Kako prigodno čestitati pravoslavni Uskrs?

Jeste li se ikad pitali zašto ortodoksni kršćani, takozvani pravoslavci, ne slave blagdane na isti dan kad i ostatak svijeta? Razlog tome je što umjesto gregorijanskog, oni u vjerskom aspektu slijede julijanski kalendar. U našoj se regiji ovaj blagdan po julijanskom kalendaru naziva Vaskrs ili Uskrs, a slavi se kao najveći kršćanski blagdan, jer slavi uskrsnuće Isusovo.

Kako prigodno čestitati Uskrs?

Uskrs je, kao i prema gregorijanskom kalendaru, pomični blagdan. Ove godine pada na nedjelju, 24. travnja. Imate prijatelje i/ili poslovne suradnike iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Rusije ili neke druge zemlje gdje je prevladavajuće istočno kršćanstvo? Donosimo savjete kako prigodno čestitati Uskrs.

Ovo su neke od čestitki koje možete odaslati putem sms-a ili e-maila.

Tamjan miriše i gori svijeća, nek vašu kuću ispuni sreća, a dušu nek ti ispuni vjera, primi u srce Hrista spasitelja. Hristos voskrese, radost donese

Nedjeljno jutro kad zablista, radosno dočekajte vaskrslog Hrista, jer on pobjedi smrt i uvede nas u rajski vrt. Hristos vaskrse!

Svaki je kraj početak novi, nek ti se ostvare sve želje i snovi. Neka ti od sreće duša zablista, sretan ti praznik vaskrsenja Hrista.


Pročitajte više: Danas počinje Ramazan; je li on jednak za žene i muškarce?


Čestitka za Uskrs ima odgovor

Kao i u čestitanju Božića, čestitka za Uskrs ima odgovor. Tako ćete na Hristos vaskrse/voskrese odgovoriti vaistinu voskrese ili voistinu vaskrse.

Grci koriste izraz Christos Anesti, koji znači Krist je uskrsnuo. Ova čestitka također ima odgovor, koji upućujete. Alithos Anesti, što znači uistinu uskrsne.

Kad svoju čestitku upućujete na engleskom jeziku, na kraj dodajte Christ has risen. U slučaju da primite čestitku i na nju odgovarate, napisat ćete Indeed he has!


Pročitajte više: Što napisati u čestitke za Uskrs za poslovne partnere, a kakve čestitke slati vašim najbližima?


Izbjegavajte izraz pravoslavni Uskrs

Ako pak niste sigurni u religioznost osobe kojoj čestitate, uvijek možete zaželiti ugodan dan i odmor povodom blagdana Uskrsa. Gesta čestitanja bit će pozitivno prihvaćena, čak i ako pošaljete religioznu poruku.

Izbjegavajte čestitke koje sadrže pojam ‘pravoslavni Uskrs’. Uskrs je Uskrs, a to što ga određeni ljudi slave na drugačiji datum od vas, ne mijenja bit i važnost tog, svim kršćanima najvažnijeg, blagdana.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -