Ivana Letica je prvu aplikaciju izradila u srednjoj školi, a danas pliva u IT-u

Ivana Letica od početka svog radnog vijeka, punih 25 godina, pliva IT vodama. Kaže da joj se to oduvijek sviđalo. Studirala je FER, a u struci se zaposlila 1997. godine i otad je u IT-u.

Od Star Warsa i Star Treka do IT-a

Ivana se još kao djevojčica zaljubila u svijet znanstvene fantastike, robotike i IT-a: „Mama me kao malu vodila u kino gledati Star Wars, a kasnije smo gledali i Star Trek. Najbrži brod u svemiru, laseri, roboti, pametni inženjeri, razna neobična bića koji se nadopunjavaju svojim različitostima i čine idealan tim, sve me to fasciniralo“.

Kako joj je tehnologija bila zanimljiva,  u školi je počela programirati, rješavala logičke zadatke i probleme, radila nešto kreativno i kad bi sve na kompjuteru i proradilo, tada bi bila sretna i zadovoljna.

Prvu aplikaciju napravila u srednjoj školi

Prvu „komercijalnu“ aplikaciju napravila je još u srednjoj školi, bio je to njen maturalni rad, a nakon četiri, pet godina, kad je diplomirala na FER-u, već su tu bile web aplikacije.

Kaže kako se tehnologija stalno mijenja i rješava neke drugačije potrebe i probleme.

„IT industrija se stalno mijenja i morate ići ukorak s njom. Nikad ne znate sve, ali zato je važna sinergija ljudi koji rade u timu“, rekla je Ivana.

Data Architect i Product Owner RBA

Kaže kako je u timu lakše učiti i brže se savladavaju prepreke, a ako se i naiđe na problem, uvijek se svi mogu međusobno konzultirati.

„Ako se želite baviti ovim poslom, morate znati što se događa, poznavati širu sliku, isprobavati stvari i učiti nešto novo. Morate držati korak“, naglašava Ivana.

Kaže kako je nekad u pitanju potpuno nova tehnologija te da se onda praktički radi s beta verzijom i traži rješenje problema s kojima još nitko nema puno iskustva: „Nekad sam se više fokusirala na tehničke probleme najnovije tehnologije, a nekad na poslovne probleme koji ne zahtijevaju uvijek najnoviju tehnologiju i najnovije rješenje“.


Pročitajte više: Sanja Balenović, Senior IT Governance Specialist u Raiffeisenu: Teška bolest nije me spriječila da radim punim plućima i budem tu za svoje sinove


Rješenja se pronalaze bez puno filozofije

Ivana je zadnjih godinu dana zaposlena u Raiffeisen banci i smatra da se dobro snašla u novom poslovnom okruženju: „Mi smo agilni tim, surađujemo s ostalim timovima na raznim projektima u banci. Ima dosta sličnosti s mojim prijašnjim poslom, slični su poslovni problemi. Neki tehnički izazovi su slični, dok su neki potpuno novi, to mi je baš zanimljivo – rješavati stvari na drugačiji način“.

„Vodi se briga oko toga da se nađu rješenja i time sam baš zadovoljna, kao i komunikacijom s kolegama jer se ta rješenja nekako pronalaze bez puno filozofije, praktično se pristupa problemu“, ističe Ivana.

Product Owner i Data Architect

Ivana u RBA radi kao Data Architect i Product Owner.

„Product Owner je rola u agilnoj metodologiji, a moj produkt je data platforma i jednim djelom data transformacija. Tu imam malo miješanu rolu, rješavam neke organizacijske probleme, ne samo tehničke, da bi sve skupa funkcioniralo“, kaže Ivana.

Pojašnjava kako postoje razne tehnologije koje omogućavaju integraciju podataka i brzi data stream.

„Time se rješavaju različiti problemi, za različite timove i poslovne korisnike u banci. Ja sam odgovorna za Big Data platformu koja služi tome da timovi koji se bave podacima mogu raditi na standardizirani način, da ne moraju stalno „otkrivati toplu vodu“, nego mogu koristiti gotove funkcionalnosti“, govori Ivana.

Time se pokušava demokratizirati rad s podacima, dobiti na transparentnosti podataka i njihovoj sigurnosti.

„Cilj je da se sve učini bržim, protočnijim i lakšim za korištenje“, naglašava Ivana i dodaje kako se pojavom novih potreba i načina korištenja podataka sve ubrzalo u želji da se podaci što prije obrade i dođu od izvora do korisnika.

Ivana radi u timu koji održava data platformu, surađuje s timovima koji je koriste, brine se za budžet, orijentirana je na to da ta sama platforma i korištenje podataka budu što bolje organizirani te da taj produkt bude zaista koristan poslovnim timovima u banci i IT timovima, u službi klijenata banke.


Pročitajte više: Scrum Master Vlatka Kos: ”Organiziranost i samostalnost nisu prirodne svim ljudima. Ovako ja potičem svoj tim na produktivnost”


IT u bankama omogućuju bolju uslugu korisnicima

Zadnjih godina, dodatno i tijekom pandemije, bankarski se sustav ubrzano modernizirao te se u bankama sve više koriste najnovije tehnologije i rješenja.

„IT ima velik značaj u bankovnom poslovanju, banke to prepoznaju i dosta ulažu u IT, to je način da se ostane u trendu i da se korisnicima pruži bolja usluga“, objašnjava. Danas banke moraju imati odgovor na digitalizaciju financijskih usluga te razne nove mogućnosti koje prije nisu postojale.

„Zamislite da birate između banke u kojoj ne možete plaćati mobitelom i banke u kojoj možete. To je nešto što svaka banka mora imati. Banke se stvarno trude u tom pogledu i to je dobro“.

Data Architect i Product Owner RBA

„Tri do četiri godine je dovoljno da nešto naučite i ostavite trag“

Tijekom karijere Ivana je promijenila dosta poslova i to joj je, ističe, bilo najizazovnije.

„Svake tri, četiri godine mijenjala sam poziciju. Dovoljno je to vremena da nešto naučite i nešto konkretno napravite – ostavite trag“, napominje.

Posebno izazovne su joj bile gospodarske krize zbog kojih je poslovno okruženje bilo nesigurno i zbog čega je često i mijenjala posao.

Napominje kako je danas drugačije, granice su se otvorile, sad se može lakše raditi i u inozemstvu, što nije uvijek bio slučaj.


Pročitajte više: Tanja Brandeis Horvat iz RBA: “Sustav te možda prepozna, ali na tebi je koliko ćeš daleko otići”


„Uvijek morate nešto žrtvovati“

Uskladiti poslovno i privatno nikad joj nije lako: „Količina energije je konstantna, a vi je možete usmjeriti na jednu ili drugu stranu, jedna strana uvijek pati. Jednostavno, ne možete sve sami, važno je imati dobru mrežu i podršku obitelji i prijatelja, ako je ikako moguće.“

Ističe kako ne možete uvijek sve – kad je dugo na poslu, dosta toga propušta kod kuće, isto tako, ako se više posveti obitelji, privatnim problemima ili željama, na poslu možda nije toliko ambiciozna.

„Najteže je postići balans i jednostavno uvijek morate nešto žrtvovati“, zaključuje.

„Kad sam na stijeni, moram misliti samo na to, inače ću pasti“

Ovisno o projektima, trudi se odraditi normalan osmosatni radni dan, a ostatak vremena ide joj na edukacije i čitanje o onome što je zanima.

Za mentalno odmicanje od posla ima, kaže, fenomenalnu aktivnost koja joj zadnjih sedam godina pomaže u tome – penjanje na stijeni.

„To mi je baš otkriće. Idem na trening u dvoranu, na umjetnu stijenu. To mi je zabavno, prisiljava me da budem fokusirana. Naime, kad sam na stijeni, moram misliti samo na to što radim, inače ću pasti “, kaže Ivana te ističe kako je to sjajna fizička aktivnost.

zajednica-zene-u-it-industriji

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -