U Puli održan najjači festival filmske glazbe u ovom dijelu Europe

Šesti po redu International Sound & Film Music Festival (ISFMF) ugostio je preko 250 profesionalaca i entuzijasta iz industrije filmske glazbe. Ove godine u sklopu festivala održane su i Camille Awards, zbog čega je ISFMF osigurao titulu najjačeg festivala filmske glazbe u ovom dijelu Europe.

Slavljenje glazbe i kulture

Festival su posjetila neka od najpopularnijih imena u svijetu filmske glazbe poput oskarovca Stephena Warbecka i dobitnika Emmyja Richarda Bellisa. Osim samog festivala, u suradnji s Alijansom europskih skladatelja i tekstopisaca (ECSA) u Lijepoj Našoj održane su i Camille Awards, nagrada koju struka dodjeljuje europskim skladateljima za ostvarenja u području filmske i televizijske glazbe.

Alijansa europskih skladatelja i tekstopisaca (ECSA) sastoji se od preko 50 organizacija koje rade zajedno kako bi unaprijedile društveni i ekonomski razvoj stvaranja glazbe u Europi pomoću stvaranja povoljnih komercijalnih uvjeta za skladatelje i tekstopisce. ECSA također brani i promovira autorska prava na nacionalnoj, europskoj i svjetskoj razini.

festival filmske glazbe

Na ceremoniji koja je slavila izniman glazbeni talent i kulturnu raznolikost, dodijeljena je nagrada u kategoriji za najbolju elektro-akustičnu skladbu koju je osvojio Ola Fløttum (Norveška) za film Thelma. Lorne Balfe i Rupert Gregson-Williams (Ujedinjeno Kraljevstvo) osvojili su nagradu za najbolju originalnu glazbu za seriju za svoj angažman u drugoj sezoni serije The Crown (Kruna). Pobjednik u kategoriji za najbolju orkestralnu skladbu bio je Dario Marianelli (Ujedinjeno Kraljevstvo) za animirani film Paddington 2.

Još jača imena u budućnosti

Osim slavljenja filmske glazbe, festival je bio i humanitarnog karaktera. Sve donacije prikupljene tijekom dodjela nagrade donirane su kabinetu glazbene umjetnosti Gimnazije Pula, a izabrani učenici imali su i priliku razgovarati s oskarovcem Stephenom Warbeckom na „Kavi s oskarovcem“.

Na ceremoniji su nastupili Elis Lovrić, Nina Kraljić, Ozren K. Glaser i YoungMasters, a voditelji su bili Bruna Bajić i Chris Smith. Prošlogodišnje izdanje festivala zatvorio je francuski pijanist Jean-Michel Bernard, koji će 20. studenog ove godine nastupiti u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u sklopu programa Hollywood Film Music u produkciji RTL Music i Dreamaker Productions.

festival filmske glazbe

festival filmske glazbe

International Sound & Film Festival (ISFMF) ima misiju promovirati i očuvati filmsku glazbu i zvuk kao nezamjenjiv element svakoga filma. On također nastoji proširiti svijest publike i redatelja o važnosti originalne glazbe i zvuka u filmu, a program festivala uključuje koncerte filmske glazbe, panele, radionice, predavanja i zabave.

„U planu je svakako trajni razvoj programa i dovođenja još jačih imena, više publike, održavanje koncerata. S obzirom da se filmska glazba kao takva prožima kroz sam film, želio bih vidjeti goste koji su glumci, redatelji i koji se bave glazbom, primjerice Gary Oldman, Anthony Hopkins, Russell Crowe. Volio bih na taj način približiti filmsku glazbu široj javnosti i ukazati na njenu važnost“, najavio je  umjetnički direktor festivala Ozren K. Glaser.

Foto: ISFMF

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nesigurnost u karijeri

Nesigurnost u karijeri – 40% mladih žena ne vjeruje da će...

Australsko sveučilište Monash ranije ove godine objavilo je istraživanje vezano uz percepciju karijernih izazova i očekivanja od strane svojih studentica. Istraživanje...
- Advertisment -