Pozor, startupovi! Otvorena druga faza natječaja za bespovratna sredstva iz EU fondova

Izdašna bespovratna sredstva trenutno su na raspolaganju novoosnovanim poduzećima do 3 godine starosti. Naime, upravo je otvoren natječaj pod nazivom Inovacije novoosnovanih MSP-ova – II faza. Sam naziv upućuje da su se sredstva već dijelila u nekom prijašnjem natječaju. Tako je putem prijašnjeg natječaja oko 60 startupova dobilo u prosjeku od pola do 1,5 milijuna kuna kako bi svoj inovativni proizvod ili inovativnu uslugu dovršili, prilagodili tržištu i lansirali na tržište.

Upravo ovaj natječaj idealna je prilika za sve one koji se žele naći među uspješnim korisnicima bespovratnih sredstava iz novog kruga natječaja Inovacije novoosnovanih MSP-ova.

Odlični uvjeti

Znate li što koja dobra vijest dolazi s novim krugom tzv. Fazom II? Na raspolaganju je upravo dvostruko više bespovratnih sredstava svim uspješnim projektnim prijavama koje zadovolje uvjete financiranja! To bi značilo da je u budžetu za uspješne prijavitelje osigurano 150 milijuna kuna. Naravno, zanima kao pojedinac možete dobiti novaca? Odgovor je – od 150.000 kuna do 1,4 milijuna kuna. Nije loše, zar ne?

Nadalje, odlična stvar je što je upravo ovaj natječaj jedan od rijetkih koji projekte sufinancira s 85% sredstava. To bi značilo da sami trebate osigurati (samo) 15% vlastitih sredstava za financiranje projekta koji prijavljujete. Trajanje projekta je ograničeno na 18 mjeseci, što je više nego dovoljno da svoj inovativni proizvod ili inovativnu uslugu prilagodite i stavite na tržište.

Financirani troškovi unutar natječaja

1. Troškovi plaća osoblja – stručnog, tehničkog i pomoćnog osoblja koje će raditi na projektu. Troškovi plaća osoblja mogu iznositi najviše do 50% iznosa ukupne vrijednosti projekta.

2. Neizravni troškovi nastali izravno kao posljedica provedbe istraživačkog projekta kod prijavitelja izračunavaju se po fiksnoj stopi do visine od 15 % prihvatljivih izravnih troškova osoblja.

3. Do 10% ukupne vrijednosti projekta za: a) Troškove pripreme dokumentacije za prijavu na ovaj Poziv, i/ili, b) Troškove upravljanja projektom (izdaci za usluge vanjskog stručnjaka za upravljanje projektom, izdaci za postupke zapošljavanja osoblja za rad na projektu te izdaci za usluge stručnjaka za javnu nabavu), i/ili, c) Troškove savjetodavnih usluga i osposobljavanja djelatnika prilikom transfera znanja i tehnologije.

4. Troškovi ulaganja u materijalnu imovinu koja se koristi za aktivnosti prilagodbe inovativnih proizvoda/usluga (strojevi i oprema).

5. Troškovi ulaganja u nematerijalnu imovinu.

6. Troškovi usluga potrebnih za provedbu projektnih aktivnosti poput istraživanja i analize tržišta, testiranja proizvoda, izrade marketinškog plana, dizajna proizvoda, promociju proizvoda/usluga i slično.

7. Troškovi revizija projekta (ukoliko je primjenjivo).

Osigurajte potporu uz stručnu pomoć

Sada ste već jako zainteresirani i pitate se imate li vremena pripremiti se i poslati projektnu prijavu do 15. veljače. Apsolutno, no potrebno je požuriti i odabrati najuspješniji način rada na prijavi. Najbolji put svakako bi bio da angažirate iskusnog stručnjaka koji će Vaš projektni prijedlog/ideju preoblikovati u projektnu prijavu koja će zadovoljiti uvjete natječaja i na taj način Vam osigurati bespovratnu potporu.

Autorica: Jasmina Simić

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više