

čitanje

Završne napomene poglavlja trebale bi ponoviti autorovu glavnu točku iz uvoda. Ako je zaključak napisan dobro, autor neće predstavljati nove ideje. Sada kada znate kako je otprilike strukturirana prosječna ne-fikcijska knjiga, pokušajte slijediti sljedeće korake kako biste povećali brzinu čitanja.

Pročitajte sažetak/opis knjige

Dobro napisani opisi knjiga reći će vam u nekoliko stotina riječi (ili manje) o čemu se u knjizi radi, benefitima koje ćete dobiti i tzv. cliffhangerima koji će vas zaintrigirati za daljnje čitanje. Na ovaj ćete način dobiti „podlogu“ na koju će vam biti lakše povezivati dodatne informacije.

Povezano: Što čitati? Pet knjiga po preporuci Ane Keglović Horvat

Odredite cilj čitanja

Nakon što ste pročitali opis zapitajte se što očekujete od knjige. Autor Mortimer Adler tvrdi da postoje četiri razine čitanja – elementarna, inspekcijska, analitička i sinoptična. Na temelju svog cilja čitanja i benefita koje očekujete, znat ćete je li vam dovoljan površan pristup ili malo detaljniji.

Proučite sadržaj

Prije nego počnete čitati proučite na koja je poglavlja knjiga podijeljena. Pogledajte postoje li slabo povezana poglavlja, uvod, priznanja i epilog. Nakon što pročitate sadržaj, odaberite poglavlja koja trebate pročitati kako biste ostvarili svoj cilj.

čitanje

Međutim, imajte na umu da se ono što morate pročitati može promijeniti nakon što počnete čitati. Budite otvoreni za čitanje različitih ili dodatnih poglavlja.

Odredite limit za čitanje svakog poglavlja

Ako ste si dali dva sata kako biste pročitali knjigu, morat ćete postaviti vremensko ograničenje za svako poglavlje. Ako ste u stisci s vremenom a želite pročitati ponešto iz svakog poglavlja, možda ćete morati samo pročitati uvod i zaključak, a zatim prvu i posljednju rečenicu svakog paragrafa. To će vam pomoći da shvatite glavnu autorovu poantu.

U kojim slučajevima ovakvo čitanje nije primjereno?

Ova metoda nije namijenjena svakoj knjizi. Upotrijebite ovo samo kad morate nešto brzo pročitati. Mnoge knjige koje čitate zahtijevaju sporije, pažljivije čitanje, a ne brzinski pregled. To su klasici poput Ane Karenjine, suvremeni romani ili religiozni tekstovi poput Biblije.

Međutim, mnoge suvremene poslovne knjige teške su po idejama i sadržajem. To ne znači da ovim knjigama nedostaje dubina – daleko od toga. One su samo napisane na takav način da prenose ideju na jasan, koncizan i uvjerljiv način, zbog čega ih je lakše čitati brže. Na vama je da odlučite želite li to.

Originalan članak objavljen je na stranici Medium.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Business cafe live

Business Cafe live nakon desetaka tisuća online pregleda!

Nakon održanih 12 online evenata Business Cafea – na kojima smo ugostili poznate poduzetnike/ce poput Paula Bradburyja, Jana de Jonga, Vedrane...
- Advertisment -