Udajte se, živite zajedno, ali ne odustajte od svoje financijske neovisnosti

Većina žena financijsku neovisnost upoznaje tek kad počnu raditi i samostalno živjeti jer su onda same odgovorne za privređivanje i trošenje svog novca. No, nije rijetkost da žene kad stupe u vezu “teret” financijskih obaveza u potpunosti prepuste svojim partnerima, dok s druge strane na sebe preuzimaju vođenje brige o kućanstvu. Iako takva podjela “obaveza” može izvrsno funkcionirati, činjenica da više ne prate svoje financije žene čini ranjivijima i podložnijima ekonomskom nasilju.

Naime, prema istraživanju koje je prije nekoliko godina provedeno u Hrvatskoj, gotovo trećina žena iskusila je neku vrstu ekonomskog nasilja, poput uskraćivanja pristupa financijskim sredstvima ili korištenja njihovih osobnih financijskih sredstava bez njihovog znanja (kad partner recimo isprazni ženin bankovni račun i prokocka sav novac). Zabrinjava što je čak 24 posto žena doživjelo ekonomsko nasilje i nakon prekida veze s dotadašnjim partnerom kroz neplaćanje alimentacija ili financijsko ili materijalno ucjenjivanje.

Ključno je razgovarati o financijama

A dobar dio takvog ekonomskog nasilja mogao bi se izbjeći razgovorom i dogovorom na samom početku zajedničkog života. Jer parovi na početku veze često izbjegavaju razgovor o financijama, dijelom jer ga ne smatraju bitnim, dijelom jer ne znaju kako bi započeli takav razgovor, a dijelom i jer ne razmišljaju o financijama. No, kako veza postaje ozbiljnija, upravo bi to pitanje moglo presuditi hoće li ta veza i opstati. Naime, nije rijetkost da muškarci zarađuju više od žena. Zapravo je situacija u kojoj žena zarađuje više od muškarca više iznimka nego pravilo.

Stoga bi svaki par, bio on u izvanbračnoj vezi ili braku, trebao ozbiljno porazgovarati o financijama i nekretninama prije donošenja bilo kakve konkretne odluke.

Trebalo bi dogovoriti kako će se plaćati računi, krediti i ostale zajedničke financijske obaveze i te obaveze plaćati sa zajedničkog računa na koji će oba partnera uplaćivati novac. I u tom slučaju jedan će partner biti vlasnik računa, a drugi imati punomoć za raspolaganje sredstvima s tog računa, jer hrvatske banke ne dopuštaju otvaranje računa s više vlasnika. Osobni računi ipak bi trebali ostati upravo to – osobni.

Hrvatski zakoni, s druge strane, dopuštaju da se kao vlasnici nekretnine navodi nekoliko osoba, no isto tako ističu da je svaka nekretnina stečena u braku ili tijekom izvanbračne veze zajednička stečevina i kao takva se dijeli. Dakle, čak i ako stan u kojem živi nije na njeno ime, a kupljen je tijekom braka ili veze, žena ima pravo na polovicu ili na isplatu u protuvrijednosti polovice vrijednosti nekretnine.

Financijska neovisnost žene

Iako se ženama često čini jednostavnije prepustiti brigu oko financija muškarcu, a one preuzimaju brigu oko djece i domaćinstva, time se dovode u ranjiv položaj ako se muškarcu bilo što dogodi (recimo u slučaju teške bolesti ili smrti).

Gotovo 60% žena, iz istraživanja koje su provele B.a.b.e., izjavljuje kako ravnopravno financiraju zajedničke životne troškove sa suprugom, odnosno partnerom, a među onima gdje odnos nije ravnopravan je više brakova/veza u kojima je muškarac taj koji većinom ili sve financira, što je vjerojatno posljedica činjenice da žene u pravilu zarađuju manje od svojih partnera.

Iako svoju financijsku neovisnost češće gube žene koje su nezaposlene, slabije obrazovane ili slabije plaćene, nije rijetkost da se svoje financijske neovisnosti odreknu i visokoobrazovane žene koje dobro zarađuju jer “to je sve naše”. S druge strane, muškarci će češće svoje financije smatrati svojima, a ženine “našima”.

Kako bi izbjegli da se nađete u problemima zbog financijske ovisnosti o partneru trebalo bi zadržati barem određeni stupanj financijske neovisnosti.

Jesam li financijski ovisna o njemu?

Nije rijetkost da žene ostaju u vezi ili braku upravo zbog financijske ovisnosti o muškarcu. Često financijsku ovisnost prati i ekonomsko, ali i niz drugih vrsta nasilja u obitelji. Financijska ovisnost ujedno sprječava žene da prekinu nasilnu vezu i udalje se od nasilnika. To ne znači da nije moguće povratiti financijsku neovisnost, pogotovo ako se na vrijeme prepozna ovisnost.

Claire Esmond sastavila je niz pitanja koja svakoj ženi mogu pomoći da odredi je li postala financijski ovisna o svom partneru.

  • Znate li koliko točno novca dugujete i kome?
  • Znate li kako ćete i kad otplatiti taj dug?
  • Odvajate li novac za mirovinu izvan mirovinskog sustava?
  • Znate li jeste li i kako osigurani?
  • Jeste li uključeni u obnavljanje police osiguranja svake godine?
  • Imate li neograničen pristup i informacije o stanju na obiteljskim računima i kreditima?
  • Znate li koliko je zajedničkog novca uloženo i gdje?
  • Znate li kakve će vam biti financijska situacija sljedeće godine? Za pet godina?
  • Imate li kakav financijski plan?

Ako ste na više od tri pitanja odgovorili s “ne”, bilo bi pametno odvojiti vrijeme za ponovno upoznavanje s vlastitim financijama.

Naime, nije bitno samo kako ćete zaraditi novac, već i kako ćete njime raspolagati kako biste imali financijski osiguranu budućnost. Nikad ne znate što se može dogoditi pa da se morate same snalaziti s financijama o kojima nemate pojma.

Ako vam nešto u vašim zajedničkim financijama nije jasno, pitajte, tražite dodatno pojašnjenje, ako ne od partnera onda od banke, kreditora ili financijskog savjetnika. To ne znači da trebate “skrivati” vlastiti novac od partnera, već biste trebali dogovoriti pravila raspolaganja financijama u vezi. Tko, kako, pod kojim uvjetima i s čim može raspolagati. I naravno, voditi računa da imate jednaka prava u raspolaganju financijama.

Dakle, odvojite vrijeme, sjednite s partnerom i porazgovarajte o zajedničkim, ali i vašim osobnim financijama. I učinite prvi korak prema financijskoj neovisnosti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -