Povećava se dob za umirovljenje žena. Evo koga mjera obuhvaća

Do 2030. godine izjednačit će se dobna granica između žena i muškaraca za odlazak u starosnu mirovinu. I za žene i muškarce iznosit će 65 godina i 15 godina staža. Svake će se godine, do spomenute 2030., ženama produžavati odlazak u mirovinu za tri mjeseca. To je takozvano prijelazno razdoblje.

Žene se susreću s još mnoštvo problema

Ovakva se odluka temelji na Odluci Ustavnog suda iz davne 2007. godine. Tada je utvrđena diskriminacija po spolu za umirovljenje žena i muškaraca. Još 2010. počelo je postupno izjednačavanje uvjeta dobi. Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nada Lovrić komentirala je za Index ovu odluku.

Osvrnula se na mnoge probleme s kojima se susreću žene u Hrvatskoj. Dob za umirovljenje žena nije najveći. Istaknula je da je za žene puno veći problem nejednakost plaća između njih i muškaraca na istim radnim mjestima. Također, poslodavci i dalje često radije zapošljavaju muškarce, čak i u slučajevima kad je žena kvalificiranija za određenu poziciju. Izostaje i podrška ženama da se ostvare kao majke, a istovremeno ne zanemare karijeru.

Upravo duži rad žena smanjit će novčanu razliku mirovine između žena i muškaraca, smatraju iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. To je zato što visina mirovine najviše ovisi o visini plaća ostvarenih za vrijeme radnog vijeka.


Pročitajte više: Kako se isplaćuje mirovina iz fondova i može li se dodatno ulagati?


Odnosi se na one rođene nakon 1965.

Mirovinskom reformom iz 2019. uveden je i institut dodanog staža. Njime se majkama za svako rođeno i posvojeno dijete prilikom ostvarivanja prava na mirovinu, za izračun visine mirovine ukupno navršenom mirovinskom stažu dodaje šest mjeseci. Naravno, prije toga moraju ispuniti propisani uvjet starosne dobi i mirovinskog staža.

Dob za umirovljenje žena mijenja se za sve žene koje su rođene poslije 1965. godine. Tako će u 2024. godini žene ostvarivati pravo na starosnu mirovinu s navršene 63 godine i šest mjeseci života, dok će za prijevremenu starosnu mirovinu uvjeti za žene biti 58 godina i šest mjeseci života te 33 godine i šest mjeseci mirovinskog staža.

Lovrić smatra i da je produženi odlazak u mirovinu puno lakši za umirovljenike u razvijenijim europskim zemljama. U Hrvatskoj su mirovine male, a kvaliteta života u starosti niska.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -