10 financijskih odluka koje morate donijeti do tridesete

Tridesetu godinu mnogi smatraju prijelomnom. Dok u 20-ima još istražujemo koji su nam životni prioriteti i završavamo s formalnim obrazovanjem, eksperimentiramo s poslovima koje želimo raditi te ravnotežu polako počinjemo tražiti i u privatnom životu, u 30-ima želimo stabilnost.

Financijske odluke koje morate donijeti do tridesete

Mnogi se vode razmišljanjem kako će sve rješavati ‘u hodu’, kako se stvari budu događale, ali stručnjaci se slažu kako treba razmišljati unaprijed te prije svoje tridesete godine donijeti ovih 10 financijskih odluka.

1. Određivanje prioriteta i ciljeva

Mnoga istraživanja su pokazala kako je odlika uspješnih osoba određivanje prioriteta i ciljeva. Kako biste postigli uspjeh bez većih spoticanja o financijske poteškoće, potrebno je definirati svoje ciljeve te napraviti strategiju za njihovo ostvarivanje. Određivanjem kratkoročnih i dugoročnih ciljeva te postavljanjem barem okvirnog vremenskog roka bit će vam jasnije na što se trebate koncentrirati. Na taj ćete način lakše odrediti koliki su vam troškovi te kamo konkretno trebate usmjeriti novac.

Umjesto da se orijentirate samo na dugoročni cilj, radije postavite više kratkoročnih, koje ćete postupno ostvarivati te koji će vas naposljetku dovesti do velikoga cilja. Malim koracima do uspjeha ne možete pogriješiti, ali bitno je planirati i odrediti prioritete na koji cilj se prvo usmjeriti.

2. Jasna vizija karijere

Za financijsku neovisnost potrebna su i stalna primanja, a troškovi života su veliki. Za ovu stavku ključno je i čime se bavite te kako izvući maksimalno iz onoga što radite, a prije tridesete trebate imati jasnu viziju čime se želite baviti i posvetiti se ostvarivanju toga cilja. Na početku mnogi eksperimentiraju s raznim poslovima kako bi pronašli ono što im najbolje odgovara ili zbog ekonomske krize prihvaćaju razne poslove koji ih možda ne zanimaju i/ili kojima nisu zadovoljni.

Ključno je ne ‘ukopati’ se na trenutnom radnom mjestu, nego biti uporan u traženju drugoga posla ili ako imate poduzetničke afinitete, informirajte se što vam je potrebno za vlastiti biznis i polako razrađujte plan.

3 Riskirajte!

Dok ste mlađi lakše se odlučiti na rizik, pogotovo ako nemate djecu. Bila to promjena posla koji je možda u ovom trenutku slabije plaćen nego dosadašnji, ali je ono što želite raditi u životu te će rizik dugoročno biti isplativiji – financijski i emocionalno. Selidba u drugo mjesto ili inozemstvo ili pokretanje vlastitog biznisa – mnogo je lakše prihvatiti takav rizik jer je i neuspjeh lakše prebroditi u 20-ima. Garancija za uspjeh ne postoji i ponekad je rizik neophodan, a istraživanja su pokazala kako žene manje riskiraju nego muškarci.

4. Investirajte u sebe

Stručnjaci savjetuju kako treba ulagati u sebe i u razvijanje svojih vještina jer je to jedan od načina povećanja prihoda. Rast možda neće biti vidljiv odmah, ali dugoročno je svakako isplativo. Najčešće nam se teško odlučiti na ovaj korak, bilo to iz financijskih razloga ili zbog nedostatka vremena.

Upisom na tečaj iz područja koje vas zanima, nadogradnjom postojećeg znanja, nečeg sasvim novog ili učenjem stranog jezika širite krug svojih vještina i mogućnosti te samim time postajete konkurentniji, bilo u kompaniji u kojoj radite ili u pronalasku novog posla. Danas postoji i mnogo online besplatnih tečajeva od kojih neki imaju mogućnost učenja u vlastitom ritmu. Čitajte stručne literature i pratite novosti kako biste bili u toku.

5. Napravite plan stanovanja

Jedna od bitnih stavki na koju odlazi većina prihoda je stanarina ili plaćanje kredita za stan ili kuću. Razmotrite svoje želje gdje se vidite u budućnosti te u skladu sa svojim mogućnostima donesite odluku koja vama najbolje odgovara. Stan ili kuća, grad ili neko manje mjesto? Svi ti faktori igraju veliku ulogu za financijski budžet, a kupnja nekretnine jedna je od najvećih investicija.

Ako ste kreditno sposobni, možda je isplativije otplaćivati kredit nego plaćati najam stana. Mnogi se nakon višegodišnjeg podstanarstva odluče na kupnju nekretnine jer su shvatili da su već mogli otplatiti dio kredita, ali su se bojali rizika. Naravno, to sve ovisi o vašoj platežnoj moći, ali što ranije počnete razmišljati o opcijama koje imate, lakše će vam biti upravljati budžetom.

6. Štedite

Mjesečnim izdvajanjem određenog iznosa novca, na kraju godine možete skupiti ‘lijepu’ svotu. Teško je steći naviku štednje, pogotovo ako jedva uspijevate pokriti mjesečne troškove, ali ako svaki mjesec minimalno štedite, skupljeni novac će vam svakako dobro doći. Jedan od način kako efikasno skupiti novac, a ne potrošiti ga u tijeku procesa štednje je otvaranje štednog računa u banci, umjesto spremanja na posebno mjesto na koje ćete često ‘zaviriti’ i potrošiti dio iznosa. Odredite svrhu za koju skupljate novac, a ako i nemate neki cilj, nepredviđeni troškovi nisu rijetkost, tako da ćete na ovaj način imati rezervni fond za hitne situacije.

7. Pratite financijske troškove

Svi smo se barem jednom zapitali gdje nam je ‘nestala’ plaća jer nemamo osjećaj da smo puno trošili. Vodite evidenciju troškova kako biste vidjeli gdje vam zaista odlazi novac. Mali troškovi se nagomilaju, a da niste ni svjesni koliko ste i na što potrošili. Zapišite u bilježnicu svoje izdatke ili pomoću aplikacija vodite troškovnik. Ovo će vam svakako pomoći da pratite tijek svog novca te da dobijte uvid na što konkretno trošite te koju potrošnju možete smanjiti. Stjecanjem navike praćenja financijskih troškova, naučit ćete bolje upravljati novcem što je od iznimne važnosti za vaš budžet i budućnost.

8. Planirajte obiteljske troškove

Ako imate ili planirate imati djecu, napravite financijski plan te počnite dovoljno rano štedjeti za sve izdatke. Od vrtića pa sve do školovanja, izdataka je zaista mnogo i ako počnete što ranije sa štednjom, kasnije ćete manje ‘razbijati’ glavu kako pokriti troškove. Možda vam konačna suma neće pokriti sve troškove, ali svakako će vam dobro doći. Izradite plan jasnih ciljeva i budite konzistentni, a ako i dođe do promjene plana, lako ćete taj novac prenamijeniti u drugu svrhu.

9. Kako ćete preživjeti u mirovini?

Možda ste tek na početku karijere i nije vam ni na kraj pameti kako ćete živjeti u mirovini. Upravo je to greška koju radi većina ljudi. Radni vijek se produžuje, sustavi se stalno mijenjaju te se ne možete osloniti na vanjske faktore i čekati dok ne dođe vrijeme mirovine da biste se počeli baviti time. Uzmite stvar u svoje ruke, raspitajte se koje su trenutne opcije te ih s godinama mijenjajte i prilagodite svojim potrebama.

10. Posavjetujte se sa stručnjacima

Ako vam financije ‘ne leže’, potražite savjet stručnjaka. Zasigurno u vašoj okolini ima netko tko se razumije u financije, a može vam pomoći oko njih. Ili unajmite stručnu osobu koja će vam moći odgovoriti na sva vaša pitanja te vam dati korisne savjete. Možda se to čini kao uzaludno trošenje novca, ali stručnjak vas može usmjeriti na što trebate obratiti pažnju te vam dati korisne savjete kojih se ne biste sami dosjetili. Čitajte literaturu iz financijskog područja i pratite novosti, sigurno ćete naći nešto što će vam koristiti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -