Financijska nevjera: Zašto ne bi trebale skrivati da ste kupile novi par cipela?

Nedavno sam uzela čitat knjigu Scott Pecka “Put kojim se rjeđe ide”. Knjiga je jako zanimljiva, a obzirom na trenutne teme koje obrađujem posebno mi je upao u oko jedan odlomak koji glasi: “(Pacijenti) brbljat će o ovome i onome, ali uvijek izostaviti ključne detalje. Neka žena će satima pričati o neugodnim iskustvima iz djetinjstva, ali neće spomenuti kako ju je muž tog jutra suočio s činjenicom da je otišla tisuću dolara u nedozvoljeni minus na bankovnom računu“.

Što je financijska nevjera?

Gotovo nema para koji nije doživio financijsku nevjeru u vezi. Jedan od komentara koji sam dobila je: „To je normalno u braku.“ Postoje različite vrste financijske nevjere: skrivanje kupovine, laganje o prihodima, uzimanje novca sa štednje, pozajmljivanje novca bez pristanka, skrivanje dugova, računa i slično.

Prirodno je da su financije jedan od glavnih uzroka nesuglasica i mogu ostaviti dugotrajne posljedice na kvalitetu veze i braka. Manjak financijske pismenosti i neadekvatna komunikacija u braku čest je povod za svađe, psihoterapije i  prema istraživanjima, jedan od glavnih razloga razvoda. Međutim, nesuglasice oko financija prije svega su indikator za drugi problem. Parovi se ne mogu dogovoriti oko nekih bitnih pitanja, graditi povjerenje, dugoročno zajedno planirati i uvažiti želje i potrebe druge strane.

Naime, novac kao i vrijeme su resursi koji su nam ograničeni i koje je potrebno pametno alocirati. Kada svatko na svoju stranu raspolaže s ograničenim resursom poput novca, njega nikada neće biti dovoljno jer će svatko gledati prvo „Ja“ tako da će premalo ostati za „Mi“. Važno je dogovoriti i napraviti planove te financije posložiti na način koji ima smisla, odvojiti dovoljno za tekuće troškove, za štednju, zajedničke rashode ali i osobne želje.


Pročitajte više: Financije u braku – moje je moje, a tvoje je naše. Kako baratati obiteljskim financijama


Žene lažu oko kupnje odjeće, a muškarci tehnologije

Financijski preljub nije beznačajan problem, nije to tek laganje oko kupovine nekoliko sitnica. Vrlo često ovaj problem obuhvaća i probleme poput laganja oko raznih dugova po računima, kreditnim karticama i sl. koji obitelj mogu dovesti do ozbiljnih problema.

Za žene je odjeća bila najveći razlog za laganje, pri čemu su u najvećoj mjeri falsificirale cijenu garderobe, dok je za muškarce kupnja tehnologije razlog za laž. Bez obzira prešućujete li koliko ste dužni, koliko zarađujete, koliko trošite ili na što trošite, vaš će partner prije ili kasnije vjerojatno saznati istinu. Različiti su načini na koje se otkrije financijska prijevara, npr. primijetili ste da stanje na računu nije ispravno, došli su neočekivani paketi, otkrili su nepoznate račune ili se radilo o nečem drugom.

Imovinske odnose bračnih drugova regulira važeći Obiteljski zakon (NN 103/15) kojim se propisuje odgovornost bračnih drugova za obveze prema trećim osobama, uz naravno pitanja stjecanja, upravljanja i raspolaganja imovinom. Ima situacija kada se bračni drugovi za vrijeme braka zadužuju i tada su oboje odgovorni za vraćanje duga jer je isti nastao za vrijeme trajanja bračne zajednice i samim time, pokriva se iz zajedničke imovine.

Često je teško dokazati da je jedan bračni drug radio drugome iza leđa i išao zaobići povjerenje drugoga jer je teško napraviti razliku i odrediti koje obveze ulaze u kategoriju pojedinačnih obveza, a koje su tekuće potrebe obiteljske zajednice (kao npr. režijski troškovi, hrana, uzdržavanje djece, i sl.).


Pročitajte više: Financijski razvod: Zajednički ili odvojeni bankovni računi?


Zašto se događa financijski preljub?

To može stvoriti dodatan teret s rastućim kamatnim stopama, jer druga strana možda ne zna za postojanje duga. Također pati i kvaliteta života jer partner vjerojatno primijeti da se nešto događa, ali ne zna točno što. Razlozi odnosno motivi zašto partneri čine financijski preljub su različiti: od onih koji u najvećem broju žele izbjeći svađu, neugodno im je ili ih je sram zbog lošeg postupanja s novcem do onih koji ovako žele prisvojiti veću kontrolu nad financijama ili žele izbjeći dijeljenje loših vijesti.

Nepovjerenje, odvojene blagajne, dugovi za koje drugi ne znaju. Štoviše, ako je situacija obostrana, skrivaju i od sebe situaciju jer na kraju dana ne znaju pravu sliku, jer nemaju jasnu percepciju trenutne financijske situacije.

Financijsko kompatibilan par možete postati ako imate na umu ove savjete: dogovorite sastanke kada ćete razgovarati o novcu, odredite mjesečni budžet i način na koji ćete pratiti potrošnju, poštujte međusobnu potrebu za dozom neovisnosti i suzdržite se od pripisivanja krivnje kada se dogodi pogreška.

Autorica: Dina Lijić, pravnica za obiteljske financije i osnivačica web stranice brak.hr

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -