Stručnjakinja samoinicijativno istražuje femicid. Predstavila interaktivnu mapu

Umag – 18. kolovoza 2022. – muškarac ubio prijateljicu pretukavši je na smrt u turističkom apartmanu. Pula – 29. rujna 2020. – muškarac ubio bivšu suprugu. Udario ju je 14 puta nožem i sjekirom. Imao je zabranu prilaska i prijavljen je za obiteljsko nasilje. Pregrada – 21. siječnja 2021. – muškarac partnericu ubio udarcem cjepanicom po glavi.

Ovo su tek tri od 43 slučaja femicida počinjenih od 2020. do danas u Hrvatskoj. Četrdeset i tri. Toliko je slučajeva femicida pobrojala i istražila Dunja Bonacci Skenderović, diplomirana politologinja kojoj je glavno područje rada rodna ravnopravnost i suzbijanje nasilja nad ženama.

Hrvatska nema javno dostupne podatke o femicidu

Rezultati istraživanja prikazani su na interaktivnoj karti koja prikazuje i opisuje femicide počinjene od 2020. godine u Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Organizacija FemPlatz iz Pančeva je 2022. godine objavila prvu interaktivnu mapu femicida za Srbija, Crnu Goru i Albaniju, a sada su dodani podaci i za Hrvatsku koje je samoinicijativno prikupila Bonacci Skenderović, neovisna konzultantica za suzbijanje nasilja nad ženama.

Podaci za Hrvatsku su postavljeni na mapu u trenutku kada je Hrvatska dobila izvješće Vijeća Europe o provedbi Istanbulske konvencije u kojem je jedna od ozbiljnih zamjerki GREVIO-a bila da Hrvatska treba ozbiljnije poraditi na prikupljanju podataka vezanim uz nasilje nad ženama i obiteljsko nasilje. Kao i u trenutku kada je Vlada RH predložila izmjena kaznenog zakona u kojima bi femicid trebao ući kao zasebno kazneno djelo.

U priopćenju Bonacci Skenderović i FemPlatz ističu da, osim godišnjih izvještaja ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Hrvatska gdje se objavljuju statistički podaci te analiziraju pojedini slučajevi femicida za tu godinu, Hrvatska nema javno dostupne kvalitativne i kvantitativne podatke o femicidu u dužem vremenskom kontinuitetu.


Pročitajte više: Femicid postaje kazneno djelo, stižu strože kazne nasilnicima: „Ne uklanjamo uzroke problema


Podaci će se ažurirati

Dunja Bonacci Skenderović je, kao i začetnice mape femicida iz FemPlatza, podatke prikupljala iz medija te djelomično iz izvještaja Ureda Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova te ne predstavljaju službeni izvor informacija. Cilj mape bio je stvoriti alat za centralnu evidenciju slučajeva femicida na transparentan način te da bude dostupan svima onima koji se bave femicidom. Informacije su upućene državnim tijelima i drugim akterima kao model javne prezentacije podataka za buduće inicijative promatračnica femicida.

Podaci za Hrvatsku obuhvaćaju podatke od 2020. do 2023. te će biti redovito nadopunjavani u slučaju da dođe do novog femicida. Mapa omogućava uvid na mjesto gdje se femicid dogodio te je dodan i kratki opis slučaja. Obuhvaćeni su slučajevi intimnog partnerskog femicida, kao i slučajevi gdje je ubojstvo izvršio neki član iz bliže obitelji.


Pročitajte više: Femicid u Hrvatskoj: Zakoni podupiru nasilje, a društvu je ono ‘incident’


Prevladava partnerski femicid, nerijetko i sin ubije majku

Trenutno se na mapi nalazi 183 slučaja femicida koja su se dogodila u vremenskom razdoblju od 2020. do 2023. u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji. Kad je riječ o Hrvatskoj, na mapi se nalaze 43 slučaja femicida, a najveći broj se odnosi na intimni partnerski femicid, čak 25 slučajeva. Femicida gdje je sin ubio majku se dogodio u 15 slučajeva.

U čak 81% slučajeva femicid je izvršen u domu žrtve. Što još jednom potvrđuje da dom nije najsigurnije mjesto za ženu koja je izložena nekom od oblika obiteljskog nasilja.

Godine 2020. zabilježeno je 15 femicida, 2021. imamo 10 slučajeva, a 2022. je zabilježeno 13. U 2023. je do sada zabilježeno 5 slučajeva: u Osijeku, općini Bisag, Zaprešiću, Petrinji i Ivanecu.


Pročitajte više: Na Balkanu je ljubav rakija, šaka i puška


Femicidi 2023. u Hrvatskoj

Najnoviji slučaj femicida je onaj iz Osijeka, izvršen u rujnu 2023. Djevojku (21) ubio je potencijalni dečko, policajac. Ubijena je iz službenog oružja. Prve vijesti su govorile da se radi o samoubojstvu, zatim o slučajnom ubojstvu zbog nesavjesnog rukovanja pištoljem. Ipak, DORH ga tereti za kazneno djelo ubojstva. Žrtva se žalila prijateljicama da je maltretira i kontrolira.

29. lipnja u općini Bisag ženu (48) ubio je njezin bivši partner. Prvo je sjekirom provalio u njezin stan, gdje je živjela s kćerkom. Zatim je aktivirao ručnu bombu i raznio nju i sebe. Kćer je uspjela pobjeći. Nakon prekida veze počinitelj je žrtvu uhodio i maltretirao. Žrtva ga je prijavila policiji.

Par dana ranije, 18. lipnja, u Zaprešiću je ženu (30) oštrim predmetom ubio suprug. Ubojstvu je prethodila svađa. Žena je bila slijepa. Nakon femicida, ubojica je pokušao počiniti samoubojstvo. 

U svibnju je ženu (45) ubio suprug. U ovom slučaju iz Petrinje žrtva nikada ranije nije prijavila supruga za nasilno ponašanje. 

Prvi slučaj u 2023. je slučaj iz Ivanca, iz ožujka. Ženu (70) na smrt je pretukao sin s kojom je živjela. Žrtva je imala moždani udar nakon kojeg je ostala slijepa i teško pokretna.


Pročitajte više: Izvješće o Istanbulskoj konvenciji. ‘Koraci su poduzeti, ali koliko kvalitetni?’


Femicid – sin ubio majku

Već smo i ranije pisali da je sve češća podvrsta femicida ona u kojoj sin ubije majku. Dakle, iako je stopa intimnog odnosno partnerskog femicida visoka, prema podatcima iz izvješća pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, imali smo visok porast ubojstava žena od strane odraslih sinova, ranije nam je istaknula Iva Čatipović iz SS Rijeka. Tako je lani od 13 femicida u Hrvatskoj, njih 6 počinjeno od strane sinova.

Na interaktivnoj mapi koju je predstavila Bonacci Skenderović, od 2020. pa do danas zabilježeno je 15 slučajeva femicida u kojima je majku ubio njezin sin. Jedan od najbrutalnijih slučajeva ubojstva majke zabilježenih na mapi je slučaj iz Splita kad je 3. listopada 2021. muškarac je ostavio majku da umre. Naime, sin se naljutio na majku jer mu je uzela zadnju cigaretu. Zapalio joj je kosu i odjeću upaljačem i upaljenom cigaretom te ju ostavio u kadi. Uzeo je tabletu i otišao spavati dok mu je majka umirala. Sljedeće jutro izašao je na kavu, a nakon što se vratio kući nazvao je hitnu pomoć, vidjevši da mu je majka mrtva. Osamdeset posto njezina tijela bilo je u karboniziranom stanju.

Hicem iz pištolja, nožem, tupim predmetom… načini izvršenja su različiti, a nije rijetkost da je počinitelj i ranije poznat policiji radi nasilnog ponašanja prema majci.


Pročitajte više: Pravnica upozorava: Ekonomsko nasilje često prolazi ispod radara


Nasilje nad ženama nije ‘incident’, a Hrvatska nema ozbiljnijih istraživanja na tu temu

Femicid je jedan od najekstremnijih oblika rodno uvjetovanog nasilja nad ženama koje se u Hrvatskoj, ali i većini zemalja u regiji, doživljava kao incident. Ujedno, femicid je krajnja točka kontinuuma nasilja kroz koje žene prolaze, prvenstveno u intimnim partnerskim vezama. Femicid je ubojstvo žene zato što je žena, počinjeno na temelju njezina spola ili roda, a ukorijenjeno je u nejednakom odnosu moći između muškaraca i žena.

Za sada u Hrvatskoj, osim nekoliko članaka vezanih uz analizu presuda, nije napravljeno niti jedno ozbiljnije istraživanje o femicidu. Dunja Bonacci Skenderović se nada da će ova mapa potaknuti sustav na ozbiljnije korake u prikupljanju i analizi slučajeva femicida, koji će dovesti do smanjenja prvenstveno intimnog partnerskog femicida koji je veoma predvidljiv te se može pravovremenim i djelotvornim djelovanjem institucija koje su zadužene za zaštitu žrtava biti spriječen prije nego što se dogodi.

Srbija, zemlja femicida – više od 300 slučajeva u 10 godina

Mapa femicida je prvobitno nastala u sklopu projekta koji je provela organizacija FemPlatz, koja se bavi zagovaranjem za unapređenje položaja žena i ostvarivanje rodne ravnopravnosti, u okviru regionalnog programa UN Women o suzbijanju nasilja nad ženama na Zapadnom Balkanu i Turskoj “Implementing Norms, Changing Minds”.

Iako je projekt završen, organizacija FemPlatz je nastavila unositi podatke o femicidima i proširuje broj zemalja kako bi se regionalno djelovalo na sprečavanju femicida. Tako Hrvatska nije sudjelovala u ovom projektu, već su podaci dodani nakon završetka projekta na inicijativu Dunje Bonacci Skenderović.

Brojke za Srbiju su poražavajuće. Samo u Beogradu je u nepune 4 godine počinjeno 24 femicida. U Srbiji je 2022. godine, prema podacima Koordinacijskog tijela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, ubijeno 26 žena. Do sada je u 2023. zabilježeno 25 slučajeva femicida, a njih 300 ubijeno je u proteklih 10 godina, prenosi N1.

Foto: Privatna arhiva / Screenshot

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -